Smink deg etter alderen

Sminken får deg til å se gammel ut

Feil sminke kan få deg til å se eldre ut enn du egentlig er.

FOR MYE: Donatella Versace smører alltid tykt på. Det er ikke så heldig for moden hud.
FOR MYE: Donatella Versace smører alltid tykt på. Det er ikke så heldig for moden hud. Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

De aller fleste har sminkevaner det kan føles vanskelig å endre på. Men noen ganger kan det være verdt å revurdere teknikkene sine.

Det er nemlig mulig at du sminker deg eldre enn du egentlig er!

Tenk nytt

- Spesielt de voksne damene kan ha en tendens til å velge farger som gir et eldre uttrykk, sier makeupartist ved Make Up Artistskolen, Mette Langseth.

Med alderen vil huden din både bli slappere, tørrere og blekere, enten du vil eller ikke. Derfor vil også sminkebehovet endre seg. De vanene du hadde på 90-tallet vil altså kanskje ikke være like bra for deg i dag.

I tillegg gjelder det å holde seg oppdatert.

- Man kan se eldre ut enn man er hvis man bruker farger og teknikker som lenge har vært ute av motebildet. Da forteller man omverdenen at man "henger igjen" i en annen tid, forteller makeupartist Hilde Lise Berglund hos BareMinerals.

Eksempler på dette kan være bryn som er nappet tynne som i 1993, eller mørk brun lipliner i kombinasjon med lys rosa leppestift som på 80-tallet. Det gjør ikke uttrykket yngre, mener hun.

Dette bør du holde deg unna

Juks deg yngre

Etter hvert som man blir eldre vil de tydelige konturene rundt munn og øyne bli svakere, sier Mette Langseth.

Fordi spensten blir dårligere og fargene blir blekere kan man ofte føle at huden ser matt og livløs ut.

- Marker derfor leppekonturen med en lipliner og øyekonturen med en kajal. Blend linjene godt ut så resultatet ikke er hardt, men ser naturlig ut, og nesten ikke syns. Da vil du raskt føle at du ser friskere og mer opplagt ut, sier makeupartisten.

Hvis du begynner å kjenne at huden er litt mindre spenstig enn før, at kråketærne begynner å vise seg eller at uttrykket generelt sett begynner å bli slappere, er det noen ting du bør være ekstra på vakt for.

Her er de vanligste feilene man gjør og makeupartistenes tips om hva du burde gjøre isteden.

1. For mye foundation

Dekker du til huden for mye vil du få motsatt effekt av det du ønsker deg. Hold makeupen lett, råder Langseth.

- Ikke bruk for mye foundation. Velg en lett variant eller en concealer som du bruker kun over ujevnhetene og bland godt inn i huden. Har man det i hele ansiktet vil resultatet fort se tørt, lite spenstig, og matt ut. Nettopp de tingen man prøver å unngå, sier hun.

Å velge feil farge er også en felle mange går i. Ofte hører vi at man må passe seg for å velge for mørk foundation, men det er like ille å velge en som er for lys, mener Berglund.

- Hvis du bruker for lys foundation kan dette også få deg til å se eldre og mer sliten ut. Dette fordi vi mister mer og mer pigment jo eldre vi blir. Derfor er det viktig å finne en foundation som passer til din hudtone, slik at den hverken blir for lys eller for mørk, sier hun.

2. Feil bruk av rouge

Rouge kan bidra til å forme ansiktet ditt. Men bruker du den feil kan det gjøre vondt verre, mener Langseth.

- Unngå å legge rougen for nær nesen. Da kan det se ut som om man drar kinnene nedover og innover i ansiktet, forteller hun.

Også Berglund mener det er viktig å legge fargen på riktig sted, og det er kanskje ikke der du tror.

- Ikke sug inn kinnene for å finne plasseringen. Legger du rougen for langt ned på kinnet vil det se ut som du trekker ansiktet nedover. Legg den høyt på kinnbenet, eller på eplekinnene og unngå farger med for mye brunt i seg, oppfordrer hun.

3. Buskete bryn

VOKSEN OG VAKKER: Disse damene vet hva de driver med. Michelle Pfeiffer (54), Susan Sarandon (65) og Kim Cattrall (56) ser alltid fantastiske ut.
VOKSEN OG VAKKER: Disse damene vet hva de driver med. Michelle Pfeiffer (54), Susan Sarandon (65) og Kim Cattrall (56) ser alltid fantastiske ut. Foto: Stella Pictures

Mange undervurderer stell av brynene sine, mener Langseth.

- Jo eldre man blir, jo viktigere er det å stelle brynene. Napp dem i underkant slik at du gir dem et lite løft. Det tar flere år av ansiktet ditt. Pass deg også for å bruke for mørk farge i brynene. Det kan bli for hardt, sier hun.

Det samme mener Berglund. Ustelte bryn kan rett og slett gjøre at du ser eldre ut.

- Det er utrolig hva pent formede bryn gjør for ansiktet. Definerte øyebryn rammer inn ansiktet og gjør blikket mer våkent, forteller hun.

4. Feil leppefarge

Mange velger for mørk leppefarge. Det kan være veldig uheldig, mener Langseth.

- Mange bruker fortsatt de mørke bruntonene fra 90-tallet. De skaper en hard kontrast til ansiktet og et strengt uttrykk. Sats heller på de trendy fargene som fersken og oransje fargetoner, og bytt gjerne ut leppestiften med en gloss med litt farge i, sier hun.

En rask ansiktsløftning

Trenger du et lite løft? Følg denne oppskriften fra Hilde Lise Berglund, og få en frisk og fresh look på rekordtid!

- Legg en god fuktmaske.

- Bruk alltid en god primer under makeupen.

- Legg litt mer blush enn det du egentlig tør.

- Napp og marker brynene.

- Bytt ut den heldekkende leppestiften med en gloss.

- Unngå å legge for mye maskara på undervippene.

- Smil!

I tillegg til å droppe 80-tallslooken med mørk liner og lys leppestift mener Berglund at det kan være lurt å holde seg unna altfor rosa farger.

- Velg en trendy bærfarge isteden. Bytt også ut de heldekkende leppestiftene med en gloss, anbefaler hun.

5. Tung øyemakeup

Ønsker du å gjøre øyelokkene dine lettere er det lurt ikke å legge skyggen på hele lokket, mener Langseth.

- Legg øyeskyggen i en trekant i ytterkanten av øyet, og ikke helt inn mot nesen. Det gir blikket et raskt løft, forteller hun.

Berglund mener det er viktig å holde øyesminken på oversiden av øyet.

- En markant og kraftig eyeliner på undersiden av øyet og for mye maskara på undervippene trekker øynene nedover. Sminken bør alltid hjelpe til med å løfte, ikke trekke ned, forteller hun.

Les også:

De 10 verste motetabbene

Smink deg etter fargen på trærne

Den store selvbruningsguiden

Smink deg som stjernene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning