SABLA BRA:

Dramatisk åpning

Noen har kanskje fått med seg at det går an å åpne champagne med sabel, men visste du at du kan åpne portvin med glødende tenger?

EKSPLOSIVT: Det finnes riktige og gale måter å åpne champagneflasken på. Har du sabel, kan du prøve deg på en fransk åpning, men da går du glipp av noe...
EKSPLOSIVT: Det finnes riktige og gale måter å åpne champagneflasken på. Har du sabel, kan du prøve deg på en fransk åpning, men da går du glipp av noe... Foto: istockphoto
Sist oppdatert

Det sies at skikken med å åpne champagneflasker med sabel går tilbake til tiden rundt napoleonskrigene. Napoleon selv skal ha sagt: «Champagne! Ved seier fortjener man det; ved tap trenger man det.» Oppmuntret av dette, ble det ganske mye champagnedrikking blant offiserene.

På sine hærtog til og fra fronten passerte de ofte Champagne-distriktet. På eiendommen til Madame Clicquot ble offiserene traktert med champagne. Historien sier at de åpnet flaskene med sablene sine for å imponere den rike unge enken.

Sabel - ikke sverd

Når du skal åpne en flaske på denne dramatiske måten, er det greit med en del forholdsregler. Bruk sabel fremfor sverd. Sabelen er som regel kortere og kraftigere, og egner seg dermed bedre. I mangel på sabel, kan du bruke en kraftig brødkniv, men det ser jo ikke så flott ut. Du skal bruke baksiden av bladet, ikke eggen, til å slå toppen av flasken med.

Sørg for at du har en skikkelig godt nedkjølt flaske med champagne, og at du peker den i en retning det ikke finnes mennesker. Sett en kjøler (eller en bøtte) foran tuten på flasken for å fange opp spruten. Fjern folien på toppen av flasken og vaierkurven som holder korken på plass.

Nå må du inspisere flasken for å finne det svakeste punktet. Champagneflasker er limt sammen av to deler, og du finner derfor to sømmer som går langs flasken fra bunn til topp, og det er der hvor sømmene møter leppen på tuten at flasken har sitt svakeste punkt. Det er her sabelen skal treffe.

Hold flasken med hånden rundt bunnen og før sabelen i en rask og kraftig bevegelse opp langs halsen på flasken til den treffer det svakeste punktet. Da vil hele tuten, med kork, bli slått av. Du trenger ikke å være redd for at glassfliser fra bruddkanten skal komme nedi vinen, da det høye trykket i flasken blåser vinen ut, og dette vil også ta med seg eventuelle glassfliser.

På dette klippet kan du se hele kunsten demonstrert:


Praktisk med tang

Ved siden av portugiserne, er det britene som er det klart mest portvinsdrikkende folk i verden, og det er fra Storbrittania vi har fått skikken med å åpne portvin med glødende tenger. Men hvorfor i all verden skulle man finne på å gjøre noe sånt? Er det ikke mye enklere bare å bare en vanlig korketrekker?

I motsetning til sabling av champagne, som man gjør kun for den visuelle effekten, har faktisk tenger og portvin noe for seg rent funksjonelt. Har man riktig gamle flasker med årgangsportvin (vintage port), er ofte korken blitt så dårlig at den går i stykker og smuldrer opp hvis du prøver å trekke den med en vinopptrekker. Her kommer tangen på banen.

Du trenger en tang som er designet spesielt for formålet. Ytterst skal det være to halvsirkler, som når du klemmer sammen akkurat griper rundt tuten på en portvinsflaske. Tangen må være lang og med trehåndtak, slik at du ikke brenner deg når enden med halvsirklene legges inn i glørne i peisen eller i glødende kull.

Rødglødende

Tangen skal ligge i glørne til halvsirklene er rødglødende. Da tar du tangen og klemmer rundt flasketuten omtrent nederst på korken. Så holder du fast to til tre minutter før du løsner grepet. Nå tar du en klut som er dynket i kaldt vann og stryker langs området du har varmet opp på flasken. Da vil du høre et tydelig «klikk» når glasset sprekker i en perfekt sirkel rundt flasketuten. Så er det bare å løfte av tuten med korken inni, og så er du klar for å dekantere vinen (helle den på karaffel).

Vil gjøre prosessen litt mer elegant, skifter du ut kluten med en fjær. Er du redd for å få glassfliser fra bruddkanten nedi vinen, skal du sørge for å plassere tangen slik på tuten at korken stikker en halv centimeter nedenfor. Når glasset sprekker og du drar opp og løfter av, vil korken sørge for å dra med seg det som eventuelt måtte finnes av glassfliser.

Hvor får du så tak i en portvintang? Vi tviler på at det finnes på det norske markedet. I London kan du prøve Harrods eller Berry Bros & Rudd. Si at du skal ha en «port tong».

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også