Hud og mat

Behold huden ung med riktig kosthold

Maten betyr mer enn kremene du smører deg med.

KOSTHOLD OG HUD: Selv de dyreste kremene i verden kan ikke gi deg en skjønn hud hvis du ikke gir huden din drahjelp med riktig kosthold.
KOSTHOLD OG HUD: Selv de dyreste kremene i verden kan ikke gi deg en skjønn hud hvis du ikke gir huden din drahjelp med riktig kosthold. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

«Du blir hva du spiser» er en frase de fleste har hørt før, men betyr det at du alltid velger den maten som er best for kropp og helse?

Det er ikke alltid så lett å spise sunt, og det kan være vanskelig å vite hva som er bra for deg og ikke. Nesten hver dag kommer det nye råd via ulike medier.

Vi ønsker å vite hva vi skal spise for å holde huden ung og fin, og har derfor snakket med Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og forfatter av boken «Spis deg ung!» og Berit Nordstrand, lege og spesialist i klinisk farmakologi og forfatter av den prisbelønte bestselgerne «Mat med mer» og «Mat til sinns».

Spis riktig

- Hva du spiser, og faktisk også hva du ikke spiser, påvirker deg på utallige måter sier Arsky.

- Den riktige maten gir deg kraft til å bekjempe sykdom, styrke immunforsvaret ditt og stadig fornye cellene dine, slik at du holder deg ung, frisk og sunn. Så enkelt - men likevel noe du aktivt må velge, hver dag, sier hun.

Hvorvidt du blir smittet og hvor dårlig du blir av en forkjølelse, har også sammenheng med immunforsvaret. En god allmenntilstand oppnås best gjennom variert mat slik at inntaket av vitaminer og mineraler er optimalt.

Arsky mener at de fleste ønsker seg en hud som ser ung, plettfri og frisk ut.

- Selv de dyreste kremene i verden kan ikke gi deg en skjønn hud hvis du ikke gir huden din drahjelp med riktig kosthold, sier hun.

Mat viktigere enn kremer

Hun forklarer at det du legger på tallerkenen, ofte er mer avgjørende for et strålende utseende, enn de dyre kremene du smører på huden din.

Arsky mener at de riktige ingrediensene og næringsstoffene kan bety mindre rynker, friskere farge og mer spenst i huden.

- Det hele begynner innenfra, sier hun.

Tre grep

Lege og forfatter Berit Nordstrand er enig. Hun mener det er tre enkle grep for en ung, frisk og glødende hud: antioksidanter, vitaminer og mineraler fra naturlige kilder og umettede fettsyrer, især omega-3 og omega-9. Omega-3-kapsler kan harskne, men det er enkelt å sjekke om de er harske eller spiselige.

Nordstrand forteller at enkelte vitaminer og mineraler er spesielt viktige for huden og trekker frem vitamin C, E, A, B og Selen.

Én av tre nordmenn har en medfødt mangel på viktige stoffer og trenger jevnlig tilskudd av vitaminer, mineraler og fettsyrer.

- Vitamin C har særlig betydning for kollagensyntesen. Et høyt inntak av vitamin C-rike matvarer kan redusere rynkedannelse og tørrhet sier Nordstrand. Spis vitamin-C rik frukt, bær og grønnsaker. Det inkluderer kål og grønne grønnsaker som brokkoli og spinat, solbær, kiwi, appelsin, klementin og grapefrukt sier hun.

Foryngelsesvitaminet E

Arsky mener også at vitamin E er viktig for huden og mener vitaminet fortjener kallenavnet «foryngelsesvitaminet», fordi det har en svært beskyttende effekt på alle kroppens celler, også på hudcellene.

- Vitamin E beskytter cellene mot harskning og for tidlig død og holder deg dermed yngre lenger. Harskning kan oppstå som følge av naturlige prosesser i kroppen, men også om du utsettes for forurensning eller sigarettrøyk, din egen eller andres. Vitamin E finner du mye av i grove kornvarer, planteoljer, nøtter og frø, sier Arsky.

Anti-kvise-vitaminet A

Nordstrand forteller videre at vitamin A er sentral for en normal celledeling og en mangel kan gi både matt og grå hud.

-Vitamin A kan også forebygge kviser, sier hun.

Hudpleier Mai Brith Leiro anbefaler et kosttilskudd som inneholder blant annet A-vitamin, B6, C-vitamin, E-vitamin, selen og sink, for å bekjempe akne eller kviser hos voksne.

Fet fisk og fiskeoljer, leverpostei, melkeprodukter og egg, og betakarotenrik frukt og grønt (eks. gulrot, paprika, mørke grønne bladgrønnsaker) er god kilder til vitamin A forklarer Nordstrand.

B beskytter huden

Når det gjelder B-vitaminer så forklarer Nordstrand at mangel kan gi tørr og kløende hud.

- Melkeprodukter, grove korn, grønne bladgrønnsaker, frø, egg, kylling, nøtter, skalldyr, lever og fet fisk er god kilder til B-vitaminer, sier hun.

Videre forteller Nordstrand at selen er en kraftig antioksidant som både beskytter huden mot stråleskade fra solen, styrker immunforsvaret og reduserer kreftfaren.

- Spis sjømat fra saltvann, grove kornprodukter, paranøtter, cashewnøtter, valnøtter, solsikkefrø og hvitløk så får du i deg selen, sier hun.

