Slik kan du unngå å krangle med kjæresten
- Si til deg selv "hold munn, hold munn!".


Har du tenkt over hva som egentlig farer gjennom hodet ditt når du har en diskusjon med din partner som eskalerer til en krangel?
Hva er målet ditt med diskusjonen? Vil du helst at partneren din skal overkjøres med dine synspunkter og til slutt være enig med deg?
Sjansen er stor for at dere begynner å krangle fordi du ikke lenger klarer å diskutere saklig.
- Kamp om å bli forstått
- Vanlige årsaker til at diskusjonen utvikler seg til å bli usaklig er som oftest mangel på tid og mangel på kommunikasjonsferdigheter. I tillegg er det ofte slik at man treffer et sårt punkt som rammer den andre, følelser aktiveres og det går over til en kamp for å bli forstått, respektert og verdsatt, sier samlivsterapeut Trine Huseby til Kvinneguiden.
Det er frustrerende for begge parter om det støtt og stadig blir avbrytelser i en diskusjon. Men i kampens hete er det ofte vanskelig å klare å holde munnen igjen og konsentrere seg om å virkelig lytte til hva den andre har å si.
- Da bør man minne seg selv på at man blir ikke mer hørt av å avbryte og snakke i munnen på hverandre. Det er større sjanse for å bli hørt selv etterpå, hvis man lar den andre få fullføre sitt resonnement først, sier samlivsterapeuten.
- Føler oss truet
Marie Theisen, psykolog ved Senter for familie og samliv på Modum Bad, mener at vi i ren refleks prøver å beskytte oss selv i diskusjoner.
- Vi sklir ut og blir usaklige når viktige behov hos oss blir truet. Når vi prøver å beskytte disse viktige behovene, kan en samtale som begynte rolig ta av. For eksempel når vi føler oss anklaget, da blir behovet for å beskytte seg mye viktigere enn å holde seg til saken, sier Theisen til Kvinneguiden.
Eller hvis vi er redde for å bli sviktet eller forlatt:
- Da er det bare det som teller og vi glemmer helt å holde oss til det som egentlig var saken, sier hun.
Behersk sinnet

Man trenger nødvendigvis ikke ha et sinneproblem selv om man av og til kan kjenne at det går en kule varmt.
Sterke følelser er lov. Det som er synd er når man ikke klarer å uttrykke følelsene på en hensiktsmessig måte som gjør at diskusjonen forblir konstruktiv.
Samtidig mener Theisen at det er viktig å ikke prøve å beherske sinnet ved å late som om man ikke er sint.
Det fungerer ganske dårlig.
- Sinnet tyter gjerne ut på en eller annen måte uansett. Prøv heller å si med ord hvilke følelser du får, for eksempel at du kjenner deg sint, trist, redd eller skamfull. Hvis du trenger litt tid for å roe deg ned, si det, men ikke bare stikk. Gi uttrykk for at du vil snakke mer etterpå, og bli enige om et nytt tidspunkt.
- Når dere har roet dere, kan det være lurt å bestemme noen regler for hvordan dere skal prate slik at sjansen for å lykkes er størst mulig, råder Theisen,
Huseby mener det er viktig å være bevisst på timing:
- Det vil si velge tidspunkt der begge er innstilt på å prate, sier hun mens hun tipser videre:
- Trekk pusten dypt, gi deg selv instrukser som for eksempel «Hold munn, hold munn, hold munn.»
- Den gode, gamle strategien om å telle til ti, fungerer fortsatt for mange.
- Sett deg på hendene dine; det gir en følelse av å ha kontroll over seg selv.
- Bruke time-out så fort man blir oppmerksom på at samtalen er i ferd med å komme ut av proporsjoner.
Tale-lytteteknikk
Et av de største problemene i en diskusjon som fører til en krangel, er fristelsen for å avbryte partneren slik at ingen egentlig får snakket seg ferdig.
Theisen forteller om samlivskurset PREP som gjennomføres blant annet i regi av Modum Bad.
Her lærer de bort en såkalt tale-lytteteknikk.
- Den går ut på at dere bytter på å ha ordet og lytte til hverandre. Den som lytter skal gjengi det den andre sier med sine egne ord. På denne måten senker dere tempoet i samtalen, og dere må konsentrere dere for å forstå hverandre, sier hun.
Fokus i en diskusjon
Neste gang du skal diskutere noe med din partner, kan det være til hjelp å ha noen fokuspunkter som du er bevisst på slik at det ikke eskalerer til en usaklig krangel.
Her er Theisens tips:
1) Snakk for deg selv: Prøv å konsentrere deg om hva du føler og tenker, ikke hva du mener den andre har av hensikter, tanker eller følelser.
2) Ta pauser: Hvis temperaturen blir for høy, ta en tenkepause, men avtal et nytt tidspunkt hvor dere kan snakke videre på en mer konstruktiv måte.
3) Fordel snakketiden: Hvis den ene av dere er kjappere i replikken enn den andre, bør dere bli enige om kjøreregler for samtalen slik at begge kommer like mye til orde.
4) Øv på det du fikser dårlig: Noen krangler i overkant mye, andre krangler for lite. Hvis du er den første typen, kan du med fordel øve på å la ting ligge i noen timer før du tar det opp slik at du får tid til å kjenne etter om det fortsatt føles like viktig. Hvis du er av den mer konfliktsky typen, kan du med fordel øve på å ta opp ting litt oftere enn du egentlig synes er behagelig.
5) Gjør det trygt: Grunnleggende trygghet er avgjørende for forholdet, også når dere krangler. Unngå vold og verbale trusler om samlivsbrudd.
Les også: