Oppskrift på kremkake

Bak kremkake som proffene

BLOGG: La deg rive med og lag en herlig kremkake!

KREMKAKE: Her kommer bloggeren fra Villaperlesukker med lekre kaker...
KREMKAKE: Her kommer bloggeren fra Villaperlesukker med lekre kaker... Foto: Foto: Elsa Korsvold
Publisert Oppdatert

Matbloggere

I sommer lar vi landets flinke matbloggere få boltre seg på Klikk.no. I tur og orden vil de få lov til å presentere seg selv og den gode maten de lager.

I sommer skal vi få følge bloggeren Anne Brith og hennes liv som "ekte" baker. Gjennom en rekke blogginnlegg får vi et morsomt innblikk i bakernes verden - og en masse gode oppskrifter på kjøpet.

Anne Brith - Det er meg. 36 år, engasjert trebarnsmamma og rosablogger. Jeg er utdannet innenfor reiseliv og handel, men min største pasjon er baking. Jeg elsker "det søte liv" og baker så ofte jeg kan. Alt sammen finner du på bloggen min www.villaperlesukker.no.

Mitt år som hjemmeværende husmor er nå over og det frister med nye utfordringer. I mine drømmer står jeg i et konditori og svinger meg med kremkaker, marsipanhjerter og sjokoladeboller. I et vilt øyeblikk og med troen på at drømmer blir virkelige skrev jeg en e-post til et av Oslos største konditorier, W.B Samson.

Ekte varer

W.B Samson ble etablert i 1894. I dag drives bedriften av 4. og 5. generasjon Samson. De bruker ferske egg og fersk kremfløte, ekte Jamaica Rum i Napoleonsglasuren og sparer ikke på kanelen i svingene på kanelbollene. De er genuint opptatt av gode smaker og kvalitet. De har vunnet priser for beste påskemarsipan, beste brød og beste 17.maikake.

Skal man bli god på noe må man lære av de beste! Per Christian Samson svarte min mail positivt. I dag står jeg her med en arbeidsavtale på "sommerjobb" i hånden. En skikkelig kremjobb!

Entusiastisk , spent og motivert tar jeg forsiktig tak i kringlehåndtaket på inngangsdøren på konditoriet på Frogner. En søt verden åpner seg for meg. Har du lyst til å bli med?

Første dag på jobb

Kremkake ( bilde av kremkake som hovedbilde)

Solen titter såvidt frem mellom de høye lønnetrærne i Gyldenløvensgate på Frogner. Klokken er akkurat passert seks på morgenen og jeg starter i dag sammen med det første skiftet av konditorer.

I dag skal vi lage kremkaker, flere hundre av dem!

En god kremkake er bygd opp slik:

  • Sukkerbunn
  • Sukkerlake
  • Syltetøy
  • Fyll
  • Krem til overtrekk
  • Pynt

En sukkerbunn fra Samson inneholder kun egg, sukker og hvetemel. Egg og sukker piskes i evighet virker det som men det er dette som gir basis til en god kake. Eggedosisen skal være så stiv at du skal kunne lage en spiral i røren og ennå se toppene på spiralen når du er ferdig får jeg forklart av konditor Elin. Det er minst 10 minutter.

For å gjøre det lettere for oss hjemme å lage en sukkerbunn tilsetter vi bakepulver. Sjansen for at ting skal gå galt med en sukkerbunn minimaliseres nå

Har du problemer med at din bunn synker etter at du har tatt den ut av ovnen skyldes dette at du har stekt den for lite. Slik er det forresten med alle kaker. Ikke åpne ovnsdøra for tidlig!

Melet skal siktes oppi og vendes forsiktig i røren. Har du bakepulver oppi så ha det sammen med melet. En god sukkerbrødbunn får du når du til hvert egg bruker 30 g sukker og 30 g hvetemel.

Sukkerbunn:

Oppskrit til 20 cm form:

3 egg

90 g (1 dl) sukker

90 g (1 1/2 dl) hvetemel

1/4 ts bakepulver

Fyll

1 pk kremfløte ( 3,3 dl)

Vaniljekrem ( denne lages selv) link til Christophers innlegg om vaniljekrem!

Oppskrift til 25 cm form..

6 egg

180 g (2 dl) sukker

180 g (3 dl) hvetemel

1/2 ts bakepulver

Kaken skal stekes i ca 35 minutter på 160 grader på nederste rille.

Når sukkerbunnen er ferdig setter du den på hodet på et bakepapir med litt sukker oppå. Sukkeret gjør at bunnen ikke klistrer seg fast til papiret. Kaken skal pyntes opp ned. Dette er fordi bunnen er rett og gir et penere resultat som topp ¿

Når bunnen er avkjølt deles den i 3 eller 4 alt etter hvor høy kake du vil ha. Pensle eller sprøyt på sukkerlake på hvert lag.

Sukkerlake:

100 g ( 1 dl) sukker

100 g ( 1 dl ) vann

1 vaniljestang

Kok dette opp og avkjøl noe. Smør/sprøyt dette på hvert lag.

Fyll

Før kremfyll legges oppå smøres et tynt lag med syltetøy oppå hver bunn. Samson lager sitt syltetøy selv og det smaker som nyrørte bær. Mitt tips er å kjøpe ferske bær og mose disse i en blender og smøre oppå.

Kremen som legges som fyll mellom hvert lag blandes med vaniljekrem 50/50. Du kan også ha i rørte bær eller sjokoladebiter. Ikke spar på vaniljekremen mellom lagene!

Til slutt dekkes kaken med krem og på sidene legges det sjokoladeflak. Sjokoladeflak kan du selv lage hjemme ved å høvle opp en kokesjokoladeplate med ostehøvel.

Legg jordbær eller skogsbær oppå toppen av kaken. Hvis kaken ikke skal serveres med en gang kan du smøre et lag med gele over bærene. Velg da en syrlig gele ( gjerne sitron) og lag denne kun med halvparten av vannmengden. Når geleen nesten stivner pensler du gele over bærene på kaken.

Dagbok fra 1. dag:

OPPSKRIFTER PÅ KAKER: Bloggeren fra Villaperlesukker presenterer deilige kakeoppskrifter...
OPPSKRIFTER PÅ KAKER: Bloggeren fra Villaperlesukker presenterer deilige kakeoppskrifter... Foto: Foto: Elsa Korsvold

Det gikk fort i svingene i dag. Jeg jobber som regel i et høyt tempo og har mange baller i luften på hjemmebane. Som daglig leder av Familien AS med 3 barn er jeg vant til et forrykende tempo. Men i dag følte jeg meg plutselig uerfaren og treg. Jeg svettet! Kan ikke huske sist det skjedde. Det minner meg også på at jeg må begynne å trene. Det er tungt å jobbe slik hver dag.

30 kaker av gangen ble satt på benken og det føltes som om krem, fyll, nøtter og syltetøy fløy gjennom luften. Jeg ble korrigert flere ganger og har fått et nytt syn på presisjon og detaljer. Alt i alt var jeg med på å lage over 100 kaker. Puh.

Jeg smakte på alt. Faktisk har jeg fått godkjennelse til å smake på alt som suser forbi! Hvordan skal jeg ellers bli en god konditor? Jeg lurer på om jeg blir tykkere av å jobbe her? Hvordan kan det ha seg at alle som jobber her er så tynne?

Hodet bobler over av spørsmål og ideer og jeg merker jeg må "lande" litt etter en slik første dag. Hundrevis av nye inntrykk prøver å feste seg og jeg er livredd for å glemme tips jeg har fått.

Kremkaker får altså sin gode smak av vaniljekrem, sukkerlake med ekte vanilje og friske bær! Å lage en god kremkake er mye jobb men tar man seg tid, kjøper gode råvarer og legger i kjærlighet i det blir resultatet deretter.

Happy Baking!

(Over 13.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Sukkerbunn

En helt enkel oppskrift på sukkerbunn. En lett kakebunn.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Egg

90 g Sukker

90 g Hvetemel

0.25 ts Bakepulver

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning