Hvordan legge rouge

Ferskenfarget eller rosa rouge?

Først må du finne ut av hva slags hudtone du har.

AVGJØRENDE: Legger du rougen riktig gir du ansiktet et løft. Legger du den feil kan du ende med å se eldre ut enn du er.
AVGJØRENDE: Legger du rougen riktig gir du ansiktet et løft. Legger du den feil kan du ende med å se eldre ut enn du er. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Rouge er et fantastisk virkemiddel, men kan også skape total makeupkatastrofe. Hvordan bruker man den riktig?

Kvinneguidens makeupekspert og lærer ved Make Up Artist-skolen, Mette Langseth, forteller at du først og fremst bør finne riktig farge til huden din.

- Det er viktig å bruke en rouge som kler hudtonen din. Om man er kald i hudtonen og bruker en altfor varm/oransje rouge, så "blandes" ikke rougen like godt i din egen tone. Om man bruker en for kald farge, en dus, kald rosa om man er varm, vil det samme skje der.

- Et godt tips for å finne ut av om du har en kald eller varm tone er å se hva som er finest på deg av sølv og gull. Kalde toner kler best sølv, mens varme toner kler gull, forklarer hun.

Har man en naturlig rødhet i huden vil det være utfordrende å få rougen til å se pen ut. Første bud er å velge en annen tone enn den du selv har i huden, i følge Langseth.

- Bruker man en rouge i akkurat samme tone som rødheten man allerede har vil det fort kunne se ut som man bare er rødmusset i kinnene. Det vil også gjøre at rougen vil miste sin form og plassering, da rødhetene i huden under "forstyrrer". Her vil jeg anbefale å få dekket alle rødheter i huden først og gjerne også bruke en litt annen tone på rougen, tipser Langseth.

Et annet viktig poeng når du skal velge rouge er å se på hva slags andre produkter du bruker. For bruker du pudder bør du bruke en annen rouge enn hvis du bruker bare flytende foundation.

- Bruk krem på krem og pudder på pudder. Det vil si at om man har "forseglet" en makeup med pudder, vil det å bruke kremrouge gjøre at resutlatet blir flekkete og ujevnt. Om man derimot ikke har påført makeup, eller kun har brukt litt flytende foundation, vil en kremrouge fungere best, sier makeupartisten.

I ALLE TONER: Bodyshop Cheek Colour, 139,-, Clarins Blush Prodige i Lovely Rose, 355,-, Glominerals Globlush i Papaya, 255,-, Shiseido The Makeup Luminzing Satin Face Color i Petal, 339,-, Lancôme Blush Subtil i Cosmopolitan Pink, 379,-, Bareminerals Blush i Laughter, 305,-, MAC Powder Blush i Sincere, 205,-, Elf All Over Cover Stick i Pink Lemonade, 14,15.
I ALLE TONER: Bodyshop Cheek Colour, 139,-, Clarins Blush Prodige i Lovely Rose, 355,-, Glominerals Globlush i Papaya, 255,-, Shiseido The Makeup Luminzing Satin Face Color i Petal, 339,-, Lancôme Blush Subtil i Cosmopolitan Pink, 379,-, Bareminerals Blush i Laughter, 305,-, MAC Powder Blush i Sincere, 205,-, Elf All Over Cover Stick i Pink Lemonade, 14,15. Foto: FOTO: Produsentene

Pass på dette

Det er ikke tvil om at glødende, friske kinn er en favoritt. Men bruk av rouge kan også fort gå helt galt. For mye av det gode er den største fellen å gå i, mener stylist Lene Tønnessen

- Den vanligste feilen vi gjør er å bruke for mye rouge, og har du først påført for mye, er det vanskelig å få det av igjen. Ta derfor på litt og litt, anbefaler Tønnessen.

En annen feil mange gjør er å legge rougen på feil sted, noe som kan føre til at du ser eldre ut.

- For et best mulig resultat er det viktig å legge rougen riktig i forhold til ansiktsfasong. Det er mange som ikke vet dette og legger den på feil sted. Da kan du fort bli seende eldre ut enn du er, forteller Tønnessen.

Ditt ansikt

Finn ut hvilken ansiktsfasong du har og hvilket uttrykk du vil oppnå før du påfører rougen. Har du problemhud, for eksempel akne, bør du også passe på at rougen ikke inneholder ingredienser som kan forverre hudtilstanden din. De fleste kler at rougen legges på kinnbenene, slik at disse fremheves, men det finnes også andre triks du kan benytte deg av for å gjøre det beste ut av akkurat din ansiktsfasong:

Foto: FOTO/ILLUSTRASJON: Stella Pictures, Lene Tønnesen

Ovalt

Denne ansiktsformen kler det meste. Derfor har de med denne ansiktformen mange muligheter. Bruk gjerne rougen i eplekinnene, og juks deg til en litt bredere ansiktsfasong ved å dra den ut mot ørene. Husk å duse fargen godt ut!

Kjendiser med oval ansiktsform: Charlize Theron, Megan Fox og Kate Hudson.

Avlangt

Har du et langt ansikt er det lurt å legge rougen i eplekinnene og dra den ut mot ørene for å skape illusjonen av et bredere ansikt.

Kjendiser med avlang ansiktsfasong: Sara Jessica Parker, Ashlee Simpson og Gisele Bündchen.

Rundt

Få ansiktet til å se smalere ut ved å påføre rouge langs kinnbenene og opp mot ørene, og gjerne også ned mot nesetippen. Unngå å legge den midt på eplekinnene da dette vil gjøre ansiktet enda rundere.

Kjendiser med rund ansiktsfasong: Selena Gomez, Catherine Zeta-Jones og Cameron Diaz.

Hjerteformet

For å balansere ut en smal hake er det fint å legge rougen langt ned på eplekinnene for å lage en finere kontur i ansiktet.

Kjendiser med hjerteformet ansikt: Reese Witherspoon, Jennifer Lopez og Katie Holmes.

Firkantet

Bruk rougen midt på eplekinnene for å myke opp uttrykket og få fram de naturlige vinklene i ansiktet.

Kjendiser med firkantet ansiktsfasong: Demi Moore, Angelina Jolie og Jessica Biel.

Les også:

Kremen kan gi 20-åringer kviseutbrudd

QUIZ: Kjenner du igjen skjønnhetsverktøyene?

Sminkeproduktene du bør kjøpe billig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning