Oppskrift på annapoteter

Disse potetene er helt supre...

Slik lager du, og jukser du med, annapoteter.

OPPSKRIFT PÅ ANNAPOTETER: Annapoteter er en herlig klassisk måte å lage poteter på.
OPPSKRIFT PÅ ANNAPOTETER: Annapoteter er en herlig klassisk måte å lage poteter på. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Jeg elsker poteter! Og nye potetoppskrifter er alltid velkomne. Som for eksempel DeLuxe-potetene som gikk sin seiersgang her forleden. Eller Clotildes triks som får potetene sprø i ovnen...

Og hvem kan si nei til fløtegratinerte poteter?

Den oppskriften jeg vil lufte her er ikke ny. Slett ikke. Den er faktisk fra 1800-tallet. Retten tilskrives den evnerike Adolphe Dugléré. Han var elev av den store mesteren Marie-Antoine Carême, en av verdens første kjendiskokker.

Dugléré begynte å jobbe på Café Anglais i Paris en gang på 1860-tallet. Han forvandlet stedet med sine kulinariske begavelser. Restauranten som tidligere hadde huset drosjekusker og tjenerstanden, ble et sted hvor aristokratiet frekventerte. (Stedet ble revet i 1913).

I Babettes gjestebud (som for øvrig spilles på Nationaltheatret i disse dager) er det nettopp denne restauranten hovedpersonen sier hun hadde jobbet på, før hun flyttet til Danmark.

Operakomponisten Gioachino Rossini (Barberen i Sevilla, for eksempel) kalte Dugléré for kjøkkenets Mozart. Det synes jeg kanskje er å ta i, men pommes anna er, for all del, en veldig god potetrett.

Noen retter får halehenget à la Dugléré. Det betyr at retten lages med sjalottløk, løk og tomater. Men, det er altså potetretten pommes anna som blir stående etter Dugléré.

Og hvordan lages den? Og hvordan jukser man?

Prinsippet er svært enkelt. Du skjærer poteter i tynne skiver, legger dem lagvis, pensler hvert lag med smør, krydrer med salt og pepper - og steker i ovnen. Tradisjonelt bruker man en rund form (men, det bryr ikke jeg meg om). Og jeg tilstår en ting til, i latskapens navn, jeg snur den ikke heller. - Hva?!, tenker tradisjonalistene.

I alle kjente oppskrifter står det at annapoteter skal snues, slik at den stekes de siste minuttene opp-ned. Jeg mener det strengt tatt ikke er nødvendig.

Joda, innimellom gjør jeg det også. Men, den på bildet er ikke snudd og ikke rund. Kanskje hisser jeg på meg en hel skare av pommes anna-fans. Men, dersom jeg frister noen til å teste denne oppskriften som ellers hadde fryktet "snuoperasjonen" - da har jeg lykkes.

Snu-teknikken kan man perfeksjonere siden.

Nedenfor finner du oppskriften.

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Les også:

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Pommes Anna

En klassisk, herlig potetrett som du og dine venner fortjener.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Smør

5 stk Poteter

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning