Aldring

Se ung ut, lev lenger

Det er verre å se fem år eldre ut enn faktisk å være fem år eldre.

HOLDER SEG GODT: SKal vi tro forskningen fra Danmark har evigunge Hilde Lyrån, Mia Gundersen og Guri Schanke maaaange, lykkelige år i vente. Her fotografert på Artistgallaen i 2008.
HOLDER SEG GODT: SKal vi tro forskningen fra Danmark har evigunge Hilde Lyrån, Mia Gundersen og Guri Schanke maaaange, lykkelige år i vente. Her fotografert på Artistgallaen i 2008. Foto: Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
HVEM BLIR ELDST? Tvillinger og håndballspillere Kristine Lunde (til venstre) and Katrine Lunde Haraldsen er sannsynligvis i like god form. Men ser Kristine litt yngre ut enn Katrine? I så fall kan hun komme til å leve lenger enn sin søster. Eller motsatt.
HVEM BLIR ELDST? Tvillinger og håndballspillere Kristine Lunde (til venstre) and Katrine Lunde Haraldsen er sannsynligvis i like god form. Men ser Kristine litt yngre ut enn Katrine? I så fall kan hun komme til å leve lenger enn sin søster. Eller motsatt. Foto: Foto: Scanpix

Dette er konklusjonen i en dansk tvillingstudie.

Det lover godt for underholderne Hilde Lyrån (46), Mia Gundersen (46) - og ikke minste Guri Schanke (48), avbildet ovenfor. Etter at Schanke deltok på TV2s Skal vi danse, nøt hun stor popularitet, og fikk mange kommentarer på sitt flotte utseende. Så mye blest ble det rundt Guris ungdommelige utseende, at hun ble talsperson for Garniers antirynkekremer .

Men til Klikk.no sa hun at selv om hun bruker Garniers Ultra Lift-krem er det så mye mer som skal til:

- Den beste ungdomskilden i livet er gratis. Avslapping, pusteteknikk, vann og turer i skogen er viktig i hverdagen, fortalte Guri.

Eneggede tvillinger

Den nye danske studien er godt nytt for de evigunge kjendisdamene.

- Vi så en sammenheng mellom testpersonenes utseende og dødelighet. Flere av dem som så eldre ut enn de var, døde før tvilllingen sin, sier professor Kaare Christensen til Berlingske.dk.

Christensen er leder ved Dansk Center for Aldringsforskning og professor i epidemiologi. Han har ledet gruppa som har forsket på aldring og levetid ved Syddansk Universitet.

- Tvillinger er spesielt velegnet for denne typen forsøk, for med eneggede tvillinger har man det samme individet to ganger. Når utviklingen så går i to forskjellige retninger for to personer med de samme genene, gir det en større mulighet for å finne fram til den faktiske årsaken til at den ene tvillingen ser eldre ut enn den andre, sier Christensen.

Del saken med andre!

Fulgte tvillingene i sju år

Undersøkelsen er utført ved at gruppa over en periode på sju år fulgte 1826 tvillinger mellom 70 og 99 år.

Studien ble delvis utført ved at tre forskjellige grupper tikk utlevert bilder av alle tvillingene. Ut fra bildematerialet skulle de anslå hvor gamle hver tvilling var.

LANGT LIV: Ser du ung ut, kan du regne med å leve lenger enn dine jevnaldrende - og kanskje lenger enn dem som er eldre enn deg.
LANGT LIV: Ser du ung ut, kan du regne med å leve lenger enn dine jevnaldrende - og kanskje lenger enn dem som er eldre enn deg. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Den første gruppen var en ekspertgruppe bestående av geriatiske sykepleiere, den andre gruppen besto av eldre kvinner som selv nærmet seg testalderen og den siste gruppen besto av mannlige lærerstudenter (geriatere studerer sykdommer hos eldre).

Her kan du ta noen enkle tester for å finne din egen, biologiske alder.

Les også: Airbag sikrer eldre mot fall

Så eldre ut

Alle skulle vurdere alderen på hver testperson ut fra utseendet. Mange av testpersonene ble anslått til å være mye eldre enn sin faktiske alder.

- Kort og godt kan man oppsummere at det er farligere å se et år eldre ut enn å være et år eldre, sier professor Kaare Christensen.

- Sykdom vises i ansiktet

Forskningssenteret NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) er i gang med en egen studie kalt Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon (NorLag). Her følges 5000 personer fra 40 år og oppover.

- At man ser eldre ut enn man er fordi man er syk, kan være en nærliggende forklaring på den danske undersøkelsen. Syke dør som regel før friske. Men dette vil jeg tro forfatteren selv diskuterer i artikkelen, skriver leder for NorLag-gruppen Britt Slagsvoll i en kommentar til klikk.no.

DNA også viktig

At noen ser eldre eller yngre ut enn sin faktiske alder, har også sammenheng med DNA-et vårt, nærmere bestemt med telomerene, som virker inn på cellenes evne til å dele seg, tror danskene.

Telomerer styrer altså hvor ung eller gammel du ser ut. Forskning viser i tillegg at kortere telomerer gir raskere aldring, og kan knyttes til en rekke sykdommer.

VAR VERDENS ELDSTE: Edna Parker ble 115 år gammel, og døde i 2008. Hun var registrert i Guinnes Rekordbok som verdens eldste. Har danskene rett, må hun ha sett fryktelig ung ut som middelaldrende.
VAR VERDENS ELDSTE: Edna Parker ble 115 år gammel, og døde i 2008. Hun var registrert i Guinnes Rekordbok som verdens eldste. Har danskene rett, må hun ha sett fryktelig ung ut som middelaldrende. Foto: Foto: Scanpix

Klikk-journalist Nina Lødemel DNA-testet seg via internett, se hvilke svar hun fikk.

Leser ansikter

Tvillingstudien viser en klar sammenheng mellom ungt utseende og lange telomerer. Men også at et hardt liv kan føre til kortere liv, og at det harde livet ofte reflekteres i ansiktet, diskuterer professor Kaare Christensen i sin forskningsrapport.

- Antatt alder, som ofte leses av helsearbeidere som en indikasjon på pasientens helsetilstand, er utseendet en robust markør på aldring som forutsier overlevelsesevnen til de over 70, sier Christensen til British Medical Journal.

Les mer om den danske studien i British Medical Journal (engelsk tekst)

Kilder: Berlingske.dk, BMJ.com, Helsebiblioteket.no, Wikipedia

Les mer:

Vi blir ikke eldre når vi får barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning