Biologisk alder

Slik finner du din biologiske alder

Ti enkle tester avslører hvor gammel du er - egentlig.

BIOLOGISK ALDER: Ti enkle tester gir deg svar på om du er gammel eller ung for alderen.
BIOLOGISK ALDER: Ti enkle tester gir deg svar på om du er gammel eller ung for alderen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Denne saken er fra 2009, men fortsatt like aktuell!

Testene nederst i artikkelen er hentet fra boka Yngre og flottere på 8 uker (Cappelen Damm) av de engelske kostholds- og fitnessrådgiverne Tim Bean og Anne Laing.

Britiske normer

Vurderingssystemet tar hensyn til ulike risikofaktorer, og er basert på anbefalinger fra et utvalg statlige og private organisasjoner i Storbritannia.

- Faktorer som balanse, utholdenhet og styrke endrer seg med alderen og gir relevante indikasjoner på hvor god form man er i. På Norges idrettshøgskole driver vi også med for eksempel balansetester, men vi bruker mer fintfølende apparatur enn det er lagt opp til i disse testene, sier stipendiat Nils Helge Kvamme ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole.

Store forskjeller

Han mener de individuelle forskjellene er så store at selv om slike hjemmetester kan gi mening for mange, er det også en del som kan få feilaktige, avvikende resultater.

- Hvilepuls påvirkes for eksempel av medisinbruk. Derfor kan noen få uforholdsmessig dårlig uttelling på denne målingen, sier Kvamme til klikk.no.

Farlig feilkilde

Forfatterne av Yngre og flottere på 8 uker advarer mot å legge for stor vekt på gjennomsnittsresultatet av testene.

"Hvis du scorer veldig lavt på én av testene, kan det være tegn på en alvorlig tilstand som umiddelbart må behandles. Kontakt fastlegen hvis du er i tvil," råder Tim Bean og Anne Laing.

Råd om trening og kosthold

I den omtalte boka, som har undertittelen Skru tiden tilbake, er det også beskrevet tester som måler forventet levealder.

Hoveddelen av boka handler om hvordan du kan trene, spise og pleie huden for å forbedre såvel biologisk alder som forventet levealder.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning