Oppskrifter til helgen

Oppskriftene du trenger i helgen

Sjokoladepletter, kylling med oransje tilbehør og en herlig suppe står på menyen denne helgen.

BARE FEM INGREDIENSER: Det er ikke mye som skal til før du har et gourmetmåltid.
BARE FEM INGREDIENSER: Det er ikke mye som skal til før du har et gourmetmåltid. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

I forrige uke lagde jeg en helgemeny med store smaker. Denne helgen oppfordrer jeg til å justere smakene etter ditt eget humør. Det er fiskesuppe, kylling med kult tilbehør og en stor dessert i vente for den som våger seg på denne menyen.

Forrett: Fiskesuppe med humør

Selv om du ikke har landet torsken, er ingenting som å lande helgen med en god, fyldig og lun fiskesuppe. Oppskriften du finner nedenfor omtales gjerne som norsk eller bergensk fiskesuppe. Det er en klassisk, god og trygg oppskrift der du møter gamle kjente som gulrot, purre, løk og sellerirot.

Det er plenty med muligheter til å justere suppen i en eller annen retning. Du kan for eksempel servere den med et kult lokk eller bruke forskjellig typer fisk og/eller blåskjell.

Denne suppen elsker å la seg pirre av forskjellige krydder.

Timian, provencekrydder og andre grønne urter er trygge valg. En ørliten klype safran eller litt karri tar smaken i en helt annen retning. Her må man kjenne på humøret. For øvrig, når jeg synes noe smaker kjedelig, løser jeg problemet med å knuse et fedd hvitløk. Du verden hvordan det trikset tryller liv i mange gryter.

Hovedrett: Kylling med oransje tilbehør

Et kyllingbryst er lett å ødelegge. Det blir perfekt når du steker det på denne måten. Men jobben er ikke gjort selv om saftigheten er ivaretatt. Nå gjelder det å skape et tilbehør som både smaker og overrasker. I oppskriften nedenfor blir gulrøttene most til en puré og får uvanlig følge, nemlig kummin (som Språkrådet vil vi skal kalle spisskum).

Plutselig føles trauste gulrøtter som et eksotisk og spennende innslag i et ellers kjent landskap.

Jeg klarer ikke la være å anbefale de helt fabelaktig gode potetbåtene til Clotilde (de med ristetrikset) som tilbehør.

Dessert: En kake eller noe lett som en plett

Det er på Facebook det skjer om dagen. Da noen (Lillian) spurte om jeg hadde en oppskrift på snickerskake fikk hun raskt svar. Og ikke lenge etter ville noen (May) ha oreokake. Og da minnet hun meg på hvor godt det er. Litt harrygodt, kanskje, men likevel godt.

Få du ikke tak i Oreo-kjeks? Ikke fortvil. Her ser du hvordan du lager dem selv.

Det kjekke med å bake en kake fredag eller lørdag er at du har noe godt til dagen etter. Synes du en hel oreokake blir for ambisiøst er disse sjokoladeplettene med karamelliserte nøtter en herlig avslutning på måltidet.

Og da skulle helgen være reddet! Ha noen smakfulle dager.

Du kan følge Sjuve på Facebook (6600 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Så gode kan ovnsbakte poteter bli

Lavkarbobrødet som smaker godt

10 oppskrifter med kjøttdeig

Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Norsk fiskesuppe

Her er Wenche Andersens fiskesuppe. Klassisk oppskrift.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 stk Løk

2 stk Gulrøtter

2 stk Selleri

1 stk Purre

400 g Fisk

3 ss Smør

1.5 l Fiskekraft eller buljong

2 dl Crème fraîche

Salt og pepper

Sukker

Erik Hannemann

Stekt kyllingfilet med oransje tilbehør

Kyllingfileten trenger litt hjelp fra andre smaker. I denne finner du både honning og kumin.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

300 g Gulrøtter

100 g Smør

1 ts Kumin

2 stk Kyllingbryst

2 kvist Timian

1 ss Honning

0.5 stk Sitron

Olje/smør til steking

Salt og pepper

Christopher Sjuve

Oreokake

Av kjeks har du kommet, til kake skal du bli.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Mel

150 g Sukker

75 g Kakao

2 ts Bakepulver

1 ts Salt

2 stk Egg

2.5 dl Melk

3 ss Olje

2 ts Vaniljesukker

2 pk Kjeks

150 g Smør

1 dl Kakao

4 ss Melis

1 dl Melk

2 dl Kremfløte

3 ss Melis

Kjeks

Denne saken ble første gang publisert 11/03 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også