Amming og hengepupper

Så du trodde at ammingen har skylden?

Amming er slett ikke verstingen for puppene, mener lege og ammeekspert.

OPERASJON: Kvinner som velger å operere brystene, må ikke forvente at resultatet skal vare evig. På ett eller flere tidspunkt blir det nødvendig å operere på ny.
OPERASJON: Kvinner som velger å operere brystene, må ikke forvente at resultatet skal vare evig. På ett eller flere tidspunkt blir det nødvendig å operere på ny. Foto: Thinkstock.
Publisert Oppdatert
KVINNER FRA 20-70: Morten R. Kveim, plastisk kirurg ved Dr. Kveims klinikk, har operert kvinner fra 20-årene til 70-årene som syns de har slappe bryster etter graviditet og ammeslutt. De fleste venter imidlertid ikke så lenge etter ammelsutt og velger å operere i 30-40-årene.
KVINNER FRA 20-70: Morten R. Kveim, plastisk kirurg ved Dr. Kveims klinikk, har operert kvinner fra 20-årene til 70-årene som syns de har slappe bryster etter graviditet og ammeslutt. De fleste venter imidlertid ikke så lenge etter ammelsutt og velger å operere i 30-40-årene. Foto: Scanpix.

Du er ikke alene om å føle at brystene dine har endret seg til "tomme ballonger" etter ammeslutt.

De færreste opplever nemlig at fordelene går tilbake til den samme fasongen som før de ammet.

- Når brystene vokser i forbindelse med graviditet og amming, vil vevene strekkes og "posen" blir større fordi den får mer innhold. Når så volumet avtar mens innpakningen beholder størrelsen, blir brystet slappere og henger mer, sier Morten R. Kveim, plastisk kirurg ved Dr. Kveims klinikk, til Kvinneguiden.

Operasjon etter ammeslutt

Det er derimot store individuelle variasjoner med tanke på hvor mye brystet vokser, og i hvilken grad vevene er i stand til å gjennoppta sin opprinnelige fasong, kan kirurgen fortelle.

- Derfor vil man se at noen har ganske uforandrede bryst etter amming, mens andre får problemer med slappe hengebryst, mener Kveim.

Om man opplever en drastisk endring på brystene, er det noen som velger å legge seg under kniven for å fikse på dem.

Det er imidlertid viktig at man venter med operasjon til brystet er helt tilbakedannet.

- Dette tar vanligvis tre til seks måneder. Like selvsagt er det at man helst bør vente til man har ammet alle de barna man skal ha. Ikke fordi disse behandlingene er skadelig for barnet, men fordi man jo kan få problemet på nytt, sier Kveim.

Behandling av tilstanden vil kunne bestå i proteser alene, brystløft alene, eller kombinasjonen.

- Dette vil avhenge av hvilke ønsker og froventninger pasienten har. Dersom hun er fornøyd med volum og vil ha høyere bryst og aksepterer arrene, er brystløft alene behandlingen. Dersom hun ønsker større volum og et moderat løft og helst ikke vil ha for mye arr, er proteser alene løsningen. Dersom hun er "midt i mellom" er mindre proteser og et brystløft tingen, mener kirurgen.

- Kan ikke skylde på amming

SKYLDES IKKE AMMING: - Flere studier viser at det ikke er ammingen i seg selv som endrer brystene, men det er antall graviditeter, vektøkning eller vektreduksjon,soling og røyking som kan endre fasongen på brystene, sier overlege og ammeekspert Gro Nylander.
SKYLDES IKKE AMMING: - Flere studier viser at det ikke er ammingen i seg selv som endrer brystene, men det er antall graviditeter, vektøkning eller vektreduksjon,soling og røyking som kan endre fasongen på brystene, sier overlege og ammeekspert Gro Nylander. Foto: Geir Dokken Photography.

Gro Nylander, overlege og ammeekspert ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo Universitetssykehus, har skrevet om dette temaet i bøkene "Amme ABC" og "Mamma for første gang". Her nevner hun blant annet hvordan man kan motvirke hengebryster.

- Det er en realitet at brystene endrer seg gjennom en graviditet. Kjertelvevet vokser og fortrenger fettvevet, som jo utgjør den store forskjellen på små og store bryster. Etter fødsel og amme-avvenning skrumper kjertlene igjen. Er du da veldig tynn da, blir det ganske tomt i brystene, og noen kvinner er lei seg for dette. Omvendt; har du i utgangspunktet store bryster, og dertil legger mye på deg i graviditeten, strekkes huden så kraftig at den ikke klarer å «skrumpe» igjen, sier Nylander til Kvinneguiden.

Derimot mener hun at amming absolutt ikke er årsaken til endring av brystene, og henviser til tidligere forskning fra USA.

- Flere studier viser at det ikke er ammingen i seg selv som endrer brystene, men det er antall graviditeter, vektøkning eller vektreduksjon, soling og røyking som kan endre fasongen på brystene, sier Nylander videre.

Brian Rinker, plastisk kirurg ved University of Kentucky, har gjennomført en studie på hengepupper og mulige årsaker til hengebryster.

Rinker og kollegene intervjuet 132 damer med hengepupper som kom til klinikken hans for å løfte brystene. Blant damene, som alle hadde født barn, hadde 58 prosent ammet minst ett av barna sine.

Resultatet av undersøkelsen viste ingen forskjell på grad av sagging på brystene til de mødrene som hadde ammet, og de som hadde avstått.

Derimot viste undersøkelsen at det er alder, antall svangerskap og - ikke minst - røyking som er utslagsgivende for hvorvidt puppene begynner å henge, helt i tråd med det Nylander mener.

Fra før av vet man at røyking svekker de elastiske fibrene i huden og i fostersekken. Det sistnevnte kan føre til for tidlig vannavgang.

- De fleste kvinner har riktig nydelige bryster også etter endt amming, sier legen.

Tilbake til normal størrelse

Nylander mener at selv om puppene ser slappe ut, er det mulig å få tilbake litt av størrelsen etter at melkekjertlene har gjort jobben sin;

- I utgangspunktet er det de tynneste kvinnene som har de mest slunkne puppene siden det ikke fylles på med fettvev. "Penest" bryster får normalvektige som ammer og deretter bruker lang tid på avvenningen. Hvis man tåler noen kilo mer på kroppen, vil man altså kunne få fyldigere bryster igjen, sier hun.

Legen tipser samtidig om bruk av bh for ekstra støtte den perioden man slutter med amming;

- Hvis du noen gang skal bruke bh bør det være i forbindelse med ammeslutt. Da tror jeg at bindevevet, både i båndene inni brystet og i huden, har en sjanse til å trekke seg sammen mens kjertelvevet skrumper inn, til neste gang det er bruk for det, sier ammeeksperten.

Kreftsvulster vanskeligere å oppdage

RISIKABELT: Det kan være høyere risiko for infeksjoner dersom man har operert inn proteser i brystene, særlig hvis man har vært plaget med melkegangsinfeksjoner i forbindelse med amming. Kreftsvuster er vanskeligere å oppdage ved mammografi.
RISIKABELT: Det kan være høyere risiko for infeksjoner dersom man har operert inn proteser i brystene, særlig hvis man har vært plaget med melkegangsinfeksjoner i forbindelse med amming. Kreftsvuster er vanskeligere å oppdage ved mammografi. Foto: Thinkstock.

Kveim har operert kvinner fra 20-årene til 70-årene som syns de har slappe bryster etter graviditet og ammeslutt. De fleste venter imidlertid ikke så lenge etter ammelsutt og velger å operere i 30-40-årene.

Å operere brystene på denne måten, er derimot ikke risikofritt.

- Det kan være noe høyere risiko for infeksjoner, særlig hvis man har vært plaget med melkegangsinfeksjoner i forbindelse med amming.

- Kreftsvuster er også vanskeligere å oppdage ved mammografi, ultralyd og eventuelt MR regnes som bedre undersøkelser hos disse pasientene, sier han.

Flere kvinner som har operert inn silikon i brystene, opplever å måtte gjennomgå en eller flere operasjoner på ny på grunn av endringer i brystet gjennom livet. Prisen som i utgangspunktet ligger på fra 35.000 kroner, vil da øke betraktelig.

I følge Kveim er tidspunktet for ny operasjon individuelt.

- Dersom det ikke foreligger kapsler med hardhet og derav endret fasong, lekkasje eller andre plager, er det i prinsippet ikke nødvendig å gjøre noe som helst annet etter 10 år enn en ultralyd i blant for å sjekke større lekkasjer, sier han mens han understreker:

- Skulle det oppstå, bør man skifte. Det viktigste er at man informerer pasientene om at dette egentlig er en løsning med tidsbegrensning- det varer ikke evig. Det finnes tall i litteraturen som indiserer seks-syv prosent sjanse for at det går hull på protesen etter 10 år. Jeg har en del pasienter som har like fine bryst med de samme protesene etter 25 år, men dette kan man ikke regne med.

- Hjelper lite på selvtilliten

Tilmann von Soest, professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, har forsket på hvordan plastisk kirurgi påvirker psyken.

Han forteller at ulike studier viser at utseendet spiller en større rolle i dag enn tidligere, noe kvinner påvirkes av fra blant annet media hvor man for eksempel har kjendiser man ser opp til, som ser perfekte ut.

FIKSER IKKE ALT: - Det er ikke så enkelt at man kan fikse på det ytre for å fikse det indre. Psykiske problemer og depresjon kan man ikke fikse med en kosmetisk operasjon, sier Tilmann von Soest, professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
FIKSER IKKE ALT: - Det er ikke så enkelt at man kan fikse på det ytre for å fikse det indre. Psykiske problemer og depresjon kan man ikke fikse med en kosmetisk operasjon, sier Tilmann von Soest, professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO.

Likevel;

- Generelle undersøkelser viser at kirurgiske operasjoner har små effekter på dårlig selvtillit og psykisk velvære på sikt, sier von Soest til Kvinneguiden.

- Det er ikke så enkelt at man kan fikse på det ytre for å fikse det indre. Kvinner som har operert brystene kan sikkert si at de er fornøyde med kroppsdelen de har fikset på, men det betyr ikke at hele livet endrer seg til det bedre. Psykiske problemer og depresjon kan man ikke fikse med en kosmetisk operasjon, sier professoren videre.

Jofrid Bjørkvik, psykologspesialist, mener at kvinner som vurderer å operere brystene etter en graviditet, bør stille spørsmål om hva de vil at livet deres egentlig skal handle om.

- Når barna dine er voksne og du selv er gammel, hvordan vil du at andre mennesker skal huske deg og tenke på deg? Som hun som hadde så fine bryster selv etter fødsler og amming, eller er det andre verdier du ønsker å stå for? Kroppen blir eldre og det er alltid noe som kan fikses, alltid noe man kan være misfornøyd med - dersom det er der man velger å ha fokus, sier Bjørvik til Kvinneguiden.

Mer akseptert

Von Soest forteller at skandinaviske studier har vist at brystforstørrelser henger sammen med en forhøyet frekvens av selvmord. Det kan bety at personer som velger å la seg operere opplever en større sårbarhet enn andre.

Von Soest mener samtidig at det samfunnsmessig er mer akseptert at man velger kosmetisk kirurgi dersom man har noen form for deformasjon på kroppen.

- Det er for eksempel helt akseptert at folk velger å operere ører eller tenner. På samme måte tror jeg at det er mer akseptert at kvinner som har vært gravide og ammet velger å operere brystene fordi de vil tilbake til den tilstanden de var i før, sier han.

- Aksept for kosmetisk kirurgi har også mye å si for hvordan normen er i eget nærmiljø. Om man kjenner andre som har gjort det, øker sjansen for at man selv også velger å gjøre det. Og når "helt vanlige" personer lar seg operere, er det mer legitimt å gjøre dette.

- Forstår at kvinner opererer brystene

Von Soest forstår godt at noen kvinner velger kosmetisk kirurgi på grunn av det utseendefokuset som regjerer i dag;

- Kvinner skal være slanke med store pupper, noe som biologisk sett ikke er mulig for de fleste kvinner. Men fra et samfunnsmessig perspektiv betyr ikke dette at det er heldig. Det koster mye penger, det er alltid en risiko ved slike inngrep og man bruker ressurser som man kunne brukt på andre, mer nyttige ting, sier han.

Nylander er enig;

FEIL FOKUS?:- Kroppen blir eldre og det er alltid noe som kan fikses, alltid noe man kan være misfornøyd med - dersom det er der man velger å ha fokus, sier Jofrid Bjørkvik, psykologspesialist.
FEIL FOKUS?:- Kroppen blir eldre og det er alltid noe som kan fikses, alltid noe man kan være misfornøyd med - dersom det er der man velger å ha fokus, sier Jofrid Bjørkvik, psykologspesialist. Foto: Privat.

- Jeg forstår jo kvinner som etter endt barneproduksjon har lyst til å få fikset på brystene, for eksempel hvis det kjennes leit å vise seg naken for en partner, som kanskje gir uttrykk for misnøye, sier hun.

Nylander tror at det er vanskeligere for mange å godta en vesentlig endring av kroppen etter graviditeten på grunn av dagens kroppsfokus.

- Det virker som om fokuset på et perfekt utseende er viktigere nå enn tidligere, uten at jeg har noe data på dette. Men det er viktig å minne om at det vanligste er nydelige, bare litt modnere bryster, også etter graviditet og amming, sier legen.

Bjørvik tror at mye var lettere den gang det ikke fantes så mange tilbud om å fikse kroppen.

- Samtidig har nok endring i kropp og aldring også vært vemodig for de fleste innimellom, det kan vi lære oss å tåle. Og i disse endringene kan det også ligge mye godt. Veldig mange kvinner har det bedre med seg selv og har mer selvtillit når de har passert førti og femti enn de hadde i 20-årene. Og det handler i alle fall ikke om at brystene er finere, sier psykologspesialisten.

Bjørvik mener at å vite at du står for noe, bidrar med noe, betyr noe for noen og har noen som bryr seg om deg uansett, har en langt større og ikke minst mer varig verdi enn en mindre justering på en forgjengelig kropp.

- Dersom du knytter hele din verdi og selvtillit til kropp og utseende, er du dømt til å tape før eller senere. Men du er vel mye mer enn det? Sosialmedisiner Per Fugellis råd gjelder også her: "Gi mer faen!"

Les også:

Dette bør du ha klart før fødsel

Ikke glem jobben mens du har permisjon

- Du kan trene frem til du ligger på fødestuen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning