Kjøttdeig er den største hverdagshelten. Tirsdagens superhelt, onsdagens redning.

Har du kjøttdeig - har du middag.

Variasjonsmulighetene er uendelige. Her har jeg samlet ti supre oppskrifter med kjøttdeig. Om du har lyst på en hverdagspizza, en saftig og smakfull chili con carne eller en rask og fyldig tomatsuppe - så finner du alt du trenger her.

Share

Oppskriftene med kjøttdeig er min hyllest til hverdagen. Kjøttdeig er nettopp som et blekt kanvas. Det kan blir nesten hva som helst. Du bestemmer.

Du kan enkelt gjøre hverdagen litt mer spennende med noen sterke krydder. Eller, du kan lage morsomme kjøttboller og grillspyd som griller i ovnen.

Er du i det mindre eksperimentelle hjørnet, kan du holde deg til kjøttkakene. Det er sjelden feil.

Her er oppskriften på chili con carne.=

Her er oppskriften på chili con carne. © Peter Berg

pizza

Her er en hel ukesmeny som du sparer mye penger på å følge.

Hva er kjøttdeig?

Kjøttdeig er oppmalt kjøtt og fett. For den spesielt interesserte males kjøttdeig i Norge stort sett med 4 millimeter kvern - to ganger. I Sverige er vanligere å bruke 3 millimenter som gjør kjøttdeigen mindre grov.

I vanlig kjøttdeig er det 14 prosent fett. Den vanlige kjøttdeigen i butikken lages av storfe (i motsetning til familiedeig hvor svin og storfe er blandet). I Norge er det lov å tilsette 1 prosent salt og kjøttdeigen kan inneholde opptil 5 prosent is eller isvann.

=

Kjøttdeig kan bli godt med det rette grepene. © Foto: Erik Hannemann

=

Om du vil redusere fettet i maten, kan du bruke karbonadedeig. Den har bare 6 prosent fett. Men da mister du også en god del av smaken.

For den som har en egen kvern er det veld verdt å kjøpe høyrygg, bog eller andre billige kjøttstykker og kverne selv. Da får man virkelig kjenne hvordan nymalt kjøtt smaker!

Her er oppskriftene!

Lasagne

Chili con carne

Bakt potet med kjøttdeig

Pizza med kjøttboller

Klassisk moussaka

Grillet hamburger

Kjøttkaker med stekt løk og sjysaus

Tomatsuppe med kjøttdeig og crème fraîche

Perfekt grillspyd med kjøttboller og grønnsaker

Kjøttdeig i form

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Les også: Slik blir baconet sprøtt

Her finner du enda flere oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!