Beste tax-free-kjøp

Gode vinkjøp på tax-free

Om du nå reiser ut eller inn, gir vi deg de beste vinkjøpene på de fem største flyplassene i Norge.

Vi gir deg de beste kjøpene på tax-free butikkene på flyplassene i Norge. .
Vi gir deg de beste kjøpene på tax-free butikkene på flyplassene i Norge. . Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Arnie Stalheim

Arnie Stalheim er Klikk.nos vinekspert. Han har en lang karriere som vinsmaker. Stalheim dukker også opp i TV2 og Radio Norge med jevne mellomrom og har tidligere jobbet i Art of Taste.

HER ER DE NYE KVOTENE SOM GJELDER FRA 1. JULI 2014

Alle vinene vi har plukket ut er tilgjengelige både på avgang og ankomst på Gardermoen, samt på Værnes. De aller fleste vinene er også å få på Flesland, Sola og Kjevik, med følgende unntak:

- Robert Weil Riesling Spätlese ikke på Flesland, Sola og Kjevik.

- Royal Tokaji Blue Label 5 Puttonyos ikke på Sola og Kjevik.

- Tio Pepe ikke på Kjevik.

Les også: Maten som gjør deg glad i dårlig vær

Les også: Ti gode kjøp på Polet i juli

Rødvin

J. P. Chenet Cabernet Syrah , 1,5-liter Bag-in-Box, 78 poeng

Pris på polet: kr 165. Pris på tax-free: kr 99. Du sparer: kr 66.

Fra Languedoc-Roussillon i Frankrike. Denne finnes på polet i 3-liter Bag-in-Box til kr 330, så vi har delt denne prisen på 2. Mørkerød på farve med liten blåaktig kant. Ren duft av røde bær. Markerte tanniner, lite fylde og middels syre. Tørr frukt. Fint balansert og god lengde. Passer til kylling og lettere kjøttretter, samt på egenhånd. Drikkes nå.

Guigal Côtes du Rhône 2005, 85 poeng

Pris på polet: kr 137. Pris på tax-free: kr 79. Du sparer: kr 58.

Fra Rhône i Frankrike. Rødfiolett på farve. Duft av kirsebær og solbær med hint av lyng og urter. God fylde med moden frukt, litt lav syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Passer til svin, lam og gryteretter. Drikkes nå og i tre år fremover.

Ch. Cissac 2004, 87 poeng

Pris på polet: kr 219. Pris på tax-free: kr 139. Du sparer: kr 80.

Fra Bordeaux i Frankrike. Dyp rød med hint mot fiolett. Dufter av kirsebær og solbær med hint av tobakk og eik. Stor fylde med moden frukt, fin syre og tydelige, men fine tanniner. Lang ettersmak. Passer til okse og lam. Drikkes nå og i fem år fremover.

Cune Reserva 2005, 87 poeng

Pris på polet: kr 174. Pris på tax-free: kr 115. Du sparer: kr 59.

Fra Rioja i Spania. Dyp rødfiolett på farve. Aromaer av kirsebær og jordbær med hint av vanilje. Kraftig og med moden frukt. Brukbar syre og lang ettersmak med markerte tanniner. Passer til lam og vilt. Drikkes nå og i fem år fremover.

Marqués de Riscal Reserva 2004, 87 poeng

Pris på polet: kr 180. Pris på tax-free: kr 139. Du sparer: kr 41.

Fra Rioja i Spania. Dyp rød på farve. Dufter av jordbær og solbær med hint av tobakk og vanilje. God fylde med moden frukt, fin syre og en lang ettersmak med tydelige tanniner.

Passer til lam og vilt. Drikkes nå og i tre år fremover.

Hvitvin

J. Moreau Chablis 2008, 86 poeng

Pris på polet: kr 161. Pris på tax-free: kr 105. Du sparer: kr 56.

Fra Burgund i Frankrike. Strågul på farve. Fin og frisk duft med eple, sitron og et lett mineralsk preg av steinstøv. Gog fylde med frisk frukt, pen syre og en ganske lang ettersmak med et fint, lite mineralsk preg i avslutningen. Passer til fisk og skalldyr. Drikkes nå og i fem år fremover.

Robert Weil Riesling Spätlese 2007, 88 poeng

Pris på polet: kr 265. Pris på tax-free: kr 169. Du sparer: kr 96.

Dette er en halvtørr vin, mens prisen vi har angitt på polet er for den tørre (trocken) varianten av samme vin. Prisforskjellen mellom disse pleier dog å være minimal. Fra Rheingau i Tyskland. Strågul med grønnskjær. Frisk og fruktig duft av sitron og epler med hint av fersken og et lett, mineralsk preg i retning petroleum. Middels til god fylde med fin frukt, frisk syre og en lang ettersmak. Passer til sjømat og kylling med spicy, asiatisk tilsnitt, eller på egenhånd som "terrassevin". Drikkes nå og i fem år fremover.

Champagne

Lanson Black Label, 85 poeng

Pris på polet: kr 349. Pris på tax-free: kr 235. Du sparer: kr 114.

Fra Champagne i Frankrike. Strågul på farve. Dufter av røde epler, toast og sitrus. God syre og god fylde. Eplepreget, søtlig frukt. Fin lengde og mineralsk avslutning. Passer som aperitiff og til fisk og skalldyr. Drikkes nå og i tre til fem år fremover.

Dessertvin

Royal Tokaji Blue Label 5 Puttonyos 2005 , 91 poeng

Pris på polet: kr 267. Pris på tax-free: kr 195. Du sparer: kr 72.

Fra Tokay i Ungarn. Middels dyp gyllen farve, som såvidt brekker mot brunorange. Søt og flott duft av honning og aprikos med hint av multer og rosiner. God fylde med sødmefull frukt, frisk syre og en veldig lang ettersmak. Passer til frukt- og krembaserte desserter og kaker, og er bl.a. glimrende til multer. Også til kraftige oster. Drikkes nå og i åtte til ti år fremover.

Portvin

Grahams Late Bottled Vintage 2003, 88 poeng

Pris på polet: kr 260. Pris på tax-free: kr 139. Du sparer: kr 121.

Denne finnes på polet i vanlig 75 cl flaske til kr 195, hvilket gir en literpris på kr 260. Fra Douro i Portugal. Dyp og tett rød, som brekker mot fiolett. Dufter av solbær og svisker med hint av lakris og mørk sjokolade. God fylde med rik og sødmefull frukt. Lang ettersmak med fine tanniner. Passer til desserter og kaker basert på syltet eller tørket frukt, samt nøtter og blåmuggoster.

Sherry

Tio Pepe, 85 poeng

Pris på polet: kr 160. Pris på tax-free: kr 75. Du sparer: kr 85.

Fra Andalucía i Spania. Strågul på farve. Aromaer av sitron, epler og gjær med et hint av mineraler. Middels til god fylde med knasende tørr smak og en ikke så verst lang avslutning. Passer til aperitiff, nøtter og tapas av sjømat og spekemat.

LES OGSÅ:

De beste hvitvinene på papp

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning