Derfor er sex sunt

Fem grunner til at sex er bra for deg

Sex kan gi overraskende mange helsefordeler!

SEX ER BRA FOR DEG: Fem gode grunner til at du og partneren din bør hoppe til køys i kveld...? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SEX ER BRA FOR DEG: Fem gode grunner til at du og partneren din bør hoppe til køys i kveld...? ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Jevnlig sex er ikke bare positivt for forholdet til partneren, det er også bra for deg, både fysisk og psykisk.

Den amerikanske helsenettsiden Webmd.com har gått nærmere inn på dette, og vi har fått to sexologer til å kommentere noen av påstandene.

Så her er fem gode grunner som viser at sex er bra for helsa:

1. Godt for hjertet

Et bra sexliv er bra for hjertet. Studier viser at personer som har sex minst to ganger i uken, minimerer sjansen for å få hjertesykdommer.

- En av de største fordelene ved sex er at det er godt for hjertet og blodkretsløpet. Blodårene utvider seg, og pulsen øker. Hjertemuskelen får jobbet skikkelig. Du kan faktisk forebygge hjerte- og karsykdommer som for eksempel høyt blodtrykk, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Siv Gamnes.

2. Gjør deg lykkelig

Hormonene som skilles ut under et samleie, såkalte lykkehormoner, gir deg overskudd og godt humør.

- Du får en lykkefølelse, i tillegg til bedre selvfølelse. I tillegg reduserer det angst og depresjoner, sier Gamnes.

3. Bra for søvn og immunforsvar

Mange sovner raskere etter å ha fått orgasme, og det er ikke uten grunn: Hormonene som skilles ut gjør deg mer avslappet og trøtt.

- Sex kan helt klart gi bedre søvn, og de som sover godt får mer overskudd, noe som igjen er helsebringende. I tillegg til å bli mer positiv og lykkelig, gjør det at immunforsvaret styrkes. Sex kan altså holde deg frisk, sier Gamnes.

4. Trening

Sex er en form for aktivitet, og selv om det ikke er like effektivt som å løpe på tredemølla, vil du forbrenne kalorier uten engang å tenke over det.

- Bekkenbunnsmuskulaturen blir trent, og får du orgasme vil det gi sammentrekninger som styrker muskulaturen. Dette er spesielt bra for kvinner, da trening av bekkenbunnen gjør at du unngår å få nedsunket livmor, forklarer sexologen.

5. Smertelindrende

Orgasme kan virke smertelindrende. Dersom du for eksempel har kramper på grunn av menstruasjon, eller hodepine, kan sex hjelpe.

- Ved å ha sex øker produksjonen av dopamin, som kan fungere som smertelindringsstoff for kroppen, sier Gamnes.

Sex som "medisin"

Stive skuldre, hodepine og andre stressrelaterte spenninger vil automatisk og helt naturlig smertestilles ved sex, mener sexolog Ulla Aasland.

- Endorfiner og oxitotcin kan bidra til å skape energi, lykke, kjærlighet og sterke bånd til partneren, og et ønske om å ville både seg selv og andre vel, samt å ønske mer. 

Ettersom blodpumpa jobber heftig, vil du kunne se freshere ut.

- Det bidrar til en fin glød i huden, noe som kan bety at huden holdes «ungdommelig» og frisk, lenger.

Positivt for prostataen

Sex har også en ekstra god effekt for menn: Jevnlige utløsninger (med eller uten partner) kan forebygge prostatakreft. En undersøkelse publisert i Journal of the American Medical Association, viste at menn som fikk utløsning minst 21 ganger i måneden, minsket risikoen for å få prostatakreft.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning