Det avdekker en europeisk studie. Den viser også at det finnes effektive tiltak for å øke inntaket.

- Barn liker frukt og grønnsaker godt og ønsker å spise mer, men vil ha bedre tilgjengelighet på denne type matvarer, sier Camilla Sandvik. Hun er stipendiat ved HEMIL-senteret og Avdeling for ernæring ved Universitetet i Oslo.

- Undersøkelsene våre viste klart at når tilgjengeligheten av frukt og grønnsaker øker, så øker inntaket. For eksempel vil gratis frukt på skolen føre til økt fruktinntak i alle grupper. Og jo tidligere en begynner å øke inntaket av frukt og grønt, jo mer varige endringer får en, sier Sandvik til Dagbladet.

Det internasjonale forskningsprosjektet Pro Children har undersøkt inntaket av frukt og grønt hos barn i 10-1 3-årsalderen i ni europeiske land. Kartleggingen viste at Norge lå midt på treet. Skolene i Portugal og Østerrike var best på inntak av frukt og grønt, med Sverige like etter. Island og Spania lå derimot på bunn.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!