Oppskrift på potetmos

Slik lager du perfekt potetmos

Potetmos blir antakelig ikke bedre enn dette.

Potetmos
Potetmos Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

En perfekt potetmos kan ikke sammenlignes med en mindreverdig potetmos. De har simpelthen ikke noe med hverandre å gjøre. Og de som tyr til potetmos på pose som lages av et mystisk pulver kan bare ha det så vondt.

Dersom du synes 45 minutter er lang tid behøver ikke lese lenger. Så lang tid tar det nemlig å lage denne varianten av potetmos.

Les også: Perfekt kaffe med billig maskin

Les også: - Finnes ikke bedre kjøtt

I prinsippet kan man lage potetmos ved å koke dem og mose dem. Det blir bedre enn posevarianter, men ikke særlig spennende.

Dersom du baker potetene beholdes smaken mye bedre enn ved koking (test deg selv: du får valget mellom en kokt og en bakt potet, hva velger du?).

Det neste trikset for å løfte potetmosen er å tilsette smør. Mange bruker fløte, crème fraîche eller andre ting, men smør er og blir best.

Del saken med andre på Facebook!

Hvor mye smør?

Så til spørsmålet: Hvor mye smør? Da er det greit å vite at det ikke er uvanlig å bruke 50/50 smør/potet på restauranter. Da vet man i alle fall hvor den øvre grensen går. Så får man heller skalere ned i takt med egen samvittighet.

Bakte poteter som moses med smør gir en super potetstappe, men det finnes fortsatt grep som løfter potetmosen enda høyere. Neste trinn handler om hvitløk.

Når du baker hvitløk skjer det (minst) to ting med hvitløken. Den blir mindre skarp og mer sødmefull. Når du allikevel baker potetene kan du legge en hel hvitløk sammen med potetene. Dersom du har en potetpresse er det verdens enkleste ting å klemme ut alle feddene. Om du ikke har en potetpresse (sist sett på ICA til en drøy hundrelapp) kan du skjære av toppen og klemme ut innholdet ved hjelp av en kniv.

Det siste trikset

Nå har vi bakte poteter, smør og hvitløk. En utmerket potetmos - men det finnes enda en ting jeg vil ha med.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan baconet blir sprøtt. Det kommer godt med nå. Siden du allikevel må vente 45 minutter på potetene har du akkurat passe tid til å steke baconet sprøtt.

Potetmos
Potetmos Foto: Erik Hannemann
Potetmos
Potetmos Foto: Erik Hannemann

Moseteknikk

Her kan det fort gå galt. Dersom du rører for kraftig i potetmosen blir den seig. Om du bruker en stavmikser blir resultatet ofte en klissete, seig masse om du ikke passer på å stoppe i tide.

Det enkleste er å bruke en potetpresse eller en potetstamper.

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Perfekt potetmos

Potetmos blir antakelig aldri bedre enn dette.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

750 g Poteter

1 stk Hvitløk

1 pk Bacon

300 g Smør

0.5 stk Rødløk

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning