Kviser og uren hud

Dette skader huden din

Disse ingrediensene bør du holde langt unna ansiktet ditt.

RØD ROUGE: Visste du at enkelte røde farger i sminken er noe av det verste du kan bruke på huden din?
RØD ROUGE: Visste du at enkelte røde farger i sminken er noe av det verste du kan bruke på huden din? Foto: Crestock.
Publisert Oppdatert

Vanlige ingredienser i mineralmakeup

 • Sinkoksid: Blir ofte brukt som base i produktene. Er dekkende, beroligende og talgregulerende, samtidig som det inneholder UVA-og UVB-filter.
 • Titanium dioksid: Et hvitpigmentert mineral som er vannavstøtende. Er UV-beskyttende.
 • Jernoksid: Et brunfarget mineral med UVB-filter.
 • Mica: Kråkesølv. Et lysreflekterende og perlemorskinnende mineral. Ofte brukt for å gi huden glød. Står den høyt oppe på ingredienslista, kan den gi litt for mye skimmer og blankhet til dere som har fet hud eller kombinert hud.
 • Bismuth oksyklorid: Er et mineralsalt som gjør at mineralfoundation virker lysreflekterende. Svært omdiskutert ingrediens, som mange mener huden kan reagere på. Kan derfor være lurt å styre unna produkter med denne ingrediensen. Kan i tillegg gjøre huden blank.
 • Sink og magnesium: Virker anti-inflammatorisk.
 • To omdiskuterte mineraler er bismuth oksyklorid og mica, siden noen mener disse kan skape hudirritasjoner som klør og rødhet hos enkelte mennesker. Begge ingrediensene er godkjent til bruk i kosmetikk av både amerikanske FDA (Food and Drug Administration) og EU-kommisjonen, og finnes derfor i mange mineralfoundationer.

- Man skal se ut som man har en sunn hud og man skal unngå en typisk "sminkelook". Derfor skal man styre unna trender som kan gjøre at man ser eldre ut enn man egentlig er, og heller bruke sminke som passer sin hud og sine farger.

Det forteller Jane Iredale, gründer og administrerende direktør i Iredale Mineral Cosmetics, bedriften hun grunnla i 1994. Iredale var den første i makeupbransjen som etablerte en sminkeserie med hudpleiende egenskaper.

Skal være naturlig

Etter flere års erfaring fra underholdningsindustrien, hvor hun så skuespillere og modeller slite med hudproblemer grunnet bruk av mye sminke, utviklet Iredale en makeupserie med hensikt å pleie huden.

I dag er hun etablert med en av de mest kjente mineralseriene i makeupsegmentet i verden, og nylig besøkte hun Oslo for å lansere sin nye linje Fedora Minerals.

Iredale mener at det mange kvinner har misforstått når det gjelder sminke, er at de velger å følge trender fremfor å ta hensyn til hvilke farger og stiler som passer seg.

- Alle kvinner har forskjellig hudtype, men mineralsminke ser i allefall naturlig ut på huden og gir ingen tung maskelook. Og det er jo faktisk det aller viktigste med sminke - å tenke på at det skal se så naturlig ut som mulig på ansiktet. Det skal jo ikke se ut som du har dekket huden med masse produkter, og du skal ikke skjule dine vakre trekk, du skal fremheve dem, sier Iredale til Kvinneguiden.no og fortsetter;

- Og sminken skal ikke skade huden din eller forverre en tilstand.

Dette bør du unngå

Trenden med mineralsminke har blomstret for fullt de siste ti årene, mest på grunn av at flere varianter er strippet for mange skadelige ingredienser som kan gi diverse hudproblemer.

Likevel finnes det fortsatt mineralsminke som ikke er så "sunn" og naturlig for huden som den lover. Jane Iredale mener kvinner bør være obs på innholdsfortegnelsen på emballasjen før de kjøper sminke.

- Kvinner som har problemer med kviseutbrudd eller uren hud, bør for eksempel unngå talkum og FD & C- fargestoffer, sier Iredale.

FD & C- fargestoffer står for "Food, Drug and Cosmetic dyes". Det betyr at dette er fargestoffer som er godkjent for bruk i mat, medisiner og kosmetikk. Men dette er syntetiske fargestoffer som, på tross av at de er godkjente, kan forårsake hudproblemer i form av sorte prikker og kviser.

- Både talkum og FD & C- fargestoffer kan være komedogene, de kan altså tette porer slik at du får kviser.

Unngå alle sminkeprodukter som er tilsatt parfyme, gjerne beskrevet som "fragrance" eller "perfume" .

Dette er fordi produktene da kan inneholde mange ingredienser, inkludert Phthalates eller ftalein, hevder Iredale.

Ftalein brukes mest i plastprodukter for å gjøre dem mer fleksible. De blir også tilføyd i noen kosmetiske produkter for å hjelpe til med å stabilisere duftstoffer.

- Mange ingredienser i parfymen kan være allergifremkallende stoffer. Parfymeselskaper er ikke pålagt å liste hva som finnes i produktene deres. Men folk kan reagere på mange forskjellige ingredienser. Mitt råd er å finne en makeup med en enkel formel som ikke inneholder mange ingredienser. Jeg møter folk hele tiden som forteller meg at kviser og akne har blitt bedre eller forsvunnet helt etter at de byttet fra tradisjonell makeup til mineralmakeup, sier Iredale.

Omdiskutert

Gode ingredienser for huden

Ann-Kristin Stokke forklarer at følgende ingredienser som finnes i ulik sminke, vil pleie huden din:

 • Mineraler som sinkoksid virker beroligende på huden og motvirker kviser.
 • Farmasøytisk grad av antioksidanter og vitaminer. Litt ettersom hvilke stoffer som benyttes, vil disse pleie huden ved å fange frie radikaler som forårsaker aldring. De vil også virke beroligende, styrke blodkarene og gi næring og fuktighet. Flere av disse stoffene, for eksempel A- og C-vitamin, har vist seg å aktivt motvirke aldring og pigmentering.
 • Organiske planteekstrakter vil også pleie og nære huden, samt kunne motvirke aldring, gi fuktighet og virke lindrende. Spesifikk effekt vil avhenge av hvilke planter som benyttes.
 • Mineralmakeup av høy kvalitet vil både pleie og behandle huden, samtidig som den ser naturlig ut på huden.

I hudpleiedistributøren Dermanors serier finnes det 1300 ingredienser, opplyser nordisk fagsjef Kjersti Johansen. Dermanor representerer blant annet det første mineralmakeup-merket på markedet, bareMinerals.

- Flere ønsker selvfølgelig å ta del i mineralmakeup-suksessen og har derfor kommet med egne mineralmakeup-merker. I et marked med en sterk markedsleder, vil én strategi være å angripe markedslederen med usannheter eller rykter om at produktene er dårlige eller skadelige, sier hun.

Johansen er samtidig kritisk til at enkelte produsenter fremhever noen ingredienser som skadelige hvis dette brukes som et salgstriks;

- Jane Iredale foundation, for eksempel, inneholdt tidligere bismuth oksyklorid, men de erstattet dette med silikon da det kom mye negativ omtale om bismuth oksyklorid i media, forteller Johansen og fortsetter;

- Det er foreløpig ikke annet enn rykter at bismuth oksyklorid tetter porer og gir kviser. Noen påstår at 75 prosent av befolkningen er allergisk mot denne ingrediensen, og at de får store porer, rødt utslett og kløe. Hadde dette vært tilfelle hadde ikke produktet vært mulig å selge, mener Johansen.

Skadelige ingredienser

Ann-Kristin Stokke, fagsjef ved Tekon, distributør av hudpleie- og makeupprodukter, forteller at selv om talkum også er et mineral, regnes det ikke som et mineral innen mineralmakeup fordi det er negativt for huden.

- Talkum tetter igjen og kan gi urenheter og kviser, i tillegg legger talkum seg i linjer og rynker og absorberer lys, slik at du ser eldre ut, sier Stokke til Kvinneguiden.

Hun lister også opp andre typiske ingredienser du bør unngå:

- Parfyme er den ingrediensen i makeup og hudpleieprodukter som flest mennesker reagerer allergisk på. Reaksjoner kan vises i form av rødhet og irritasjon, men også i form av hyperpigmentering, særlig i kombinasjon med UV- stråling, sier hun.

Også Stokke trekker frem fargestoffer som skadelige:

- FD & C- fargestoffer kan gi tilstoppinger og dermed også føre til kviser. Dette finner man ofte i tradisjonell rouge, og derfor kan mange oppleve å få kviseutbrudd på kinnbeina. Også liplinere og leppestifter inneholder gjerne disse fargestoffene, som kan føre til at man får sorte prikker langs leppekanten.

Kjersti Johansen forteller at flere ingredienser også utelukkes i deres mineralsminke:

- Her brukes det ikke syntetiske ingredienser som silikoner og mineraloljer. Dette er bindemidler som flere bruker i sine mineralmakeup-produkter. Talkum og kaolin, og andre fyllstoffer, er ganske uttørrende og brukes heller ikke av bareMinerals, sier Johansen.

I følge Ann-Kristin Stokke bør ikke sminken inneholde disse stoffene:

 • Isopropyl myristate. Dette er en esterforbindelse som brukes for å gi produktet en bestemt konsistens. Det er svært komedogent, noe som betyr at det raskt kan føre til sorte prikker og kviser.
 • Bismuth oxychloride. Dette finnes i en del mineralmakeup, men flere og flere produsenter kutter det ut på grunn av at dette mineralet lett kan forårsake svie på sensitiv hud, samt at den kan gi akne og kviser.
 • SD alkohol. Dette virker uttørrende og irriterende på huden, og kan også gi pigmentflekker.
 • Mineraloljer. Dette kan virke tilstoppende på huden og kan hindre hudens normalfunksjon.

Ulike reaksjoner

Det er ikke alltid man kan merke at huden reagerer på ingredienser i sminke før etter at man har brukt produktene en stund. Men Johansen forteller at dersom man får flere komedoner, sorte prikker eller urenheter er makeupen komedogen og tetter porene dine.

- Blir du tørr og "stram i maska" er makeupen for uttørrende. Smitter sminken av på klær eller "sklir" av, sitter den ikke godt nok, sier Johansen.

Noen kan føle at mineralmakeup klør litt, noe som skjer dersom den ikke sitter godt. Man kan også merke dette hvis man svetter under trening.

- Da bør man justere hvilken dagkrem man bruker under, slik at pulveret har passe mengde fett å smelte inn i. For mye sminke på huden så "sklir" sminken. For lite, så drysser den. Dette gjelder for alle typer mineralmakeup. Den vanligste årsaken til kløe ved bruk av mineralmakeup, er reaksjoner på kostene, -enten på grunn av manglende eller feilaktig vask av børstene, hvis man bruker Zalo eller håndsåpe til det, eller allergi mot dyrehår i børstene, sier Johansen.

Huden er viktigst

Sminken skal hjelpe deg å skjule for eksempel rødhet, kviser, pigmentflekker og sorte prikker, og minimere porer og linjer. I tillegg skal sminke hjelpe deg å fremheve vakre trekk som store øyne, fyldig munn og høye kinnben, samtidig som du kan skape en illusjon av alt sammen med riktig teknikk.

Men Iredale mener at fellen kvinner går i er å bruke altfor mye sminke i tillegg til feil sminke.

- Alt starter med god og riktig hudpleie til din hudtype. Med en frisk hud legger du grunnlaget for resten. Derfor mener jeg at kvinner bør starte med få råd hos en hudspesialist om hva slags hus man har og hvilke produkter som er riktig for sin hud. Så må man holde seg til gode pleierutiner hver morgen og kveld. Når man gjør dette, er det viktig å finne sminke som leger og behandler huden samtidig som den ser bra ut på huden, og dermed må du gjøre leksen din og undersøke litt på forhånd, råder hun.

Les også:

-Sjekk fargen på trærne før du sminker deg

Smink deg naturlig

BEVISST: Makeup-gründer Jane Iredale er bevisst på hva hun bruker på ansiktet, og ønsker at andre kvinner også skal være det.
BEVISST: Makeup-gründer Jane Iredale er bevisst på hva hun bruker på ansiktet, og ønsker at andre kvinner også skal være det. Foto: FOTO: Linn M. Rognø

Smink deg som stjernene

Mineralsminken som ble best i test

Dette redder sminken din

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning