Riktig kroppsspråk på jobbintervju

Kroppsspråk på jobbintervju

Riktig kroppsspråk kan være avgjørende på et jobbintervju.

IKKE SLIK: En av de klassiske feilene vi gjør i et jobbintervju er å sitte bakoverlent på stolen med armene i kors.
IKKE SLIK: En av de klassiske feilene vi gjør i et jobbintervju er å sitte bakoverlent på stolen med armene i kors. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

De fleste av oss blir nervøse foran et jobbintervju. Selvsagt ønsker vi å gjøre det beste inntrykk for å få jobben. Mange tenker godt igjennom sine spørsmål og svar til rekruttereren, men hva med kroppsspråket? Du har bare en mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk.

- Kroppsspråket er en veldig viktig del av førsteinntrykket, og førsteinntrykket er viktig, understreker seniorrådgiver Inger-Christine Lindstrøm i AS3 Companies Norge.

- Kroppsspråket kan forsterke eller undergrave det vi sier. Legg vekt på å smile og et godt håndtrykk og øyekontakt når du presenterer deg.

Lindstrøm forklarer videre at om du er interessert i å få tilbud om jobben så må intervjuer få tillit til at du virkelig vil ha jobben.

- Da er det viktig at du både sier det og at du for eksempel ser vedkommende i øynene mens du gjør det.

- Det er naturligvis ikke nok med riktig kroppsspråk, men om erfaringen og kompetansen er på plass så vil nok ofte hvordan en fremstår i intervjuet telle mye. Dette kan være litt avhengig av hva slags type jobb du har søkt på naturligvis.

"Riktig" kroppsspråk på jobbintervju

Ifølge seniorrådgiveren er det viktig å først og fremst være seg selv i et jobbintervju. Den beste utgaven av seg selv.

- Du bør tenke gjennom hvordan du kan bli oppfattet spesielt i situasjoner som intervjuer. Spør gjerne noen som kjenner deg om innspill.

- Et jobbintervju kan på mange måter sammenlignes med et hvilket som helst annet viktig møte. Derfor er det å sitte bekvemt og rolig på stolen et godt utgangspunkt. For mange hjelper det å ha fotsålene godt plassert på gulvet. Er du litt nervøs er det lett for å begynne å fomle med penn eller papirer. Prøv å la det være.

Riktig og galt kroppsspråk på jobbintervju

"Riktig" kroppsspråk

  • Øyekontakt
  • Fast håndtrykk
  • Smil
  • Sitt rolig

"Galt" kroppsspråk

  • Fomling med kulepenn eller lignende
  • Bakoverlendt med armene i kors
  • Mye bevegelser med armer og ben
  • Dra i håret

Videre råder Lindstrøm deg til å fordele blikk-kontakten mellom personene som intervjuer deg.

- Minn deg selv på at det alltid er positivt å smile. Det å lene seg litt fremover er ok. Det er også helt ok å ta små tenkepauser når du får spørsmål fra intervjuer.

"Feil" kroppsspråk på jobbintervju

Seniorrådgiveren i AS3 Companies Norge forklarer til Kvinneguiden at klassikerne som ofte trekkes frem som feil i intervjuer er blant annet å sitte bakoverlent på stolen med armene i kors.

- Om du gjør det, så la det bare være slik en veldig kort stund ellers kan du lett virke avmålt og avvisende. Mange blir litt strenge i viktige møter på grunn av nervøsitet for hele situasjonen. Ved å huske på å puste vanlig og smile vil som regel kroppsspråket bli riktig. Sitt rolig på stolen, minimalt med vipping eller lignede bevegelse. Ikke beveg for mye på armer og bein.

- Klikking med kulepenn og liknende er heller ikke bra. Du virker lett rastløs eller utilpass om du er urolig der du sitter. Hvis du vet du har noen uvaner for eksempel at du drar i håret ditt, plukker på negler, smykker eller lignende så vent med dem til etter intervjuet.

Tillit gjennom kroppsspråk

JOBBINTERVJU: Det er viktig å skape tillit og troverdighet gjennom både ord og kroppsspråk få frem hvem du er.
JOBBINTERVJU: Det er viktig å skape tillit og troverdighet gjennom både ord og kroppsspråk få frem hvem du er. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Også karrieveileder Trine-Lise Næssø i Funkweb understreker at kroppsspråket kan være avgjørende for et jobbintervju.

- I prinsippet er det ikke noe rett eller galt. Det er lov å gjøre tilsynelatende «feil ting». Dette må en intervjuer lære og «se gjennom fingrene med». Men det er jo synd om ubevisste fakter skal komme i veien for å uttrykke det du egentlig vil.

- Det viktigste er å skape tillit og troverdighet gjennom både ord og kroppsspråk få frem hvem du er.

Av erfaring ser karriereveilederen at det er viktig at den som skal intervjues trener på hva man skal si i forkant, leser seg opp på bedriften og føler seg godt forberedt.

- Slik unngår du stress og unødig nervøsitet. En god rekrutterer må også kunne bidra til at den som intervjues får muligheten til å føle seg trygg og forstått, forklarer Næssø.

For mye fokus på kroppsspråk

- Jeg mener at «kroppsspråk» gjennom mange år, i enkelte kretser har blitt lagt for stor vekt på, sier karriereveileder Anita Roald i Funkweb.

- De tradisjonelle tolkningene av «innesluttet/så langt men ikke lenger» med knyttede armer og så videre, har liten relevans i forhold til det totale inntrykket av en person.

Samtidig påpeker karriereveilederen at det aller viktigste er at det er samsvar mellom det man ser og det man hører.

- Man må i en intervjusituasjon kunne lese hele mennesket og være forsiktig med å overtolke enkle bevegelser.

Noen legger mer vekt på kroppsspråket

Daglig leder Hans Arnetsen i Funkweb supplerer med at det kan være variasjoner blant arbeidsgivere/intervjuere.

- Noen intervjuere kan være veldig opptatt av hvordan du fremstår og ser ut. Andre er mer opptatt av at du som blir intervjuet får frem det beste i deg, og vil hjelpe deg dersom kroppsspråket viser at du er usikker eller nervøs.

Les også:

Slik sier du opp jobben

Dette gjør deg upopulær på jobb

Disse CV-tabbene kan koste deg jobben

Kollegaen du vil unngå

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også