Oppskrift på lussekatter

Slik lager du gode lussekatter

Her er den beste oppskriften på lussekatter.

LUSSEKATTER: Tradisjonen tro, spiser vi det saftige gule bakverket på luciadagen.
LUSSEKATTER: Tradisjonen tro, spiser vi det saftige gule bakverket på luciadagen. Foto: Foto: Studio Dreyer-Hensley/brodogkorn.no
Publisert Oppdatert

Lussekatter er en oppskrift vi trenger én eneste gang i året. Og det på grunn av hun dama fra Syrakus på Sicilia.

Huisker du henne?

Ikke?

Hun levde på 300 tallet. Og hvert år baker vi gule boller til ære for denne gudfryktige kvinnen.

Hun het Lucia. Demrer det?

Feringen av Lucia skjer den 13. desember.

Dersom du ikke vil lage mange lussekatter, kan du ta latmannsvarianten og lage en lussekake som skjæres opp.

Og når du er i gang med å dekke kjøkkenet til med mel og deig, hvorfor ikke bake julekakene i sammme slengen? Her er oppskriftene på tradisjonelle julekakene - og her finner du julekakene du antakelig liker bedre og syv slag du ikke visste om.

Hva med fargen på lussekatter?

Lussekattene er som kjent gule.

I stedet for å kjøpe dyr safran, som mange butikker ikke fører, eller kan være utsolgt for nå rett før jul, kan du kjøpe gurkemeie i stedet (men sjansen er stor for at du allerede har det i krydderhylla).

Den ekte smaken derimot, får du bare ved å spandere på deg safran - verdens dyreste krydder. Men, du trenger bare et par gram. For mye safran gjør lussekattene uspiselige.

Safran kjøpes på dagligvarebutikker og på noen apoteker. Bare husk å se opp for billige etterligninger. Det finnes faktisk røde tråder som til forveksling ligner arrene på safrankrokusen.

Hvis du ikker er nevneverdig opptatt av at lussekattene må være ekte, kan du bytte ut rosinene med sjokoladebiter.

Da er det smart å halvsteke dem før du setter i sjokoladebitene. Det er smart hvis sjokoladen er kjøleskapskald, men ikke et "must".

Hvorfor feirer vi Lucia?

Det er et litt pussig fenomen. Hvorfor skulle vi her i nord minnes den sicilianske skjønnheten? Antakelig kom skikken via tyske håndtverkere i Sverige som hadde vokst opp i en katolsk tradisjon. Og så tok vi etter.

Kortversjonen av Lucia-myten: Lucia ville helbrede sin syke mor ved å ta moren med til en viss Agates grav hvor mirakler skjedde. Lucia fikk gjennom drømme et syn som fortalte henne at moren ble frisk bare de ga all sin rikdom til de fattige.

Det gikk moren etterhvert med på. Men, da mannen til Lucia oppdaget det og at hun ikke tilba de gamle romerske gudene forlangte han at de skulle slepe henne til en domstol. Men, da 1000 mann og 1000 okser ikke kunne rikke henne bestemte dommeren for å gjøre kort prosess og støtte sverdet inn i Lucia. Datoen var 13. desember.

Lucia mente hennes kraft kom fra den nye religionen med Jesus i hovedrollen. Og siden dette er mitt i brytningstiden mellom romerske religioner og kristendommen fikk Lucia raskt helgenstatus i det som var en liten, religiøs minoritet den gangen. (Kristendommen fikk etter hvert godt fotfeste blandt romerske soldater. Mennene som hele tiden levde med døden nært innpå seg ble besnæret av en ny religøs feature; livet etter døden. Det kunne nemlig kristendommen by på).

Oppskriften på lussekater finner du nedenfor!

 

 

Les også:

Her er den beste julemarsipanen

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

 

Søk blant 5.000 oppskrifter!

TV2

Lussekatter

Lussekatter skal lages på luciadagen den 13. desember. Lussekatter lages med kardemomme og rosiner.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Smør

7 dl Melk

2 g Safran

50 g Gjær

2 dl Sukker

0.25 ts Salt

2 ts Kardemomme

16 dl Hvetemel

Egg

Rosiner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen