Oppskrift på lammestek

Slik blir lam best

Metoden som gjør påsken vellykket.

Publisert Oppdatert

Det går ikke lenge mellom hver gang jeg spise lam. Det er mindre enn 12 timer siden sist, og jeg tviler sterkt på om det går mer enn 12 timer til neste gang.

Lammekjøttet har noen egenskaper som er uovertrufne. På den ene siden klarer lammekjøttet seg utmerket på egenhånd (med en klype salt, som det heter) eller kan krydres og bli til en kraftig, duftende marokkansk gryte. Med lam i gryta kan du lage en utsøkt frikasse, som er lekende lettt å lage (og kan gjøres i blinde av alle som behersker kunsten å lage hvit saus). Og lammekjøttet går heller ikke av veien for å forvandle seg til en hamburger du ikke har smakt maken til eller en enkel, og varmende lammegryte.

Lammekjøttets variasjoner

Og det stopper ikke der! Lammekjøttet gjør seg også på grillen. Du kan grille et helt lammelår med Bent Stiansens oppskriftsvideo (veldig kult!) eller lage grillspyd som de gjør i Frankrike. Og ennå har jeg ikke nevnt langkokte lammeskanker, lammecassoulet eller pinnekjøtt!

Selv om dette bare er toppen lammefjellet tror jeg poenget er illustrert ettertrykkelig: Lam kan varieres i det uendelige. Og nettopp derfor jar jeg ikke noe i mot å spise det ofte.

Variasjon er bare en av de mange, gode egenskapene til lam. Sammenlignet med annet kjøtt er lam også økologisk. Dyra beiter i det fri og blir bare i liten grad matet med kraftfôr (enkelt og brutalt fortalt er det bare dyra som lever om vinteren som må ty til annet enn naturlig mat i fjell, fjære og eng).

Alle amatørkokker, og profesjonelle for den sakens skyld, har enda en ting å elske lammetkjøttet for: Det blir godt selv om det ikke er perfekt - ja, selv om du mislykkes skikkelig er det fortsatt en god sjanse for at maten blir god. Jeg vet nesten ikke hva du skal gjøre for at det blir uspiselig.

Påskelam - lammelår

Det de fleste skal spise i påsken er selvsagt lammelår. Og lammelår er noe av det beste vi kan tilby et bord med glade mennesker.

Det beste rådet man kan gi til alle som steke et lammelår er: Kjøp deg et steketermometer, helst et digitalt et. Det nest beste rådet er: Finn ut hvordan du liker kjøttet best - altså hvilken temperatur liker du best?

Her er det mange delte meninger - og det finnes ingen fasit. Noen liker det rødt - og andre liker kjøttet "gjennomstekt" (her er et detaljert oversikt for alle som vite mer om temperaturer i kjøtt).

Noen liker lammekjøttet på 65 grader og andre liker lavere temperaturer, gjerne 58-60. I videoen er bruker jeg 65 grader. Om du lager lammesteka på den måten og bruker lammekraften du finner oppskriften på nedenfor og kjøper minst en av disse fem vinene - ja, da er påsken reddet!

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 potte Rosmarin

2 stk Hvitløk

1 stk Lammelår

2 stk Selleri

200 g Smør

1 kg Poteter

Olje

4 dl Rødvin

2 ts Sukker

1 ts Maisenna

Christopher Sjuve

Lammekraft

Ja, så enkelt kan det være å lage en suveren kraft til lammelåret.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1.5 dl Lam

125 g Smør

2 ss Honning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen