Hvordan slipe brødkniven

Slik sliper du brødkniven

Lei av sløv brødkniv? Du trenger to ting og en blyant...

SKJERPET: Slik sliper du brødkniven.
SKJERPET: Slik sliper du brødkniven. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert

Jeg klarer meg ikke uten brød. Og jeg baker med glede latskapsbrødet du ikke elter eller et vanlig, hjemmelaget brød. Og focaccia og verdens desidert beste loff.

Og når man har bakt brødet er det er så inderlig forbaska irriterende med en sløv brødkniv. Og de aller fleste har en slik en.

For et par år siden ga jeg bort den gnistrende brødkniven fra Victorinox til mine foreldre. Nå vet de ikke hvordan de klarte å komme gjennom 20-30 år med den IKEA-kniven de skar anslagsvis 116.800 brødskiver (konservativt anslag) fra 70-tallet og fram til jeg flytta ut. (Så til IKEA-kniven: Respekt!). Nå forteller de at de overhodet ikke bruker noen annen kniv, men leter på kjøkkenet til de finner de nye brødkniven før de skjærer brød (og alt annet, så vidt jeg forstår).

Skår i gleden: Kniven blir sløv

Kniven blir selvsagt misbrukt på det groveste. Den ligger i skuffen med andre kniver. Den vaskes i oppvaskmaskinen og brukes på masse den ikke er beregnet for. Og siden de nå er oppmerksomme på, og gleder seg over, en skarp kniv var det uunngåelig at telefonen kom: kniven har blitt sløv!

Den raskeste veien til en skarpere brødkniv

Alle kniver blir sløvere ved bruk. Heldigvis behøver man ikke kjøpe ny. Først må det sies at det finnes mange andre, mye mer raffinerte metoder for å slipe en brødkniv. Men, denne metoden er den raskeste veien til en mye skarpere brødkniv.

Slik sliper du brødkniven

Du trenger tre ting: et bryne, vannslipepapir og en rund blyant (eller noe som ligner).

Først: Legg merke til at kniven har en flat side. På den andre siden ser du forsenkningene (en brødkniv kalles en serratert kniv).

Finn fram en rund blyant eller noe annet som passer fint ned i forsenkningene (taggene). Rull vannslipepapiret (medium fint) rundt blyanten. Legg den ned i en av forsenkningene og puss uten å bruke krefter. (Det er enklere om bruker tvinger til sette fast kniven med - se videoen nedenfor). Puss forsiktig hver og en av forsenkningene.

Når du er ferdig bruker du bryne på den flate siden. Glatt over forsiktig med litt på bryne.

Denne herlige Youtube-videoen viser deg (sakte, men sikkert) hvordan du går fram - og legg også merke til trikset med tusjen:

</p> </div>

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning