Menstruasjon (mensen)

Menstrual periods (periods)

Sist oppdatert 18.09.2015

Menstruasjon, eller mensen, er kvinnens månedlige blødning.

Menstruasjon, også kalt mensen, er den månedlige blødningen som kommer med et intervall på 25 til 35 dager (gjennomsnitt 28-29 dager) og som varer i en uke eller mindre. Mengden av blod som støtes ut er ca 30 ml, maksimum 80 ml. Gjennom livet har en gjennomsnittskvinne i den vestlige verden ca 400 menstruasjoner.

Gjennomsnittsalderen for den første menstruasjon (menarke) er ca 13 år (10 til 16 år). Menopause er den siste menstruasjon som kommer mellom 40 og 60 år, gjennomsnittsalder er 51-52 år.

Symptomer

Det er ofte symptomer allerede før menstruasjonen starter.

Kvinnen kan ha en rekke fysiske og psykiske symptomer i perioden før menstruasjon (PMS) som viser tegn på at menstruasjonen nærmer seg. Det kan være ømme bryster, humørendringer og eventuelt smerter i magen. De fleste kvinner har lette menstruasjonssmerter. Etter første fødsel reduseres smertene vanligvis. Det er ikke normalt å ha så sterke menstruasjonssmerter at det fører til farvær fra skole og arbeidsliv. Dersom det er tilfellet, kan det være et tegn på endometriose. Menstruasjoner som er så rikelige at det er risiko for gjennomblødning eller som medfører jernmangel (anemi) er også unormalt.

Blødningen er størst i de to første dagene, så reduseres mengden og avsluttes etter noen dager.

Behandling og forebygging

Menstruasjonsblod kan oppsamles i bind, tampong eller kopp. Menstruasjonssmerter kan behandles med paracetamol og NSAIDS. Ulike behandlinger kan redusere eller stoppe menstruasjoner.

Oppsamling av menstruasjonsblod: 

- Tamponger finnes i ulike størrelser, med og uten innføringsshylse. For kvinner som ikke har hatt samleie, kan det være vanskelig å sette inn tampong gjennom jomfruhinnen. Det er viktig å skifte tampongen hyppig. Den bør ikke sitte inne i mer enn åtte timer da det kan øke risiko for den sjeldne tilstand toksisk sjokk syndrom, en blodforgiftning som kan oppstå ved at bakterier fra skjeden trenger over i blodet.

- Bind finnes i ulike størrelser, noen har 'vinger' for å hindre utsiving av blod på sidene.

- Menstruasjonskoppen er lite brukt og lite kjent i Norge. Det er en liten plast- eller gummikopp som plasseres dypt i skjeden og som samler opp blod, den tømmes og brukes igjen. Det er et miljøvennlig produkt som også er billig i bruk. Kan kjøpes via nettet.

Behandling av menstruasjonssmerter: Hos noen kan varmepute på ryggen eller magen hjelpe mot smerter. Paracet og medikamenter av typen NSAIDS (Ibux, Naproxen etc), eventuelt paracet og NSAIDS i kombinasjon, kan effektivt behandle menstruasjonssmerter. P-piller (og annen hormonell prevensjon som hindrer eggløsning) kan stoppe menstruasjonssmerter.

Reduksjon av rikelige blødninger: Legemidlet Cyklokapron kan redusere blødningsmengden. Hormonspiral og p-pille kan redusere blødningen. Prevensjonssprøyte og p-pille tatt uten pause kan stoppe menstruasjonen, spesielt etter en tids bruk.

Undersøkelse og diagnostikk

Menstruasjonskalender er viktig for å få oversikt over blødningene.

Kvinner bør registrere sine menstruasjonsblødninger med angivelse av start og avslutning. Det er da enkelt å få overblikk og registrere og vurdere uregelmessigheter. Oversikt er viktig for å oppdage eventuell graviditet og bestemme svangerskapets varighet (før det fastslås ved ultralyd). Registreringen kan gjøres på en gammeldags kalender eller på en moderne mobiltelefon. Det er viktig å ta oversikten med til legen ved underlivskontroll. Forskjellige tilstander, som PCOS, kan påvirke menstruasjonssyklus og medføre unormal syklus eller unormal blødning.

Årsak

Menstruasjon er kroppens reaksjon på at det ikke er graviditet.

I en menstruasjonssyklus påvirker hypofysens FSH (follikkel stimulerende hormon) og LH (luteinisernde hormon) til vekst og modning av et egg som løsner for å kunne bli befruktet. Det etterlater et 'gult legeme' på eggstokken hvor hormonet progesteron produseres. Progesteron sammen med østrogen forbereder livmorslimhinnen så den blir i stand til å ta imot fosteranlegget. Hvis egget ikke befruktes, vil progesteronproduksjonen stoppe etter ca 14 dager. Det fører til sammentrekninger i livmormuskelen og avstøtning av slimhinnen. Det registreres som smerter (som rier) og blødning.

Ved unormalt rikelige blødninger kan det foreligge forstyrrelser i blodets evne til å koagulere (levre seg) eller det kan være forandringer i livmoren som polypper eller muskelknuter. Ved smertefulle menstruasjoner hvor behandlling med NSAIDS eller p-pille ikke hjelper, bør man tenke på endometriose som en mulig forklaring. Unormal syklus kan ses ved ulike hormonelle sykdommer, som PCOS for eksempel.

Prognose

Menstruasjonene endrer seg ofte i løpet av kvinnens fruktbare liv.

Den helt unge kvinnen har gjerne relativt moderate blødninger, men kan ha sterke menstruasjonssmerter som kan forsvinne ved bruk av p-pille.

Etter første fødsel er menstruasjonssmertene ofte borte, men med årene kan blødningene bli rikeligere, ofte på grunn av forandringer i livmoren som muskelknuter. Menstruasjonene stopper normalt en gang mellom 40 år og 60 år. Hos en prosent kan de stoppe før 40 år, hos en promille før 30 år.

Fakta om Menstruasjon (mensen):

Menstruasjon er den månedlige blødningen som kommer med et intervall på 25 til 35 dager (gjennomsnitt 28-29 dager) og som varer i en uke eller mindre. Gjennomsnittsalderen for den første menstruasjon (menarke) er ca 13 år (10 til 16 år). Menopause er den siste menstruasjon som kommer mellom 40 og 60 år, gjennomsnittsalder er 51-52 år.

Skrevet av Gynekolog

Mette Haase Moen

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kvinnesykdommer (gynekologi):

Kvinnesykdommer omfatter både godartede sykdommer og tilstander, og ondartede sykdommer. Friske kvinner oppfordres til å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse hos fastlege eller gynekolog hvert tredje år, og oppfordres også til selv å undersøke brystene sine jevnlig. Klassiske symptomer ved underlivssykdommer er smerter, utflod og unormale blødninger, herunder blødning etter overgangsalderen.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk