Utroskap

- Større sannsynlighet for at sønn er utro om far var utro

- Personlighetstrekkene går i arv, forteller professor.

OFFENTLIG: Det vakte stor oppsikt da Tiger Woods' utroskap ble kjent. Her er golfspilleren med sin nåværende kjæreste Lindsey Vonn. FOTO: Stella Pictures
OFFENTLIG: Det vakte stor oppsikt da Tiger Woods' utroskap ble kjent. Her er golfspilleren med sin nåværende kjæreste Lindsey Vonn. FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
SJALU I FREMTIDEN: - Foreldres utroskap kan føre til at barna i fremtiden får problemer med sjalusi og utrygg tilknytning, dette kan man bære med seg videre i livet, mener Frode Thuen, professor, forsker og psykolog ved Høyskolen i Bergen.
SJALU I FREMTIDEN: - Foreldres utroskap kan føre til at barna i fremtiden får problemer med sjalusi og utrygg tilknytning, dette kan man bære med seg videre i livet, mener Frode Thuen, professor, forsker og psykolog ved Høyskolen i Bergen. Foto: Paul-Erik Lillholm.
MER SANNSYNLIG: - Det er mer sannsynlig at sønnen vil være utro enn hvis faren var et dydsmønster, mener Svenn Torgersen, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo.
MER SANNSYNLIG: - Det er mer sannsynlig at sønnen vil være utro enn hvis faren var et dydsmønster, mener Svenn Torgersen, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO.

- Utroskap er et vanskelig tema, fordi det er vanskelig å egentlig vite hvor mange som er det, siden ikke alle er villige til å innrømme at de har vært det, sier Frode Thuen, professor, forsker og psykolog ved Høyskolen i Bergen, til Kvinneguiden.

Dermed kan det også i enkelte tilfeller være vanskelig å si om utroskap er noe som vil smitte over på barna i voksen alder.

Likevel tror Thuen at mange mennesker som er utro har visse personlighetstrekk som det å være narsissistisk og løgnaktige, og slike personlighetstrekk og oppførsel kan gå i arv.

- Samtidig vil mange barn som opplever at en mor eller far er utro, oppleve det som krenkende selv, og da kan det hende at de opparbeider en barriere mot dette i fremtiden, sier professoren.

Som far, så sønn

Thuen forteller at man vet at barn blir veldig såret når de hører at en av foreldrene har vært utro.

Når alt kommer for en dag, så er det ikke bare mor eller far som utsettes for løgn, barna blir også løyet til og automatisk trukket inn i foreldres utroskap.

- De tar med seg disse grunnleggende følelsene og får kanskje problemer med å stole på partneren sin i fremtiden, sier han.

- Foreldres utroskap kan føre til at barna i fremtiden får problemer med sjalusi og utrygg tilknytning, dette kan man bære med seg videre i livet, fortsetter Thuen.

Svenn Torgersen, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, tror at utroskap delvis går i arv.

- Det er ikke slik at dersom far er utro, så vil sønn automatisk være utro også, men det er mer sannsynlig at sønnen vil være utro enn hvis faren var et dydsmønster, sier Torgersen til Kvinneguiden.

Professoren tror samtidig, i likhet med Thuen, at foreldres utroskap kan føre til at barna for eksempel vil skaffe seg en mer stødig partner som ikke vil være utro som faren var.

- Mens andre barn glir greit inn i mønsteret til foreldre. De kan bli deprimerte om det kommer til en krise i familien, men det har neppe varige virkninger, tror Torgersen.

Thuen tror at jo eldre barna er, desto mer forstår de av utroskapen, og jo mer skadelig vil den være for barna.

- Yngre barn forstår kanskje ikke helt rekkevidden av utroskapen, sier han.

Personlighetstrekk til utro mennesker

Torgersen er ikke i tvil om at utroskap henger sammen med personlighetstrekk som er delvis arvelig.

- Det er ingen tvil om at enkelte mennesker er mer tilbøyelig til å være utro ut fra deres personlighetstrekk. Noe av det som kjennetegner slike mennesker, er at de er lite samvittighetsfulle, de er lite moralske, de planlegger lite, er i liten grad ordensmennesker og er impulsive, forteller professoren.

Den andre personlighetsdimensjonen som påvirker sannsynligheten for å være utro, er å være lite omgjengelige og forståelsesfulle, men heller egosentriske og selvopptatte.

- Men det viktigste er at utadvendte mennesker har størst sjanse for å være utro. De liker å være i sentrum, de flørter i øst og vest, og de blir lettere enn andre hodestups forelsket. De påvirkes av stemningen, følelser vekkes lett, og de tenker ikke så mye på morgendagen, forklarer Torgersen videre.

- Flere oppfordringer om å tilgi utroskapen

VERDT DET? : - Om man er fristet, må man spørre seg selv hva dette vil innebære for partner og barn og en selv i fremtiden. Prisen man må betale er høy, man må tenke fremover og om man er villig til å påføre familien skaden dette vil medføre, mener Thuen.
VERDT DET? : - Om man er fristet, må man spørre seg selv hva dette vil innebære for partner og barn og en selv i fremtiden. Prisen man må betale er høy, man må tenke fremover og om man er villig til å påføre familien skaden dette vil medføre, mener Thuen. Foto: Thinkstock.

Thuen forteller at det er mange grunner og situasjoner som kan lede til utroskap.

- Om man er fristet, må man spørre seg selv hva dette vil innebære for partner og barn og en selv i fremtiden. Prisen man må betale er høy, man må tenke fremover og om man er villig til å påføre familien skaden dette vil medføre, mener han.

Torgersen opplyser om at halvparten av alle ekteskap i Norge i dag går i oppløsning, og enda flere stabile samboerforhold.

- Bak oppløsningen er det ofte utroskap, mange andre fortsetter samliv på tross av utoskap. Sannsynligvis er derfor sjansen for å være utro en eller annen gang i livet, svært høy. Det som er knyttet til personlighetstrekkene er derfor hyppigheten av utroskap i løpet av livet, forteller han.

Professoren mener at det er mye lettere å hoppe ut i utroskap i dag enn det var før i tiden.

- Tidligere var det helst i eliten at man var utro, da måtte kvinnene bare akseptere at mannen var utro. Mens i dag er det større frihet for alle i seksuallivet og i annen oppførsel som er litt på siden av det konvensjonelle. Samfunnet er blitt mye mer liberalt, sier Torgersen videre.

Og sammen med dette, henger også terskelen for tilgivelse fra partner som blir sviktet;

- Dersom man leser i ulike magasiner i dag om utroskap, ser man stadig oppfordringer til å tilgi utroskapen.

- Må ikke bortforklare for barna

Foreldre som er, eller har vært, utro, skal slett ikke undervurdere barna sine - det kan være lett for dem å både skjønne det og å finne ut av sviket.

- Når foreldre har vært utro og barna vet om dette, er det viktig å jobbe med tilliten til barna. Hva har dette gjort med barnas tillit? Hvordan kan dette repareres? Her må man forklare det som har hendt, være ydmyk og ta selvkritikk, det nytter ikke å prøve å bortforklare det, mener Thuen og understreker;

- Man må forsøke å reparere forholdet til barna på samme måte som man må prøve å reparere forholdet til partner.

Torgersen tror ikke at det er noen standardoppskrift på dette.

- Gode foreldre gjør også dette på en god måte. De prøver å forklare kompleksiteten i livet og prøver å unngå beberidelser rettet mot den andre av foreldrene, sier han.

- Barna kan kanskje fnyse av hva som blir sagt, men de husker senere at de ble tatt på alvor. Men man bør unngå å trekke barnet inn som en venn og støtte, og ikke utøse sitt hjerte. Man må holde seg i skinnet, oppfordrer professoren.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning