GRØNT FAT: - Gå for rene produkter slik at du ikke får mye salt via hel-eller halvfabrikata, tipser Tina Hamelten. © Foto. CRESTOCK.

"Du blir hva du spiser" er muligens et undervurdert uttrykk, for det stemmer på en prikk, i alle fall i følge klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten.

Hun mener at du kan spise deg til et vakrere ytre dersom du fokuserer på å få i deg:

  • Langsomme karbohydrater som grove karbohydrater.
  • Gode proteiner.
  • Masse grønnsaker.
  • Sunt fett.
  • Bær, frukt og krydder som passer på huden din.
  • Riktig sammensatte måltider.

- Høyt blodsukker gjør huden eldre

- Helkorn, enten av pumpernickel, eller kokt helkorn som sørger for karbohydrater og fiber samtidig, er bra for huden. Linser og bønner er også en god kilde til gode karbohydrater samtidig som de gir kroppen mye protein. Alle disse kildene er også supre kilder til mineraler som kroppen trenger for å være i toppform, sier Hamelten til Kvinneguiden.

- For å øke kroppens opptak av mineralene i matvarene, fra frø/nøtter, korn, bønner/linser, bør man legge dem i bløt før man koker dem. Da vil kroppen ta opp mye mer av jern, kalsium, zink, magnesium og mineraler som er nødvendige for at at huden skal se ung og fin ut så lenge som mulig. Med dette får du også overskudd til å trene og bygge muskler slik at kroppen ser spenstig og flott ut, sier hun.

Legger du til litt fisk, kylling eller kjøtt til et måltid med korn eller bønner, vil opptaket av jern øke i kroppen. Det samme vil skje hvis du spiser litt paprika, kiwi og ananas som inneholder C-vitamin sammen med korn, linser og bønner.

- Langsomme karbohydrater eller grove karbohydrater gir deg karbohydrater uten at du trenger være bekymret for høyt blodsukker. Stadig høyt blodsukker kan gi deg en oppblåst kropp og en hud som eldes raskere, forteller Hamelten.

Mange er klare over at proteiner er nødvendig for å bygge muskler som igjen gir kroppen et spenstig utseende. Men visste du at proteiner også er helt nødvendig for at huden skal være spenstig?

- Hvor du får disse proteinene fra velger du selv, enten det er fra egg, fisk, melkeprodukter, kjøtt, kylling, bønner og linser, nøtter eller frø, men du ha det! Gå for rene produkter slik at du ikke får mye salt via hel-eller halvfabrikata. Mye salt binder vann i kroppen din, sier ernæringsfysiologen.

Viktig fett

Hamelten synes samtidig det er viktig å få frem at godt fett er essensielt for et flott og ungt utseende.

- Du kan ikke spise fettfri mat og forvente å være sunn, du må ha noe fett. Spiser du helt fettfattig mat risikerer du å få problemer med å gå ned i vekt eller å få tørr og kløende hud. Spiser du feil fett risikerer du å gå mer opp i vekt enn om du spiste samme mengde fett - men sunt fett.

Men her handler det om å porsjonere ut riktig fettype. Du risikerer nemlig å øke betennelsesnivået i kroppen, noe som kan samle vann og gi en hud som ikke er like fresh, dersom du spiser altfor mye plantefett med omega-6.

- Men litt fett må du ha. Omega-3 kan hjelpe deg å øke farten på stoffskiftet ditt og hjelpe deg å gå ned i vekt. I tillegg gjør det at huden din tåler mer sol før den skades av den, forteller ernæringsfysiologen.

Spis deg til flott hud og kropp

Matvarene du bør velge for å lettere oppnå en flott kropp er disse:

  • Rene proteiner fra ren fisk, kjøtt, kylling, egg og melkeprodukter. Bønner og linser gir deg også masse protein.
  • Grove og langsomme karbohydrater fra helkorn som f.eks bygg, emmer quinoa, bønner og linser.
  • Rett fett fra frø og nøtter, avocado, fet fisk eller omega-3 tilskudd.

Riktig sammensetning av måltider er også viktig - husk derfor protein eller fett i de fleste måltider.

For en flott, ren og ung hud, spis mer av følgende:

  • spinat
  • brokkoli
  • grønnkål
  • paprika
  • kålrot
  • jordbær
  • gresskarkjerner
  • solsikkefrø
  • mandler
  • løk
  • eple
  • papaya
  • vannmelon
  • søtpotet
  • mango
  • tomat

(Kilde: Tina Hamelten, ernæringsfysiolog.)

Forebygger aldringstegn

Spiser du en del grønnsaker til måltidene blir du mett uten å ha fylt magen med altfor mye. Tenk på grønnsaker som en buffer mot for stort kaloriinntak;

- Og ikke bare det, grønnsaker hjelper deg å beskytte huden mot solskader. Tenk på grønnsaker som en ekstra solbeskyttelse innenfra. Om vinteren vil grønnsaker få deg til å se mer attraktiv ut - fordi du får en penere hudfarge, noe det er forsket på, hevder Hamelten.

Hun mener at grønnsaker året rundt vil hjelpe deg å utsette tiden for når rynkene vil synes i ansiktet.

- Gurkemeie beskytter også huden din mot solen. Så hvorfor ikke spise en indisk rett med gurkemeie og andre krydder som kanskje også øker forbrenningen i kroppen din?

Foruten om å passe på solbeskyttelse innenfra, er det også mange andre matvarer som kan forebygge tidlige aldringstegn i huden, for eksempel frukt og bær som inneholder drøssevis av antioksidanter. Og har du mye vann i kroppen din, kan du drikke kjerringrokk-te som er trukket i minst 10-15 minutter.

- Denne urten vil når du drikker te av den hjelpe huden din å bevare elastisiteten og motvirke rynker, samtidig som den hjelper deg med å kvitte deg med overflødig vann, sier Hamelten.

Ernæringsfysiolog Linn Therese Rølsåsen har uttalt til Kvinneguiden at kollagen er viktig for hudens fasthet.

- Vitamin C må være tilstede for at kollagenproduksjonen vår skal fungere. Dette er derfor en av mange gode grunner til å spise vitamin C-rike matvarer som paprika, kiwi, appelsin og brokkoli, sier Rølsåsen.

Dersom du føler at du frem til nå har spist helt feil, har du derimot ingen grunn til å fortvile, mener Hamelten.

- Her er det bare å legge på så mye grønnsaker du orker og masse bær og urter innimellom. Og blir det lite fet fisk, som det ofte blir, så ta omega-3 tilskudd. Begynner du å spise riktig nå, vil kroppen din gjøre det som er rett mot deg - det er aldri for sent.

Ukesmeny for et vakrere ytre

Tina Hamelten har satt opp et forslag til en ukesmeny for deg som ønsker å spise deg til et vakrere ytre.

Her har du et enkelt eksempel:

Mandag

Frokost: Pumpernikkelbrød med fiskepålegg + litt salat (paprika, isbergsalat)

Mellommåltid: Noen mandler og en appelsin.

Lunsj: Stekt kyllingfilet med litt brun basmatiris og litt grønnsaker til.

Middag: Chili sin carne med quinoa og en grønn bladsalat.

Kvelds: Litt havregrøt med hakkede mandler.

Tirsdag

Frokost: Frokostsmoothie med avocado, mandler, banan og litt bær.

Mellommåltid: Vannmelon og litt fetaost.

Lunsj: Bønnesalat med spinat og paprika.

Middag: Koteletter med varm bønnesalat.

Kvelds: Bær med kesam

Onsdag

Frokost: Quinoagrøt med ½ avocado

Mellommåltid: Litt bløtlagte gresskarkjerner og 1 frukt.

Lunsj: Tunfisksalat med pasta og råhakket løk.

Middag: Ovnsbakt laks med torsk + søtpotet og kokt helkorn.

Kvelds: Bokhvetemüsli med kokos og kanel.

Torsdag

Frokost: Kokt helkorn med fetaost (gjerne laget av geite- og sauemelk) og litt papaya eller vannmelon.

Mellommåltid: Rå gulrot/kålrot

Lunsj: Litt brød med hummus og grønnsaker + søtpotet fra dagen før.

Middag: Rød linsesuppe med brokkoli og raspet gulrot/nepe.

Kvelds: Oppkuttet eple med peanøttsmør.

Fredag

Frokost: Grovt knekkebrød med ost + en sitrusfrukt eller kiwi.

Mellommåltid: Yoghurt med lite sukker.

Lunsj: Pasta med pastasaus og valgfritt kjøtt + ½ paprika.

Middag: Indisk kikertgryte med quinoa/bulgur/couscous + lettdampet brokkoli og asparges.

Kvelds: Chiapudding.

Lørdag

Frokost: Kjernerundstykker med banan.

Mellommåltid: Papaya og valnøtter.

Lunsj: Middagsrester.

Middag: Ingefær- og rosmaringlasert kylling og couscous + rå aspargestopper + cherrytomater.

Dessert: Yoghurtis med varme bær.

Søndag

Frokost: Stekt egg og bacon med grovt brød og litt grønn salat.

Mellommåltid: Sukkerfri yoghurt + blåbær

Lunsj: Salat med pasta og bønner

Middag: Stekt fiskemasala med bulgur og salat med hakket persille.

Dessert: Jordbær.

Kvelds: Grovt brød med pålegg og litt juice.

JORDBÆR: Frukt og bær med knallfarger beskytter huden og gjør den vakrere med sitt innhold av blant annet antioksidanter. © Foto: CRESTOCK.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!