Mat i kjøleskap:

Maten som ikke skal i kjøleskapet

Er du en av dem som gjør feil? Disse matvarene skal du ikke plassere i kjøleskap.

MANGE SYNDER: En rekke grønnsaker og det meste av frukt har ikke noe i et kjøleskap å gjøre.
MANGE SYNDER: En rekke grønnsaker og det meste av frukt har ikke noe i et kjøleskap å gjøre. Foto: Foto: eirikref på Flickr.com. Noen rettigheter reservert
Publisert Oppdatert

Mange oppbevarer all frukt og grønnsaker i de svale kjøleboksene i bunnen av kjøleskapet. Men er dette egentlig riktig oppbevaring av varene?

- Vår anbefaling er at frukt og grønnsaker ikke skal oppbevares i kjøleskap. Dette gjelder så godt som alle typer frukt og svært mange grønnsaker, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Kåsin forteller at mange frukter mister sin gode smak dersom de oppbevares for kaldt og ikke i romtemperatur.

- Både epler, pærer, bananer og druer får sin gode smak og aroma ved at de ligger fremme på kjøkkenbenken. Det er med slik oppbevaring at disse fruktene smaker optimalt, sier hun.

Informasjonssjefen mener folk flest er så ofte i butikken at varene holder seg gode og friske ved å stå i romtemperatur.

Les også: Slik skal grønnsaker oppbevares

Jorunn Aasgaard Grini, seksjonssjef i Mattilsynets distriktskontor for Ytre Østfold, forteller at når det gjelder frukt og grønnsaker er det ideelt å ha en sval del i kjøleskapet til oppbevaring av enkelte produkter.

- Spesielt på sommeren kan det bli veldig varmt og da modnes frukt og grønnsaker som ligger fremme mye fortere enn ellers på året. Da er oppbevaring i en sval del i kjøleskapet bedre, sier hun.

Grini opplyser at folk flest heller gjør motsatt, og lar mat som burde stå i kjøleskapet, stå fremme. Dette gjelder blant annet hermetikk eller andre innpakkede varer som bør stå kaldt etter at emballasjen er åpnet.

- Men brød skal ikke oppbevares i kjøleskap, og heller ikke kjeks eller knekkebrød. Det skal stå tørt i romtemperatur, sier Grini.

Grønnsaker varierer

Agurker og tomater skal ikke oppbevares i kjøleskap. De bør i stedet ligge fremme i den lune temperaturen.

NEI: Bananer og epler er ingen god match og bør ikke ligge ved siden av hverandre.
NEI: Bananer og epler er ingen god match og bør ikke ligge ved siden av hverandre. Foto: Foto: Colourbox

Ikke i kjøleskapet:

Her er noen varer som ikke skal i kjøleskapet:

- Brød

- Kjeks

- Knekkebrød

- Epler

- Plommer

- Pærer

- Melon

- Banan

- Papaya

- Avocado

- Tomat

- Agurk

- Squash

Dersom disse produktene blir servert kalde, mister de sin gode smak og aroma.

- Når det kommer til poteter, gulrøtter, blomkål og brokkoli er saken noe annet. Disse varene kan fint ligge i kjøleskapet, fordi de ikke har noe smak å miste ved å ligge kaldt. Salat kan også ligge i kjøleskapet, men den bør skylles og vaskes på forhånd, slik holder salaten seg bedre, sier Kåsin.

Les mer om oppbevaring av frukt og grønnsaker her

Bær som bringebær, blåbær og multer kan fint ligge i kjøleskapet noen dager, men de bær tas ut i god tid før de skal spises. Helst et par timer før slik at de får romtemperatur og smaker optimalt, sier informasjonssjefen.

Ikke ved siden av

- Noen grønnsaker og frukter bør ikke ligge ved siden av hverandre. Hvilke er dette?

Agurk og tomat bør ikke ligge tett inntil hverandre fordi det fører til en mye raskere modningsprosess av tomaten, altså blir den fortere dårlig, sier Kåsin.

Hun forteller at heller ikke bananer og epler bør ligge inntil hverandre.

Epler bør generelt ikke ligge inntil andre frukter, grønnsaker eller bær.

Dette fordi eplene skiller ut en gass som heter etylengass, noe som gjør at de andre produktene får en raskere modningsprosess og blir fortere dårlige.

Ikke sett inn varm mat

Noe som ikke skal plasseres i kjøleskapet er derimot varm mat.

- Dette har ikke bare å gjøre med at temperaturen i kjøleskapet synker for en kortere periode, men det har å gjøre med bakteriefloraen i maten som skal plasseres kaldt. Mat som er varm skal stå på benken og avkjøles helt før den settes i kjøleskapet, er rådet fra informasjonssjefen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning