kviser

Dette prøver kvisene dine å fortelle deg

Vet du egentlig hvorfor du får kviser?

KVISER: Kvisens plassering i ansiktet kan fortelle deg mer enn du tror.
KVISER: Kvisens plassering i ansiktet kan fortelle deg mer enn du tror. Foto: Getty Images

Du trodde kanskje at det å bikke 20 år ville bety slutten på de irriterende kvisene som stadig poppet frem i ulike områder av ansiktet da du var i tenårene?

Slik er det dessverre ikke, og akne hos voksne er langt mer vanlig enn mange vet.

- Stress og hormonelle endringer er hovedårsaken til kviser etter puberteten, og omtrent 40-50 prosent av voksne i alderen 20-40 år blir diagnostisert med en mild grad av akne, forteller Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Dr. Bondeviks Privatklinikk.

Ifølge Rolah Lønning Osman, kosmetisk lege og daglig leder av RÛ klinikken, har kviser i seg selv en relativt grei og generell forklaring.

- Døde hudceller som blokkerer talgkjertlenes åpninger fører til irritasjon og betennelse, og dette kan igjen gjøre at du får kviser.

Les også: Slik blir du kvitt kviser på ryggen

Dette kan kvisene bety

Visste du at ansiktsområdet kvisene dukker opp i også kan gi en indikasjon på hvorfor de dukker opp nettopp der?

Stresshormoner som adrenalin, noradrenalin, kortisol og testosteron i binyrene øker talgproduksjonen.

- Stresshormonene reduserer også hudens egen tilhelingsevne ved å svekke immunsystemet, forklarer Abdeh, og utdyper:

- Eksempelvis kommer stresskviser ofte på haken, mens hormonkviser gjerne kommer i overgangen mellom kjeve og hals.

Tidvis vil også kviser oppstå av helt egenforskyldte årsaker, og kviser langs hårfestet kan komme av noe så enkelt som at du ikke skyller smuss, sminke og renseprodukter godt nok av huden.

- Mange spruter bare litt vann i midten av ansikte og får dermed ikke med hårfestet, påpeker Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef i Skintific AS.

Under kan du lese mer om hvilke interne eller eksterne grunner som kan ligge bak kvisene dine:

KVISER I PANNEN: Kviser i pannen kan komme av fordøyelsesproblemer og urinveisplager
KVISER I PANNEN: Kviser i pannen kan komme av fordøyelsesproblemer og urinveisplager Foto: Getty Images

Kviser i pannen

Kviser i pannen skyldes ofte stress, søvnmangel og svekket immunforsvar, ifølge Abdeh. Hun forklarer at pannen kan deles inn i tre soner: Den øvre er knyttet til blæren, den midtre er knyttet til fordøyelsesregionen og den nedre til leveren.

Les også: Joda, kviser kan sminkes vekk

- Kviser mellom øyenbryn kan indikere matintoleranse og allergier, sier Abdeh.

Hun får støtte av Stokke, som forteller at kviser i pannen kan komme av fordøyelsesproblemer og urinveisplager, men at kviser i pannen likevel ikke trenger å bety at det foregår noe uregelmessig på innsiden av kroppen.

- Det kan også komme som en følge av manglende renseteknikk, særlig etter trening. Sminke som tetter porene, dårlig hygiene ved napping av øyenbryn og sene kvelder med inntak av alkohol kan også føre til kviseutbrudd, sier Stokke.

Også Lønning Osman fremhever at eksterne grunner, og hårstyling spesielt, kan føre til kviser i panneområdet og i hårfestet.

- Kviser her kan være reaksjoner på hårprodukter som for eksempel voks eller hårspray. Særlig hos menn er dette et vanlig problem.

Les også: Du gjør vel ikke dette med kvisene dine?

- Voksen blokkerer porene, og dette fører i sin tur til kviseutbrudd. Har du en fet t-sone, er det ikke uvanlig å få kviser i panneområdet, da talgproduksjonen hos enkelte er høyere her.

KVISER I KINNENE: Kviser i kinnene, og spesielt på en gjentakende side, kan bety at mobilen din er skitten eller at putevaret trenger en vask.
KVISER I KINNENE: Kviser i kinnene, og spesielt på en gjentakende side, kan bety at mobilen din er skitten eller at putevaret trenger en vask. Foto: Getty Images

Kviser i kinnene

Er du påpasselig med å rense sminkekostene dine godt nok?

Rouge og annen sminke med kunstige fargestoffer kan gi utbrudd og milier (innkapslet talg), og uren hud i kinnene oppstår ofte fordi du ikke renser sminkekostene dine godt nok, eller bruker harsknet bakterieinfisert sminke.

Likevel er det i disse dager særlig en duppedings vi mer eller mindre konstant benytter oss av som kan være den store ”skurken”.

- Kviser i kinnene, og spesielt på en gjentakende side, kan bety at mobilen din er skitten eller at putevaret trenger en vask, forteller Lønning Osman, og legger til at noen også kan reagere med kviseutbrudd på kremer med komedogene (poretettende) ingredienser.

Kviser i kinnene kan også være en indikasjon på at ikke alt er som det bør være på kroppens innside. Kinn representerer luftveier og lunger, og kan derfor sees i sammenheng med disse områdene.

- Luftveisplager, som allergier og forkjølelse, kan også føre til viser i dette området, sier Stokke.

Lønning Osman legger til at enkelte hudsykdommer kan slå ut som kviselignende utbrudd.

- En spesiell for for Acne Rosacea gir seg også til kjenne ved kviser over røde områder, spesielt i kinn og på nese, sier hun.

KVISER RUNDT MUNNEN: Kviser rundt munnen er kanskje den mest vanlige form for kviser.
KVISER RUNDT MUNNEN: Kviser rundt munnen er kanskje den mest vanlige form for kviser. Foto: Getty Images

Kviser rundt munnen

Kviser rundt munnen er kanskje den mest vanlige form for kviser – uansett om du opplever å få utbruddene hyppig eller ikke.

Kanskje tenker du at dette skyldes inntak av altfor mye usunn mat? Vel, det stemmer ikke nødvendigvis, da noe langt mer biologisk nok kan sies å ha skylden.

- Mange tror de får kviser av sjokolade, men ofte spiser man mer sjokolade i hormonelle perioder hvor søtsuget øker. Da er det nok heller hormonene som utløser kvisene, som eksempelvis i tiden rundt eggløsning og menstruasjon, forklarer Abdeh.

Om kvisene dekker et relativt stort område og henger litt fast i hverandre, er det ifølge henne en stor sjanse for at det er noe helt annet enn kviser.

- Små kviseliknende tilstander rundt munnen, neseborene og av og til rundt øynene kan skyldes perioral dermatitt. Disse kan være fylt med puss, forteller Abdeh.

Perioral dermatitt er ifølge Lønning Osman en form for eksem som kan medføre et tørt og kviselignende utslett rundt munn og nesevinger.

- Dette er ikke akne, og vil trenge en vurdering og behandling av lege, sier hun.

Utenom hormonelle svingninger og eksem, kan det også være eksterne grunner til at du kan få kviser rundt munnen.

- Komedogene (poretettende) liplinere, dårlige teknikker ved utklemming og manglende hygiene når du klemmer vil forverre problemene betraktelig, særlig rundt munn og hake, påpeker Stokke.

KVISER LANGS KJEVE OG HALS: Kviser i dette området kan av og til sees som et symptom på polycystisk ovarie syndrom.
KVISER LANGS KJEVE OG HALS: Kviser i dette området kan av og til sees som et symptom på polycystisk ovarie syndrom. Foto: Getty Images

Kviser langs kjeve og hals

Dette sees ofte hos kvinner, og stress og hormonsvingninger er blant de vanligste årsakene til kviser i dette området. Mens såkalte stresskviser ofte kommer på haken, dukker hormonkviser gjerne opp i overgangen mellom kjeve og hals.

- Kviser på kjeve og hals sees oftest hos kvinner, og kan representere hormonelle svingninger som kan inntreffe før menstruasjon, etter seponering av p-piller eller som en del av overgangsalderen, forteller Lønning Osman, og utdyper:

- Kviser i dette området kan av og til sees som et symptom på polycystisk ovarie syndrom.

Polycystisk ovariesyndrom er en tilstand der hormoner kan være i ubalanse. Det kan gjøre menstruasjonen mindre regelmessig, og du kan ha problemer med å bli gravid, opplyser Helse Norge.

Ifølge Stokke kan kviser langs kjeve og hals også ha andre forklaringer.

- Manglende rensing, det vil si at du stopper ved kjeven, og tannprpblemer kan bidra til kviseutbrudd, sier hun.

KVISER LANGS HÅRFESTET: Bruk av diverse hårprodukter er en vanlig årsak til akne i hårfestet og øvre panneregion.
KVISER LANGS HÅRFESTET: Bruk av diverse hårprodukter er en vanlig årsak til akne i hårfestet og øvre panneregion. Foto: Getty Images

Kviser langs hårfestet

Er du påpasselig med å rense huden din riktig? Kviser og sorte eller hvite prikker har en lei tendens til å poppe frem langs hårfestet – og til og med i nakken og bak øret.

Den mest sannsynlige årsaken til at du får uren hud langs hårfestet, er ifølge eksperten heldigvis enkel å gjøre noe med.

- Her er det ofte en dårlig renseteknikk som har skylden. Husk at hele ansiktet både skal renses og skylles, og da helt ut i hårfestet, råder Stokke.

Lønning Osman fremhever at hårstylingsprodukter må ta mye av skylden.

- Bruk av diverse hårprodukter er en vanlig årsak til akne i hårfestet og øvre panneregion. Svette, spesielt i kombinasjon med sminke, kan også gi akne, men da ikke nødvendigvis bare i hårfestet.

Stokke råder i tillegg til å være ekstra nøye med også sengetøyvasken.

- Plastikkstoffer og andre poretettende ingredienser i hår- og stylingprodukter, som enten ikke er renset bort eller som overføres til ansiktet via puten om natten, kan føre til uren hud langs hårfestet, sier hun.

Ifølge Abdeh kan utbruddene også skyldes en hudlidelse.

- Kviser i nakken kan tyde på en tilstand som kalles akne keloidalis, og den er mest vanlig hos dem som har en mørk hudtype. Kviser her kan også skyldes hårrotbetennelser i hodebunnen, forteller hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning