Makeupen din kan være utdatert

Makeuptipsene du bare kan glemme

Disse tipsene funker ikke!

TIPS OG TRIKS: Makeuptipsene forandrer seg i takt med trendene.
TIPS OG TRIKS: Makeuptipsene forandrer seg i takt med trendene. Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

De aller fleste har faste rutiner for hvordan de legger sminken sin. Men råd man fikk for flere år siden er ikke nødvendigvis like aktuelle i dag. Enkelte makeuptips har rett og slett gått ut på dato, og her får du vite hvilke!

1. Feil fargeanalyse

Mange kvinner har en eller annen gang fått en fargeanalyse basert på årstidene. Men å bruke vinter, vår, sommer og høst som fargekategorier kan fort slå feil.

- Denne måten å finne fargene dine på fungerer ikke. Etter et fargeanarki på 80-tallet var det behov for å sette fargebruken inn i system. Men å bruke årstidene som fargeanalyse fungerer ikke. - En såkalt "kald" person, blir altfor kald om hun bare skal benytte seg av kalde farger. Det vil ta fra henne all naturlig glød, og gjøre linjer mørke og mer fremtredende. Bryter man derimot av med en varm leppestift, vil man raskt se friskere og freshere ut, sier The Body Shops makeupartist, Tore Petterson.

2. Tungt blikk

Bruker du skimmer rett under øyebrynet? Det bør du kanskje slutte med.

- Alt som er lyst trekkes fremover og alt mørkt trekkes bakover. Dette betyr at bruk av skimmer på øyenbrynsbenet vil gjøre den øverste delen av øyet tungt eller utstående. Bruk derfor matt, hvit eller beige skygge under øyebrynet. Det åpner opp og gir den fine effekten vi vil ha, mener makeupartisten.

3. Riktig rouge

I den gode, gamle sminkelæren skulle rouge legges rett under kinnbenet. Men er det så fint da?

- Rouge skal gi uttrykket ditt den friskheten man selv ikke alltid har. Det vil si at det beste stedet for en frisk farge, er midt på kinnbeinet, der man pleier å bli rød etter en skitur eller en tur på sykkelen. Ønsker du å fremheve kinnbenet ytterligere, kan du heller bruke et matt, lyst solpudder i underkant av rougen. Husk at det er viktig at solpudderet bare er ett til to nyanser mørkere enn huden din, sier makeupartisten.

4. Er du over 40?

FRISKE KINN: Bruk rougen midt på kinnbenet for en frisk look.
FRISKE KINN: Bruk rougen midt på kinnbenet for en frisk look. Foto: Crestock

Det har i lengre tid vært snakk om at kvinner over 40 ikke skal bruke skimmer i øyesminken. Men det rådet passer ikke for alle, mener Petterson.

- Dette gjelder kun for øyeskygger i hvitt og grått på indre del av øyelokket, og kun for de med litt ekstra hud. Har du stramme, fine øyelokk er dette en regel du kan se helt bort fra. Når det gjelder mørkere øyeskygger på øyelokket kan det faktisk være en fordel med skimmer. Det gjør øyesminken mindre bastant, og øynene får et mer tredimensjonalt uttrykk, sier han.

5. Forsiktig med lineren

Ønsker du deg større lepper har du sikkert prøvd å legge liplineren på utsiden av leppene? Men det er ikke nødvendigvis det lurereste du gjør.

- Selve liplineren alene gir ikke denne effekten. Hemmeligheten ligger i hvordan du legger den. Legg først lineren kant i kant med leppekanten. Deretter skyggelegger du ytterkant av selve leppen med samme farge. Legg så leppestiften over hele leppen. Spesielt er det viktig å dekke liplineren helt ut.

Gjør du ikke det vil det nemlig ikke se særlig bra ut i motlys og på bilder. Leppestiften vil skinne glamorøst og forstørrende på grunn av fine skimmer-partikler, mens liplineren vil stå frem som en hard, streng kant. En god regel er å bruke leppestift eller gloss med skimmer for å få leppene til å se større ut, råder makeupartisten.

6. Kajal under øyet

Har du små øyne har du sikkert prøvd mange teknikker for å få dem til å virke større. Denne varianten kan du riktignok bare glemme, sier Petterson.

- Kajal på undersiden av øyet vil uten tvil få øyet til å virke større. Men problemet er at det vil forstørre nedover i steden for oppover. Effekten vi ønsker er jo å åpne blikket oppover, og ikke dra øyet nedover. Legg liner på våtlinjen i stedet, det vil gi kontrast til det hvite i øyet, og blikket ditt blir åpnet og våkent.

7. Ikke brun av solpudder

En lang vinter gir mange bleke ansikter. Men å ty til solpudderet er ikke nødvendigvis løsningen.

- Mange bruker solpudder for å se friskere ut. Men problemet er at de fleste får motsatt effekt. Et solpudder skal ikke gjøre deg brun, men varm. Når huden mister gløden sin og vender mot grønne og blå toner, skal man bruke et lyst solpudder, ikke mørkere enn noen få nyanser mørkere enn din egen farge. Blir solpudderet for mørkt, blir ansiktsfargen din ujevn, og du vil se både eldre og mer sliten ut. Vil du se naturlig brun ut er "less is more" en god huskeregel. Alternativet er å ta seg en tur til syden, mener Petterson.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning