Billig sminke

- Billigproduktene like gode som de dyre

Prisen handler like mye om branding og emballasje som kvaliteten på selve produktet.

BILLIG LIKE BRA: Leppestift, maskara og neglelakk kan like gjerne kjøpes billig.
BILLIG LIKE BRA: Leppestift, maskara og neglelakk kan like gjerne kjøpes billig. Foto: Foto: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Sminke og hudpleie er kostbart hvis man skal kjøpe eksklusive produkter fra parfymerier og hudpleiesalonger. Men de dyre produktene er ikke nødvendigvis bedre enn billigvariantene fra kjedebutikkene og dagligvaren, mener make up-artist Therese Dombek, som står bak skjønnhetsbloggen Beauty-Boks.

- Prissetting handler like mye om branding som om ingredienser. Man betaler ofte like mye for logoen som for innholdet, bare se på hvor raskt for eksempel Chanel selger ut sine neglelakker sammenlignet med billigmerkene med tilsvarende farger, sier hun.

I følge make up-artisten kan du forvente at det er flere pleiende ingredienser i de dyrere produktene, men det er ikke nødvendigvis sikkert at disse ingrediensene er noe huden din trenger.

- Med enkelte unntak er det mer pleie og innhold i de dyrere produktene enn de billige. Jeg foretrekker å bruke mer penger på de dyrere, mer pleiende produktene som ligger nærmest huden og som jeg bruker hver eneste dag, som for eksempel hudpleie, foundation, leppepomade, skyggebase, vippebase og under-og overlakk, sier Dombek.

Dyr foundation, billig leppestift

Kjøp dyrt:

 • Ansiktskrem, spesielt om du har problemhud
 • Foundation
 • Baseprodukter som skyggebase og vippebase
 • Øyenskygge, dersom du vil ha et resultat som holder lenge

Kjøp billig:

 • Neglelakk
 • Øyenskygger, dersom du vil teste ut farger og konsistenser, og ikke er avhengig av et veldig langvarig resultat.
 • Leppestift
 • Kroppsprodukter som peeling og dusjsåpe
 • Maskara
 • Eyeliner
 • Rouge

Kvinneguidens make up-ekspert, Mette Langseth, støtter Dombek i å anbefale dyrere produkter når det kommer til foundation og ansiktskrem. Dette er spesielt viktig dersom du har problemhud som krever litt ekstra pleie, eller du sliter med at foundationen ikke sitter godt.

- Andre ting kan man godt kjøpe billig - leppestifter kan man absolutt kjøpe rimelige og de fungerer ofte like godt. Eyelinere og maskara kan man også finne i rimelige og helt gode varianter, sier hun.

Hun tipser også om å utvide horisonten litt når det kommer til hvor du kjøper kosmetikk og hudpleie.

- På apotekene finner jeg ofte "skatter" til huden min, være seg kremer, peelinger eller velværeprodukter til bad/dusj. Når det kommer til makeup vil jeg anbefale å prøve ut ulik makeup fra billigmerkene, for eksempel fra H&M, men kjøp gjerne foundation og øyenskygge i litt dyrere merker, da disse som regel sitter bedre, sier hun.

Like fornøyd med billigvarianter

I følge Langseth er det flere grunner til at noen merker koster mange ganger mer enn det billigmerkene gjør.

- Det kan både være innholdet og merkenavnet som gjør at noen produkter er dyrere. Så er det jo sånn at de dyrere merkene ofte er først ute med trendprodukter, siden det koster å tenke nytt. Merker som er økologiske og uten parabener er i vinden nå, og de billigere merkene kommer nok med dette etter hvert de også, sier hun.

Dombek mener man kan bli like fornøyd med billige produkter, og at det er viktig å huske på at man ikke får fornøydgaranti selv om man kjøper de dyreste produktene i parfymeriet. Les alltid innholdsfortegnelsen før du handler, så du unngår ingredienser som kan irritere huden din.

- Se an behovene før du kjøper noe, og forsøk å ikke ha urealistiske forventninger til resultatene. Jeg er sikker på at man kan bli like fornøyd med billigere produkter, men det er et valg man tar, avhengig av livsstil, økonomi og prioriteringer. Selv liker jeg lekre krukker, unike one-offs og sjeldne parfymer, og det er noe jeg velger å bruke pengene mine på. For meg er det en luksus i hverdagen, akkurat som andre velger å kjøpe den siste BMW-en, dyre klokker eller den nyeste Mulberry-veska, sier hun.

Les også:

Så lett kommer kvisene

MAKE UP ARTISTENS BILLIGFAVORITTER: Therese Dombek elsker eksklusive produkter, men har også sine favoritter blant billigmerkene: Fra venstre: Syntetisk malekost (Panduro, 34,90), fin til å legge tykke eyelinerstreker med. Elf Studio Cream Blush (Elf, 61,30) gir like fin glans og farge til kinnene som kremrougene fra Nars. Gorilla and Friends lipbalm (Kicks, 69,-) med banansmak gir fantastisk pleie til leppene. Maybelline Eyestudio Gel Eyeliner (129,-, de fleste parfymerier) har medfølgende kost og er helt super. Palmolive Naturals Irresistible Softness (ca 30,-, dagligvarebutikker) lukter magisk, skylles raskt av og sitter ikke på huden lenge.
MAKE UP ARTISTENS BILLIGFAVORITTER: Therese Dombek elsker eksklusive produkter, men har også sine favoritter blant billigmerkene: Fra venstre: Syntetisk malekost (Panduro, 34,90), fin til å legge tykke eyelinerstreker med. Elf Studio Cream Blush (Elf, 61,30) gir like fin glans og farge til kinnene som kremrougene fra Nars. Gorilla and Friends lipbalm (Kicks, 69,-) med banansmak gir fantastisk pleie til leppene. Maybelline Eyestudio Gel Eyeliner (129,-, de fleste parfymerier) har medfølgende kost og er helt super. Palmolive Naturals Irresistible Softness (ca 30,-, dagligvarebutikker) lukter magisk, skylles raskt av og sitter ikke på huden lenge. Foto: FOTO: Produsentene

Quiz: Hva kan du om skjønnhet?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning