Selvbruning tips

Syv tips til en vellykket selvbruning

Les dette før du smører på med selvbruningskrem.

TABBE:Selv ikke kjendiser er immune mot selvbrunings-tabber, som både Lindsey Lohan og Christina Aquilera er gode eksempler på her. Lindsey har glemt å smøre inn underarmene, og har tydelige hvite partier, mens Christina har overdrevet og endt opp med å se mer oransj enn solbrun ut. FOTO: Stella Pictures
TABBE:Selv ikke kjendiser er immune mot selvbrunings-tabber, som både Lindsey Lohan og Christina Aquilera er gode eksempler på her. Lindsey har glemt å smøre inn underarmene, og har tydelige hvite partier, mens Christina har overdrevet og endt opp med å se mer oransj enn solbrun ut. FOTO: Stella Pictures Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
SKRUBB OG FUKT: For det best resultatet, er det helt avgjørende at du ikke bare eksfolierer huden, men også fukter den. FOTO: Trine Jensen
SKRUBB OG FUKT: For det best resultatet, er det helt avgjørende at du ikke bare eksfolierer huden, men også fukter den. FOTO: Trine Jensen

Som en kickstart på sommerens etterlengtede brunfarge, er selvbruningskrem en kjapp, rimelig og effektiv løsning.

Men vær advart; det er fort gjort at resultatet blir både unaturlig og ujevnt.

Her er supertipsene som gir deg en vellykket farge – rett fra flaska.

1. Hold huden myk

Huden din bør være både myk og gjennomfuktet før du påfører selvbruningsprodukter.

- Hud som er godt fuktet vil ikke bare være med på å gi en jevn farge av selvbruningskrem. Det vil også gjøre at fargen varer lengre, sier hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell og fortsetter:

- Har du en god rutine på å smøre deg med fuktighetskrem hver dag, helst etter en dusj, har du allerede en fordel når det gjelder å lykkes med selvbruningen.

For tørr hud er uheldig om det er en jevn brunfarge du er på jakt etter.

- Det vil føre til at du helt sikkert opplever at så fort selvbruningskremen tørker, oppstår det flekker og fargen blir mørkere enn den egentlig skal være, forklarer Vendrell.

Dette gjelder særlig på deler av kroppen hvor huden er naturlig tørrere, som albuer, knær og nede på foten.

Hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann Kristin Stokke, påpeker at det også kan lønne seg å velge et produkt tilpasset huden din.

- Er huden veldig tørr, bør du velge en rikere bodylotion. Har du en mer fuktet eller fetere hud, kan du ha nytte av en lettere konsistens på produktet eventuelt velge gelé, mousse eller spray, sier Stokke.

2. Eksfolier

- Uavhengig av om du skal ha en profesjonell selvbruningsbehandling eller DIY-farge deg hjemme, er det helt avgjørende med eksfoliering for et jevnt resultat, sier Vendrell og fortsetter:

TØRRE SONER: Smører du litt olje på partier hvor huden er tørrest, unngår du at fargen blir veldig mørk akkurat her. Spesielt utsatt er ofte albuer, knær og ankler. FOTO: Trine Jensen
TØRRE SONER: Smører du litt olje på partier hvor huden er tørrest, unngår du at fargen blir veldig mørk akkurat her. Spesielt utsatt er ofte albuer, knær og ankler. FOTO: Trine Jensen

- Ved å forsiktig skrubbe huden på denne måten, fjerner du det øverste laget med døde hudceller, og gjør at fargen får mulighet til å feste seg bedre til huden under.

Stokke er enig:

- Eksfoliering fjerner smuss, skitt og døde celler som gjør at fargen du påfører blir ujevn.

3. Smør deg med fuktighetskrem

Etter at du har dusjet og eksfoliert huden din, er det tid for fuktighetskrem. Det er viktig å ikke hoppe over dette trinnet, selv om huden din kjennes myk ut.

- La kremen synke inn før du begynner å påføre selvbruningskremen, tipser Vendrell.

- Bruk en lett fuktighetskrem som trekker raskt inn på hele kroppen. Deretter smører du håndflater, fotsåler, neglebånd og eventuelt tørre albuer og knær med en fetere krem eller lett olje. Disse områdene har nemlig en tendens til å være tørr hos de fleste av oss.

Og vil du unngå misfarging på neglene dine, kan det lønne seg å gjøre litt forarbeid her også.

- Ha på blank lakk før du går i gang med selvbruningen, råder Vendrell.

4. Ta på deg hansker eller bruk selvbruningsvott

Mang en hvit løgn om «så klart fargen er ekte» har blitt avslørt av de klassiske oransje håndflatene mange ender opp med etter å ha påført selvbruningskrem.

Hvor mye farge ønsker du?

Før du begynner, er det viktig å tenke igjennom hvor mye farge du ønske. Det finnes et stort utvalg selvbruningsprodukter på markedet som gir deg mange valgmuligheter. Ønsker du en forsiktig farge som kommer gradvis, kan du for eksempel velge en bodylotion med selvbruningseffekt, eller du kan blande et selvbruningsprodukt inn i din daglige bodylotion. En mørkere og mer intens farge kan du oppnå ved å velge produkter som sier "medium" eller "mørk". Generelt vil særlig produkter i gele, mousse eller sprayform gi mer farge.

(Kilde: Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef hos Scintific)

VOTT: For å unngå gule håndflater etter påføring av selvbruningskrem, er det mange som anbefaler hansker, eller disse vottene, som er å få kjøpt der du kjøper selvbruningskrem. FOTO: Trine Jensen
VOTT: For å unngå gule håndflater etter påføring av selvbruningskrem, er det mange som anbefaler hansker, eller disse vottene, som er å få kjøpt der du kjøper selvbruningskrem. FOTO: Trine Jensen

- Engangshansker i plast fungerer fint til dette formålet, forklarer Elisabeth Lund hos Beth's Beauty i Oslo og legger til:

- Eller du kan bruke spesialvottene som ofte selges med eller i tilknytning til produktet. Poenget er at du skal beskytte huden inne i håndflatene fra å suge farge til seg, da dette er områder som ikke naturlig lar seg påvirke av solen.

Stokke er enig, men har også et annet tips.

- Ha gjerne litt bodylotion i hendene og på innsiden av håndleddene, for å unngå at du får mørkegule områder her.

5. Perfekt påføring

Det viktigste steget er selvsagt påføringen selv. Her er ekspertenes beste råd:

- Les og følg produktets bruksanvisning, minner Stokke om.

- Enkelte produkter gir umiddelbart en sterk og ujevn farge, men skal dusjes av etter seks til åtte timer. Det kan være greit å vite før du setter i gang.

Smør et jevnt lag selvbruningskrem over det hele, men pass på tørre områder.

- Vær mer sparsommelig med produktet på områder med tykkere hud, særlig albuer, knær og ikke minst føtter og hender, sier Stokke.

- Vær også ekstra oppmerksom på å fjerne eventuelt overflødig produkt på og mellom tær, samt på hendene.

Vendrell har sine egne gode tips for deg som er redd for å ende opp med farge som er for mørk.

- Bland lett bodylotion med selvbruningskrem 50/50 i en bolle, og start påføringen i jevne strøk. For mer intens farge gjentar du påføringen. Men husk også på å gå lett over områder der det ikke er naturlig å være superbrun, som armhuler, underarmer, bryn og langs hårfestet, også i nakken.

Når det kommer til ryggen, er det mange av oss som sliter med å komme til.

- For å få en jevn påføring kan det være lurt å spørre en venninne eller kjæresten om hjelp, sier Stokke.

6. Vent

Det kan lønne seg å legge prosjektet til en tid på dagen hvor du ikke sliter med tidsklemme. Det minsker sjansen for skjolder og uønskede fargerester betraktelig.

IKKE DROPP SOLKREMEN: For all del; ikke tro at selvbruningskremen gir deg noen som helst form for beskyttelse når du går ut i sola. Husk høy SPF - alltid. FOTO: Colourbox
IKKE DROPP SOLKREMEN: For all del; ikke tro at selvbruningskremen gir deg noen som helst form for beskyttelse når du går ut i sola. Husk høy SPF - alltid. FOTO: Colourbox

- Det aktive stoffet i selvbruningsprodukter, dihydroksyaceton (DHA), er mer effektivt dersom kroppen er eksponert for luft, opplyser Stokke.

- Du får derfor bedre resultat gjennom å vente en stund med å ta på deg klær (minimum fem minutter er anbefalt, men gjerne lengre). Det er også bedre å smøre seg inn om morgenen enn rett før leggetid, da den tette dynen også kan hindre oksidasjonsprosessen som dihydroksyaceton er avhengig av for å virke.

Vendrell minner om at du også bør unngå aktiviteter som gjør at du svetter, ellers blir resultatet skjoldete.

OBS: Vær oppmerksom på at selvbruning kan farge av på lyse klær og sengetøy.

Og selv om lukten fra selvbruningskremer noen ganger kan være litt ubehagelig, ikke bli fristet til å dusje før det har gått noen timer.

- Du bør vente minst åtte timer før du hopper i dusjen. Da får fargen best mulig sjanse til å fremkalles skikkelig, råder Vendrell.

7. Slik bevarer du fargen

Etter alt styret med å få til den perfekte brunfargen, så vil du sikkert gjøre alt for at den skal holde seg pen så lenge som mulig. Slik gjør du det:

- Når du dusjer, unngå å bruke mye såpe. Prøv å holde såpebruken til bare strategiske steder hvor såpe behøves, sier Lund.

Og ikke bli fristet til å gni deg tørr med håndkleet.

- Klapp-tørk huden. Gnir du, vil du lage skjolder, tipser Stokke.

Hudpleieren råder deg også til å påføre rikelig med fuktighetskrem etter dusjing.

- Prøv å finne en som inneholder DHA for forlengelse av brunfargen.

Men ikke tro at selvbruning gir deg et underlag for å drive med uansvarlig soling.

- Selvbruningskremer er bare et fargestoff som farger det øverste hudlaget ditt. Det øker ikke pigmentproduksjonen, og du trenger altså fortsatt bruke en høy solfaktor om du skal være ute i solen, sier Stokke.

BRUN UTEN SOL: Selvbruningskrem er både den kjappeste og tryggeste måten å få en gyllen farge på. Her er tipsene du trenger for et perfekt resultat. FOTO: Colourbox
BRUN UTEN SOL: Selvbruningskrem er både den kjappeste og tryggeste måten å få en gyllen farge på. Her er tipsene du trenger for et perfekt resultat. FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning