Kalorier i drikke

Så mange kalorier inneholder glasset ditt

Glasset ditt kan inneholde like mange kalorier som en middag.

GODT I SOLA: Men margarita er den absolutte kaloriverstingen blant alkoholholdige forfriskelser.
GODT I SOLA: Men margarita er den absolutte kaloriverstingen blant alkoholholdige forfriskelser. Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Ferietid betyr kosetid, og inntaket av både is og kaloririk grillmat når nye høyder. Er du flink til å passe på matinntaket er det vel og bra, men det hjelper dessverre lite at du spiser kalorifattig, sunn mat, hvis du ikke tenker på kaloriene i det du drikker. Og det er lett å glemme at juicen til frokost eller hvitvinsglasset en solfylt sommerkveld spiller en rolle i kaloriregnskapet.

- Det som er skummelt med flytende kalorier er at dette ofte kommer på toppen av alt det andre, siden man ikke blir mett av drikke. I tillegg vil sukkerholdig drikke faktisk gjøre deg mer tørst, slik at du får lyst på enda mer, advarer Jeanette Roede, kostholdsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede.

Alltid vann først

For mange er det helt naturlig å drikke et glass juice til frokosten, og ta seg et glass med øl eller vin til middag. Helt greit, mener Roede, men ikke glem vannet.

- Begynn alltid med et stort glass vann. Da stiller du tørsten, så kan du kose deg med noe annet etterpå.

Flytende kalorier kommer ofte på toppen av alt det andre.

- Ett glass juice kan erstatte en av de 2-3 fruktene du skal spise hver dag, men husk på at et glass ikke skal være mer enn 2 dl, legger hun til.

For vil du ned i vekt bør du være klar over at det er like mange kalorier i et glass juice som det er i et glass cola.

- Det er allikevel bedre å drikke juice. Grunnen til at er at man får i seg vitaminer, og litt fiber hvis juicen har fruktkjøtt, når man drikker juice. Rent kalorimessig er det derimot ingen forskjell, forklarer Roede.

Syns du det blir kjedelig å drikke bare rent vann, har Roede flere råd.

Kalorimengder i drikke:

1 glass appelsin/eplejuice (2 dl) - 86 kcal

1 glass husholdningssaft (2 dl) - 84 kcal

1 glass cola (2 dl) - 84 kcal

1 kopp usøtet sort te - 0 kcal

1/2 liter øl (4,7% alkohol) - 200 kcal

1/2 liter alkoholfritt øl - 90 kcal

1 glass tørr hvitvin (1,5 dl) - 102 kcal

1 glass alkoholfri vin (1,5 dl) - 25 kcal

1 Margarita - ca 700 kcal

1 Mudslide - ca 800 kcal

1 Pina Colada - ca 650 kcal

Kilde: Matvaretabellen.no, Norsk Ukeblad, Newsweek

- Vann tilsatt frisk mynte smaker kjempegodt. Eller du kan bruke frosne bær som isbiter - jordbær og bringebær setter god smak på vannet. Hjemmelaget iste smaker også godt i varmen - trekk for eksempel sitrongress og mynte, eller bringebær i varmt vann. Hvis du vil søte teen kan du bruke litt honning, tipser hun.

Pass deg for alkoholen

Det absolutt verste du kan drikke hvis du vil ned i vekt, er alkohol. Og særlig hvis du blander den med sukkerholdig blandevann.

- Drinker er den absolutt verstingen. Alkohol i seg selv inneholder mange kalorier, og ofte blander man med juice, brus eller smakssatte siruper, sier Roede.

Klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten forteller at du for eksempel bør holde deg langt unna Margaritas hvis du ønsker å gå ned i vekt.

- I tillegg er Pina Colada og Mudslide to veldig kaloririke drinker man skal være veldig forsiktig med, sier Hamelten.

- I andre enden av skalaen finner vi for eksempel Bloody Mary og Appletini, som kan være gode alternativer hvis du vil passe vekten. Lager du drinken selv bør du velge lettbrus eller ren fruktjuice som blandevann. Eller man kan bruke clubsoda hvor man tilsetter litt frisk frukt, legger hun til.

Verst på tom mage

Uansett hva du velger er det viktig å være klar over at alkoholen i seg selv utgjør en betydelig andel kalorier.

Det gjelder derfor ikke bare å velge drink med omhu, men du bør også begrense mengden, hvis du vil unngå at kiloene sniker seg på.

- Fyll drinken med massevis av is så varen drikken lenger, og i tillegg får man i seg mer vann og færre kalorier.

- Husk også aldri å drikke på tom mage, man kan risikere å rettferdiggjøre at man skal ha flere og større drinker enn man bør. Og velger man de som inneholder mye kalorier kan det virkelig bli en overdose, advarer ernæringsfysiologen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning