Oppskrift på sjokoladekjeks

Slik lager du sjokoladekjeks

Clotilde har laget noen fabelaktige sjokoladekjeks.

CLOTILDES SJOKOLADEKJEKS: De er sprø utenpå og myke inni.
CLOTILDES SJOKOLADEKJEKS: De er sprø utenpå og myke inni. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Clotilde Dusoulier

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

I desember var jeg i New York for å promotere mitt siste bokprosjekt (jeg oversatte den store klassiske kokeboken Je sais cuisiner av Ginette Mathiot) da jeg tilfeldigvis bodde på et hotell i nærheten av Chelsea Market.

Share

Jeg hadde ikke mye tid for meg selv, men siden markedet var så nærme fikk jeg tid til litt shopping (bøker, kjøkkenutstyr, magasiner), noen småting til en improvisert frokost på rommet og, bare noen minutter før jeg måtte tilbake flyplassen, en sandwich og en godbit til å ha på flyet.

Sandwichen var en B.L.A.T. (bacon, salat, avokado og tomat) på surdeigsbrød fra Friedmans Lunch og godbiten var fra den knøttlille Jacques Torres-sjappa.

Det jeg egentlig skulle ha var en kjeks med sjokoladebiter, fordi Torres er en av ekspertene David Leite konsulterte da han skulle skrive artikkelen om Den perfekte sjokoladekjeksen, og djevelen på min venstre skulder håpet å overbevise engelen på høyre side at dette bare handlet om research. Men, de var dessverre utsolgt, så jeg fikk anbefalt en annen type. (Heldigvis er min skulderengel ganske svak for sjokolade, så han er ikke så himla vanskelig å ha med å gjøre).

Jeg endte med å ikke spise kjeksen på flyet. Den ble med helt hjem. Maxence, kjæresten min, og jeg spiste på den i flere dager - så stor var den.

Kjeksen var så god, så sjokoladeintens, at jeg ga den æren for å komme over jetlaget og reisetrettheten. Og siden jeg følte jeg trengte litt ekstra hjelp med dette, søkte jeg opp noen oppskrifter på nettet. Det var lett å finne en i New York Times arkiver.

Jeg reduserte oppskriften kraftig, gikk fra fem til to egg og brukte bare bittersøt sjokolade (usøtet sjokolade er ikke vanlig i en fransk bakers spisskammers), litt mindre sukker og valnøttene ble byttet ut med pekannøtter. Og i stedet for å lage åtte gigakjeks, som oppskriftens nye størrelse ville ha meg til å gjøre, lagde jeg 16 stykker. Størrelsen er mer enn tilfredsstillende, men engelen hadde det enda lettere for akseptere utskeielsen.

Trikset med å få disse kakekjeksene perfekte er å taime bakingen helt presist slik at midten av kakene blir fudge-aktig og i fullkommen kontrast til det sprø ytre, pekannøttene og sjokoladebitene. Tidsanvisningene jeg gir nedenfor er perfekt for min ovn, men din er antagelig litt forskjellig. Start derfor med en prøvesteking, følg nøye med på bakingen og merk deg hvordan baketiden fungerer for din ovn.

Nå er det på høy tid å understreke hvor hysterisk sjokoladete disse kjekskakene er. Ja, sjokolade utgjør faktisk mer enn 50 prosent av vekten her. Det er det som gjør dem så spektakulære, men det betyr også at du må nøye vurdere hva slags sjokolade du bruker. De vil utgjøre mesteparten av smaken. (I Paris får du tak i rimelig sjokolade fra G. Detou. Her er det også nok av adresser du kan spare på til neste gang du skal til Paris. Sjekk også ut Klikks gigantiske sjokoladetest).

Oppskriften finner du nedenfor!

Les også:

Tre supre hverdagssupper

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Matlaging: De vanligste feilene

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Clotilde Dusoulier

Clotildes sjokoladekjeks

Her er Clotildes suverene kakekjeks med uforskammet mye sjokolade.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

430 g Sjokolade

60 g Pekannøtter

135 g Sukker

35 g Smør

2 stk Egg

50 g Mel

1 ts Bakepulver

0.5 ts Salt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning