Oppskrift på pai med spinat

Denne paien kan bli din

Se hvordan du enkelt lager den selv.

OPPSKRIFT PÅ PAI: Her kommer en herlig, enkel oppskrift på spinatpai.
OPPSKRIFT PÅ PAI: Her kommer en herlig, enkel oppskrift på spinatpai. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Pai er enkelt når du kan det. Men hør: Pai er enkelt om du ikke kan det også. Det er denne oppskriften et bevis på.

La oss se litt nærmere på teknikkene du må beherske:

  • Hakke
  • Steke
  • Blande
  • Piske
  • Kjevle
  • Forvarme ovnen
  • Ta tiden

Dersom listen over utfordringene ikke virker skremmende kan du trygt sette i gang å lage denne paien. Pai er like lett som omelett, spagetti carbonara og boller.

Hvorfor? Jo, fordi de aller fleste kjøper ferdig butterdeig (som noen ganger heter mørdeig i butikkene). Du finner den i frysedisken, som regel i nærheten av ertene.

Fugl i paien?

I de fleste pai-miljøer er fugl populært. Og fugle-fetisjen begynte for mange generasjoner av paispisere siden. En populær myte forteller at ordet pai kommer fra det engelske ordet for skjære, nemlig magpie.

Fuglen er kjent for å være samler av rang. Alt den finner gjemmer skjæra i redet sitt - og der finner du analogien til paien. Litt søkt hypotese, tenker jeg, men paimyten lever i beste velgående.

Pai, slik vi kjenner den i dag, var lenge forbeholdt folk med parykker, hvit ansiktssminke, hansker og dyre levevaner. Ovner var altfor dyre for vanlige folk. Og i England, hvor paien fikk godt fotfeste i det øvre sjikt, var det lenge populært å servere fugler ved store begivenheter. Da kong Henrik den sjette skulle krones, for eksempel, fikk han påfuglpai.

Paien var full av påfuglkjøtt, og på toppen var det en stekt påfugl som de hadde tatt seg bryet med å kle opp igjen i fjærdrakten sin (som ikke var en uvanlig måte å presentere maten på). Dette var praktisk. Da visste man hvilken pai det var påfugl i - eller rapphøne eller en annen sangfugl.

Om jeg kan tillate meg min egen paihypotese, så mistenker jeg, med engelskmennenes sterke hang til nyrepai (kidneypie), at dette var en gest til utenlandske gjester. En betryggende beskjed om at "denne er trygg". Fri for nyrer.

Dersom du noen gang blir servert pai med en keramikkfugl plassert på toppen, så vet du nå hvor denne skikken har sin opprinnelse.

En grønn pai

Er du helt grønn på pai er altså dette noe for deg. Her bruker vi røkelaks - ikke fugl. Hakk løk, stek spinat, bland inn crème fraîche, pisk egg, kjevle formen og sett paien i ovnen.

Nedenfor finner du oppskriften. Den serveres, av praktiske årsaker, uten fisk på toppen (og jeg tør ikke tenke på hvordan jeg skulle fått den inn i skinnet igjen). Har du lyst på pai med fugl, finner du det her.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (6300 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her.

Les også:

Så gode kan ovnsbakte poteter bli

Lavkarbobrødet som smaker godt

10 oppskrifter med kjøttdeig

Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Pai med spinat

En enkel pai med spinat og andre godsaker. Lett som en plett.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Egg

2 dl Crème fraîche

250 g Spinat

5 skiver Røkt laks

Salt og pepper

0.5 stk Løk

2 fedd Hvitløk

3 ss Parmesan, nyrevet

1 klype Muskat

1 pl Butterdeig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning