Når du skal grille en burger er det en rekke spørsmål du må stille deg:

  1. Skal jeg bruke kjøttdeig eller karbonadedeig?
  2. Hvordan skal jeg få burgeren til å henge sammen?
  3. Hvordan skal jeg forme burgeren?
  4. Skal jeg krydre burgeren? Og hva skal jeg i tilfelle krydre med?
  5. Skal jeg ha ost på burgeren og, i så tilfelle, hva slags ost skal jeg bruke?
  6. Hva slags tilbehør skal jeg ha på burgeren?
  7. Skal jeg ha dressing på burgeren? Og hva slags, i tilfelle?
  8. Skal jeg ha ketchup og sennep på burgeren?

Alt dette skal jeg besvare så kort og konsist jeg klarer.

1. Skal jeg bruke kjøttdeig eller karbonadedeig?

Kjøttdeig. Ellers blir burgeren lett tørr.

2. Hvordan skal jeg få burgeren til å henge sammen?

Ha kjøttdeien i en bolle. Dryss på salt og rør kraftig. Da blir den litt seig og holder seg godt sammen. Egg trenger du ikke bruke, selv om et pisket egg også funker sammen med litt potetmel. Men altså: Det holder med salt.

3. Hvordan skal jeg forme burgeren?

Form den som en ball med hendene. Ha kaldt vann på fjelen. Legg kjøttballen på og klem den flat. Så former du den rund med hendene.

4. Skal jeg krydre burgeren? Og hva skal jeg i tilfelle krydre med?

Salt og pepper holder. Kanskje litt sitronpepper. Om du vil ha mer krydder er det vanlig å bruke paprika og chili eller cayennepepper få å få litt mer futt. Enkelte bruker også noen dråper worcestershiresauce eller tabasco. Dem om det. Jeg liker å ha litt hvitløk i, men her er det mange som protesterer.

5. Skal jeg ha ost på burgeren og, i så tilfelle, hva slags ost skal jeg bruke?

Ja. Selv om noen burgerpuritanere vil motsette seg kuas andre bidrag synes jeg det er en god ide. Det gjelder å unngå ost som bare renner bort (gräddost, for eksempel). Cheddar er best, mozzarella er morsomt og vanlig gulost er bedre enn ingenting.

6. Hva slags tilbehør skal jeg ha på burgeren?

Salat og tomat - sammen med sylteagurk og rå løk tilhører det klassiske tilbehøret. Du kan prøve å være oppfinnsom med spinat, paprika, sopp, mais eller ansjos, men det er grunn til at det har blitt som det har blitt. Jeg dropper rå løk fordi jeg ikke kan fordra deg, men der er jeg i mindretall og bøyer meg for det.

7. Skal jeg ha dressing på burgeren?

Ja. Den enkleste er å blande rømme med litt sennep. Variasjoner på dette funker bra, for eksempel kan man blande inn hvitløk, Worchestershire eller sitronsaft.

8. Skal jeg ketchup og sennep på burgeren?

Ja, men ikke overdriv. Det hører liksom hjemme her så litt på det nederse brødet.

Gyllen burgerregel

En gyllen regel synes jeg for øvrig er at burgeren må være større enn brødet.

Om noen lurer på hvor burgeroppskriften kommer fra, så var det Klikk.no. Enten de likte den eller ikke.

Her er oppskriften.

Erik Hannemann

Grillet hamburger

Dette er Christopher Sjuves oppskrift på en klassisk hamburger.

Til 1 porsjon:

400 g kjøttdeig

salt og pepper

sitronpepper

1 stk osteskive

1 stk tomat

2 stk salatblader

2 stk sylteagurk

1 ss rømme

0,5 ts sennep

sennep

ketchup

2 stk løkringer

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!