Umettet fett for huden

Nordstrand forteller at umettet fett er "mykt fett", som holder huden smidig og «smurt» innenfra. Umettet fett har vist seg å gi huden beskyttelse mot skadelige stråler fra solen. Passe mengder linolsyre eller omega-6 i kosten gir mindre tørrhet og hudatrofi. Enumettet fett senker pH i huden og gjør den til en bedre barriere mot infeksjoner.

-Enumettet fett finner du i blant annet oliven, avokado og nøtter. Flerumettet fett finner du i fete fiskeslag, fiskeoljer, valnøtter, linfrø og linfrøolje. Kos deg med en håndfull usaltede nøtter og frø, bruk ekstra virgin olivenolje på salater, knus linfrø og ha opp i en smoothie, sier Nordstrand.

PERFEKT HUD: Den riktige maten gir deg kraft til å bekjempe sykdom, styrke immunforsvaret ditt og stadig fornye cellene dine, slik at du holder deg ung, frisk og sunn.
PERFEKT HUD: Den riktige maten gir deg kraft til å bekjempe sykdom, styrke immunforsvaret ditt og stadig fornye cellene dine, slik at du holder deg ung, frisk og sunn. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

5 om dagen

Aldring er en naturlig prosess, men Arsky mener at mange sider ved vårt moderne liv får ekstra fart på aldringen.

-Dette gjør mange av oss gamle før tiden, sier Arsky. Den gode nyheten er: riktig kost og passelig med mosjon bremser prosessen. Når du inkluderer de mest foryngende ingrediensene i kosten din, vil du kunne utsette den naturlige aldringen med flere år, sier hun.

Arsky forteller at de færreste av oss spiser 5 om dagen, altså 5 porsjoner a 100 gram frukt og grønnsaker.

Hun mener de fleste derfor vil tjene på å øke til de når 5 om dagen, men det trenger ikke stoppe der, vi må gjerne spise mer også.

- Husk bare å spise variert og fargerikt, noe gult, noe oransje, noe rødt, noe lilla og noe grønt hver dag. Da får du i deg alle de gode stoffene, sier hun.

Næringsstoffene i maten er som et symfoniorkester

Arsky forteller at det er drøssevis av stoffer i mat som kan holde cellene våre unge lenger.

Næringsstoffer som protein, fett, vitaminer og mineraler er helt essensielt. Men i tillegg kommer antioksidanter og andre stoffer som kan beskytte cellene mot for tidlig død. Arsky forteller at disse virker best når vi spiser matvarer, ikke piller.

Hun lister opp noen matvarer som inneholder spesielt mye av ulike foryngende stoffer - helt naturlig:

Appelsin, avokado, blå druer, blåbær, brokkoli, bygg, grønn te, havre, hvetekim, jordbær, kapers, kikerter, kiwi, linser, multer, paprika, rødløk, spinat og valnøtter.

Nordstrand er enig.

- Kroppen er lagd slik at den utnytter næring best fra naturlige, hele råvarer, der byggeklosser leveres i "p akker" sammen med andre byggeklosser vi trenger for å nyttiggjøre oss dem. Dette gjelder spesielt antioksidanter; de spiller hverandre gode, litt som et symfoniorkester; det kan ikke sammenlignes med virkning av et enkelt instrument alene, sier hun.

Røykere trenger mer vitamin C

Arsky mener at det ikke er nødvendig med tilskudd, om du da ikke spiser veldig ensidig, veldig lite (slanker deg) eller røyker. Hun mener at for de som spiser lite eller ensidig, kan en multivitamin - og mineraltablett tas som sikring.

- Mange røykere får alt for lite vitamin C, noe som skyldes at røyken bruker opp denne antioksidanten, så der kan et tilskudd passe. Ellers vet vi at stoffene virker aller best når de kommer inn i kroppen sammen med resten av stoffene i matvaren, ikke når de er separert ut og puttet i en pille. Hel mat virker best, sier hun.

Arsky mener at vi kan spare pengene vi ville brukt på kosttilskudd, og heller bruke pengene i frukt og grøntavdelingen, fiskeavdelingen og kjøpe sunne nøtter og planteoljer. Arsky minner om at for lite fett i kosten gir dårlig hud.

Nordstrand er enig i at mat virker best, men mener at tilskudd er lurt dersom man har påvist mangel. Hun sier at de fleste av oss har godt av et tilskudd av kvalitets-fiskeolje med minst 1 gram EPA+DHA daglig. Både A og D vitaminer hører naturlig med i tilskuddet. D kan vi trenge især om vinteren når vi ikke kan lage det fra solen.

Her er Berit Nordstrand sine 10 beste tips for yngre hud:

1. Spis avokado

2. Bruk litt olivenolje eller hvetekimolje på salaten

3. Spis egg og meieriprodukter

4. Velg grove kornprodukter

5. Spis en håndfull blandet usaltede nøtter hver dag

6. Strø kvernede frø over salater, frokostblandinger og grøt

7. Spis fisk minst tre ganger i uka

8. Spis flere porsjoner ulike frukt og grønnsaker hver dag

9. Lag smoothies med litt linfrøolje

10. Kos deg med mørk sjokolade (20-30gram)

Les også:

Sjekk din biologiske alder

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Du går ned en halv kilo i uka med 5:2-dietten

Advarer mot pupper til halv pris

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning