Annonse

=

Bent Stiansen

Bent Stiansen er en av Norges mest profilerte kokker. Han vant Bocuse d'Or som første nordmann i 1993.

Han driver restaurant Statholdergaarden i Oslo som har én Michelinstjerne.

Han har gitt ut følgende bøker:

  • Stiansen til hverdags (2004)
  • Stiansens kulinariske koffert (2006)
  • Stiansens desserter (2006)
  • Stiansens fisk og skalldyr (2006)
  • Stiansens kjøtt og fjærkre (2006)
  • Stiansens småretter (2006)
  • Stiansen inviterer til fest (2008)

- Om folk hadde visst hvor enkelt det er, hadde vi ikke hatt flere lam igjen i Norge, sier Bent Stiansen mens han beiner ut låret.

Tidligere har han vist oss hvordan man griller perfekt laks, svinenakke og blåskjell.

Sola skinner, grillen er varm og det er hvitvin i glasset (som byttes mot rødvin om noen strakser).

- Lammekjøtt er veldig tilgivelig, sier Bent.

- ?

- Jo, selv om du steker det litt for mye er det fortsatt helt fantastisk. Veldig kokkevennlig, altså.

OK. Så forteller han at det er to ting du må kunne for å lykkes skikkelig.

TING 1

Det første er å beine ut ut låret. Det er nesten umulig å forklare med ord, så da viser vi det på video. Sjekk ut!

TING 2

Det andre er å steke låret på INDIRIKTE varme. Hva er det?

Det er å IKKE steke kjøttet rett over kullet.

Hvordan gjør det det?

Flytter kullet til sidene i grillen.

Men, jeg har gassgrill!?

Da lar du være å fyre opp alle blussene og legger kjøttet over den som IKKE er i sving.

Da skulle det meste være oppklart. Sjekk ut videoen og nyt verdens beste lammekjøtt på grillen.

Les også:

Trikset som redder grillmaten

Marinaden som funker

Slik tenner du opp grillen

Her kan du søke blant 5.000 oppskrifter!

Helstekt hvitløksspekket lammelår

Dette er Bent Stiansens oppskrift på helgrillet lammelår.

90 min

Til 6 porsjoner

1 stk lammelår

1 stk helthvitløk

2 ss timian

2 ss rosmarin

2 ss salt

1 ts malt, hvittpepper

1 dl olivenolje

2 dl hvitvin

2 dl vann

Fremgangsmåte

Ben ut nøkkelbenet på lammelåret. Rens hvitløken og skjær den i skiver. Stikk mange små hull/lommer med en liten kniv i lammelåret og putt inn skiver med hvitløk. Bland sammen hakket timian, rosmarin, pepper salt og olje og smør dette ut over lammelåret. Legg lammelåret midt på grillen. Fordel grillkullene til to sider av grillen og legg lammelåret i midten (slik at det ikke steker rett over kullene) Bruker du gassgrill gjør du på samme måte og slukker gassbrenneren i midten av grillen og beholder de to på sidene på medium styrke. Dersom du har en aluminiumsform, sett den under steken og la lammekraften dryppe ned i den. Sett på lokket og la steken stå der å steke for seg selv i 45 minutter. Hell hvitvin over steken og la den renne ned i aluminiumsformen. Fyll på vannet i formen også. Sett på lokket igjen og fortsett å grille i 30 minutter. Da er steken ferdig. Skjæres i skiver og serveres sammen med lammesjyen som har samlet seg i al-formen. Det er smart å la steken hvile i 20 minutter før du skjærer skiver av den. (Dersom du vet hvordan mørbraden ser ut: Skjær den av før du begynner å grille hele låret. Mørbraden tilbredes på samme måte som steken, men trenger bare 25 minutter på grillen. Ta den ut av grillen og pakk den i al-folie til lammesteken er ferdig)

Høyde (px): Bredde (px):

Bent Stiansens ratatouille

Mesterkokkens ratatouille kan anbefales på det sterkeste.

20 min

Til 4 porsjoner

1 stk løk

3 fedd hvitløk

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, grønn

1 stk squash

0,5 stk aubergine

1 dl olivenolje

2 ts tomatpuré

1 ts timian

1 ss sukker

1 ss hvitvinseddik

1 stilk rosmarin

0,5 bokser hakkedetomater

0,5 dl grovhakketbasilikum

salt og pepper

Fremgangsmåte

Rens grønnsakene og kutt de i terninger. Varm oljen i en kjele og fres grønnsakene i tre minutter. Tilsett tomatpure, timian, sukker, eddik, rosmarin og hakkede tomater. Kok opp og smak til med salt og pepper. La ratatouilleen koke i fem minutter og tilsett grovhakket basilikum. Kan serveres både varm og kald. Illustrasjonsfoto: mat.no

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Oppskrift på karamellsaus

Dette er flytende gull

Øs denne karamellsausen over is, panna cotta eller brioche og bli henført.

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.