Årets champagnetest:

Champagne til nyttårsfesten

Klikk har testet 35 champagner og det finnes virkelig noen flotte perler blant dem.

LUKSUSBOBLER: Mye godt i Klikks champagnetest.
LUKSUSBOBLER: Mye godt i Klikks champagnetest. Foto: FOTO: Petter Berg/HM Foto
Publisert Oppdatert
Paillard Blanc de Blancs 1996; 90 poeng.
Paillard Blanc de Blancs 1996; 90 poeng. Foto: Petter Berg/HM Foto
Moët & Chandon Grand Vintage 2000: 90 poeng.
Moët & Chandon Grand Vintage 2000: 90 poeng. Foto: Petter Berg/HM Foto

Oppdatert desember 2011: Se test av champagne utført i 2011 her!

Vi er inne i den virkelig store champagnesesongen og vi nærmer oss nyttår. Klikk har derfor testet 35 champagner fra Vinmonopolets fullsortiment. Vi har holdt oss til de tørre (ikke søte) variantene.

Skal du handle inn til nyttårsfesten, er det lurt å tenke på at Vinmonopolet ikke har lov å holde åpent på nyttårsaften. Det betyr at tirsdag 30. desember er siste mulighet for å sikre deg polvarer dette året.

Det er et meget høyt nivå på de aller fleste i denne omgangen, men det er likevel noen av champagnene som utmerker seg. Vi vil derfor trekke frem de seks beste i denne testen.

Prismessig er det en del kroner som skiller dem, men her skulle det være noe for enhver lommebok.

Det var to champagner som skilte seg klart ut fra resten. De kommer ut med lik poengsum, men de er likevel litt forkskjellig i stilen. Paillard Blanc de Blancs 1996 er noe strammere, syrligere og mer utviklet enn Moët & Chandon Grand Vintage 2000 som er mer kommersiell i stilen, men likevel med flott struktur.

Les også:

Slik åpner du champagneflasken

De beste billig-musserende

Champagne også til julemat

De fleste av oss drikker champagne som aperitiff, men champagne er også veldig godt til mat. Champagne er for fint til å spare til rakettene fyker i luften ved inngangen til et nytt år. Lag gjerne en nyttårsmeny og servér de deilige boblene til alle rettene:

Skagenrøre

Kamskjell med fennikel og granateple

Hellstrøms nyttårskalkun

Varm sjokoladefondant

Hvis du er fristet til å reise utenlands, hva med å drikke champagne på en helt vanlig mandag? Les mer her.

Klikk kan også anbefale deg å drikke disse sprudlende boblene til den tradisjonelle norske julematen dersom du foretrekker dette fremfor juleøl. Om man velger en champagne med høy syre og god fruktsødme, vil dette passe utmerket til både fet, salt og røkt mat:

Lær å lage ribbe med Hellstrøm og Sjuve

Lag pinnekjøttet selv!

Testpanel

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby.

Testmetodikk

Champagnene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle champagnene ble smakt blindt. Det ble ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Lyst på daglig oppskrifter? Følg Sjuve på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning