Hvordan steke kjøttdeig

Slik steker du kjøttdeig riktig

Det høres lett ut, men mange gjør feil.

KJØTTDEIG: Det er ikke sikkert du gjør det riktig. Men her får du fasiten.
KJØTTDEIG: Det er ikke sikkert du gjør det riktig. Men her får du fasiten. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert

Man tenker kanskje ikke på hvorfor kjøttdeigen blir forskjellig hver gang den stekes. Noen ganger føles den mykere og kokt, mens andre ganger er den nesten litt sprø og stekt.

De aller fleste synes den siste varianten er best, altså stekt, men en rundspørring blant mine nærmeste kjøttdeigstekere avdekker en forbløffende skjødesløs og ureflektert holdning til problematikken.

Sagt med andre ord: Alle liker stekt kjøttdeig best, men ingen vet hvordan den blir sånn.

Lurer du på om du steker kjøttet riktig også? Sjekk her!

Det vanligste å gjøre er antakelig å sette på plata, klaske kjøttdeigen i stekepanna mens den varmer seg opp og så håpe på det beste.

Med den metoden er du garantert kokt kjøttdeig.

Det som skjer når kjøttdeigen varmes langsomt opp på denne måten er at den begynner å slippe vann. Proteinene trekker seg sammen og fibrene i kjøttet mister vannet. Resultatet er grå kjøttdeig. Ikke smaker den så godt heller.

Slik steker du kjøttdeig

  1. Pass på at du varmer opp stekepanna med litt olje eller en blanding av smør og olje (da svir ikke smøret seg). Det skal ikke ryke av oljen, men den skal være skikkelig varm.
  2. Ikke ta all kjøttdeigen i panna med en gang. Da vil den bare kjøles ned og koke-effekten settes igang. Det beste er å ha i omtrent en tredel av kjøttdeigen (av en halvkilos pakke) av gangen.
  3. La kjøttdeigen få litt farge før du rører rundt.

Og når du først har fått perfekt kjøttdeig. Sjekk disse ti kjøttdeigoppskriftene.

Rent vitenskapelig handler dette om at når proteiner og sukker fra kjøttet varmes opp oppstår det en fantastisk reaksjon som skaper smak.

Reaksjonen er kjent som Maillardreaksjonen (se wikipedia). Maillardreaksjonen oppstår først ved 120 grader. Det forklarer hvorfor kjøtt må stekes og ikke kokes. Når man koker kjøtt kommer temperaturen aldri over 100 grader. (Riktignok skjer den samme reaksjonen om du koker kjøtt veldig lenge, for eksempel når du koker kraft.)

Det er faktisk den samme reaksjonen som oppstår når vi friterer poteter, steker vafler eller baker brød.

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også