Silikonpupper på Groupon.no

Advarer mot pupper til halv pris

Forbrukerrådet er sterkt kritiske til rabattkuponger på silikonpupper.

SILIKONRABATT: Forbrukerrådet mener det er suspekt å selge pupper til halv pris, med kort tidsfrist.
SILIKONRABATT: Forbrukerrådet mener det er suspekt å selge pupper til halv pris, med kort tidsfrist. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

I november i fjor solgte danske Glostrup Privathospital ifølge dansk TV 2 brystoperasjoner for mer enn 5,6 millioner danske kroner på et enkelt døgn, via den danske tilbudssiden Sweetdeal.dk.

Tirsdag la norske Groupon.no ut tilbudet på 50 prosent rabatt på tilsvarende operasjon, ved den svenske klinikken Gerlee i Helsingborg.

Klokken 11 tirsdag hadde potensielle kunder 13 timer å bestemme seg på. Fristen ble kort tid senere utvidet, og går nå ut ved midnatt torsdag kveld.

Suspekt

Brystforstørrelse er trolig det vanligste plastikkirurgiske inngrepet i Norge.

Terje Kili, fagdirektør i Forbrukerrådet, mener det er suspekt å selge pupper til halv pris, med tidsfrist på noen timer.

- At du har 13 timer på deg til å få dette til halv pris, er i seg selv suspekt. Dette er en alvorlig ting, sier Kili, og advarer norske forbrukere mot å kjøpe denne «dealen».

Forbrukerrådet har to innvendinger mot tilbudet:

- Vi vil at det skal være en konkret konsultasjon, der pasient og lege er tilstede fysisk, ikke per telefon eller internett.

- Vi vil at det skal gå minst syv dager fra første konsultasjon til du bestemmer deg. Du skal gjøre deg kjent med risikoen og alt hva operasjonen innebærer. En ting er penger, en annen ting er risiko. Man er i utgangspunktet frisk, og så skal man legge seg under kniven.

POPULÆRE PUPPER: Sist uke ble det solgt 100 operasjoner i Sverige, til en markedsverdi av 7,5 millioner kroner. Nå er kampanjen også kommet til Norge.
POPULÆRE PUPPER: Sist uke ble det solgt 100 operasjoner i Sverige, til en markedsverdi av 7,5 millioner kroner. Nå er kampanjen også kommet til Norge. Foto: FAKSIMILE: Groupon.no

Ingen pasientskadeerstatning

Før du kjøper operasjon i utlandet

Sjekk følgende før du avtaler plastisk kirurgi eller slankeoperasjon i utlandet.

  • Sjekk ut referanser, hvor erfarne er kirurgene? Er de spesialister?
  • Følger klinikkene europeiske standarder?
  • Hvilke forsikringsordninger har sykehuset?
  • Hva er inkludert i prisen, for eksempel oppfølging?
  • Egen motivasjon til en total livsstilsendring.

Kilde: Forbrukerportalen

For puppeoperasjoner gjelder de samme forholdsregler som ved slankeoperasjon. Norske regler gjelder ikke i utlandet.

- Dersom noe går galt i forbindelse med operasjoner i utlandet, og man får alvorlige helseskader eller komplikasjoner, har man ingen rettigheter i Norsk pasientskadeerstatning, sier Kili.

Skulle det oppstå en situasjon som krever rask hjemreise, for eksempel med ambulansefly, må man betale dette selv.

- Vanlige reiseforsikringer dekker ikke komplikasjoner som følge av slanke- eller plastikkirurgi i utlandet, sier Kili.

Velger man likevel å kjøpe en operasjon i utlandet, er det flere ting man bør sjekke grundig (se egen liste i sidespalte).

- Ikke mulig å tenke seg godt nok om

Selv om det er mange grunner til å være glad i sine små pupper, er etterspørselen etter brystforstørrelser stor.

Danske tilbudssider som sweetdeal.dk, groupon.dk og tilbudibyen.dk har i flere tilfeller solgt silikonbryst-operasjoner på privatklinikk til halv pris.

Det vil det danske forbrukerrådet nå ha slutt på.

- Det er noe annet å kjøpe et par nye bryster enn å kjøpe en brødrister. Man blir nødt til å tenke seg litt mere om, men det er ikke mulig når man får det kastet i hodet på denne måten. Det er mange som vil bli lokket, sier Signe Jensen fra Forbrugerrådet til DR København.

Terje Kili kjenner det danske forbrukerrådet gjennom samarbeid, og deler deres bekymring for at forbrukerne lokkes til forhastede beslutninger.

ANDRE PRISEKSEMPLER

Dagens Groupon-tilbud fra Gerlee-klinikken er på 20.900 kroner, med oppgitt verdi 42.000 kroner.

Her er noen eksempler på hva brystforstørrelse koster "over disk" ved klinikker i Norge.

Nobel Clinic

Brystforstørrelse, inkl. brystproteser: kr 30 950,-

Brystforstørrelse med saltvannsproteser: kr 35 900,-

Brystforstørrelse med eget fett: kr 54 900,-

Aleris (pdf)

Brystløft med rund silikonprotese Mentor: kr 43.000,-

Brystløft med anatomisk silikonprotese Mentor: kr 48.000,-

Brystprotese rund silikonprotese Mentor: kr 28.000.-

Brystprotese anatomisk silikon Mentor: kr 35.000,-

Volvat (Bunæs)

Brystforstørrelse m/plantat: fra 24 000,-

Runde implantater (Allergan): Fra 3775,- pr stk.

Anatomiske implantat (Allergan): Fra 7 170,- pr. stk

Brystløft med forstørrelse/Brystløft med innlegg av protese: Fra 45 000,-

- Det er en ny europeisk standard på gang. I henhold til den vil dette ikke være lovlig, når den er vedtatt. Den er ute til høring nå, siste behandling er i august og den blir vedtatt i løpet av året, sier Kili.

- Direkte useriøst

Helge Einar Roald, plastikkirurg ved Colosseumklinikken og leder for Norsk forening for estetisk plastikkirurgi har store motforestillinger mot kampanjen til Groupon.

- En slik type operasjon skal ikke være en spontan avgjørelse du har 15 timer på å bestemme deg på, sier Roald.

Han er meget skeptisk til den type markedsføring den svenske klinikken gjør gjennom Groupon.

- Jeg mener ikke at konkurranse ikke er bra, men denne formen for kampanje for seriøs kirurgi med så vidtrekkende konsekvenser er vi ikke tilhengere av. Den strider mot alt vi står for i Norge og blir oppfattet som direkte useriøst, sier Roald.

- Vi føler oss maktesløse for denne type markedsføring fra en svensk aktør på et norsk nettsted. Hadde vi sett en tilsvarende annonse fra en norsk klinikk, ville det blitt påtalt både fra forbrukerrådet, legeforeningen, foreningen for plastisk kirurgi og oss, sier lederen i Norsk forening for estetisk plastikkirurgi.

Andre regler i utlandet

Roald deler bekymringen til Kili i Forbrukerrådet om manglende rettigheter etter operasjoner i utlandet.

- Det er ingen automatikk i at du kan gå til en norsk klinikk for at de skal løse opp i problemene om det oppstår komplikasjoner etter operasjon i utlandet. Om det skulle oppstå infeksjoner etter operasjoner i Norge har man klare forpliktelser til å rydde opp. Det faller bort om du opereres i utlandet, sier han.

Roald understreker at han ikke har hørt om, og dermed ikke kjenner til kirurg Gerlee selv.

- Men jeg synes det er pussig at han fikk sin legelisens allerede i 1980, men ikke ble spesialist i plastikkirurgi før i 2007. Det er et av problemene med å reise til utlandet for å få utført plastiske operasjoner - du vet aldri hvem du møter, sier Roald.

Ifølge Roald må du i Norge være spesialist i plastikkirurgi for å utføre denne type inngrep, mens det i utlandet kan være andre regler.

- I Tyskland er det for eksempel gynekologer som legger inn brystimplantater, og i land i Øst-Europa vet man lite om hvilke regler som gjelder, sier Roald.

- Kan avlyse

Ifølge tilbudet på Groupon er det mulig å gjøre konsultasjonen med Gerlee på telefon og internett dersom kunden ikke vil ha to turer tur/retur Helsingborg. Det er noe av det Forbrukerrådet reagerer på.

Også Roald har gjort konsultasjoner før brystoperasjoner via telefon og bilder, men understreker at det er helt unntaksvis.

- Å legge opp til at dette er standarden er ikke bra nok. Jeg har gjort det i noen tilfeller, for eksempel med noen som bor veldig langt unna klinikken. Men pasienten får alltid mulighet til å avlyse operasjonen når vi først møtes, sier plastikkirurgen.

Stolte av tilbudet

Johan Andersson, markedsføringsansvarlig for Gerlee Plastisk kirurgi, sier at klinikken har tenkt nøye over markedsføringsstrategien i samarbeid med Groupon.

- Vi forventer ikke å ta en stor del av det norske markedet, men i stedet for å bruke millioner av kroner på reklame og markedsføring gir vi heller penger direkte til kundene i form av rabatt. Jeg ser ikke det problematiske i det. Vi er stolte av å kunne tilby dette til norske kunder. Folk sparer penger ved å komme til oss og er fornøyd med det, sier Andersson.

I Sverige sparer pasientene mellom 15.000 og 35.000 svenske kroner, ifølge Andersson.

Han hadde ønsket at Forbrukerrådet hadde stilt spørsmål direkte til dem.

- Da tror jeg de ville få gode svar som de hadde vært fornøyd med.

- Faglig forsvarlig

Andersson forsikrer at klinikkens tilbud er faglig og etisk forsvarlig.

- Spesialistkompetanse innen plastikkirurgi er uvanlig innen fylte 45 år i Sverige, da utdannelsen er veldig lang. I Sverige har man relativt lave krav sammenlignet med andre land, der det først kreves en spesialistutdannelse i allmenkirurgi før man kan få spesialkompetanse innen plastikkirurgi. Dr. Marcus Gerlee har begge utdannelsene, sier Andersson.

- Vi forsikrer oss om at pasientene har tenkt på operasjon lenge, og at det ikke er et impulskjøp i forbindelse med Groupon-tilbudet. Vi er forsiktige og vil gjøre dette på en etisk forsvarlig måte. De kan ombestemme seg når som helst, for eksempel hvis de opplever usikkerhet på grunn av språkproblemer når de kommer til Sverige, eller av hvilken som helst annen grunn. Våre kunder er veldig fornøyde. Dr. Gerlee har hatt tusener av pasienter mens jeg har jobbet her, forsikrer Andersson.

Egen Groupon-policy

- Vi har hatt en policy og opplæring av våre ansatte om tilbudet vi hadde på Groupon. Det har vært strengt i utgangspunktet at vi ikke ønsker å tiltrekke forbrukere som bare leter etter en «god deal», men at alle de pasientene som kjøper dette tilbudet fra oss ikke bare skal være medisinsk akseptable, men også bør være av god psykisk helse og har ønsket brystforstørrelse lenge. Det er ingen «impulskjøp» som er gjort hos Gerlee Plastisk kirurgi og vi vil nekte pasienter som ikke er egnet, sier Andersson.

Han vil ikke uttale seg om det norske Forbrukerrådets innvendinger, men han mener å forstå hvorfor kirurgforeningen reagerer.

- Forrige uke solgte vi gjennom en tilsvarende kampanje mer enn 100 operasjoner i Sverige, til en markedsverdi på 7,5 millioner svenske kroner. Hver operasjon koster i Sverige vanligvis mellom 50.000 og 60.000 svenske kroner. Selvfølgelig gjør vi noen sinte, sier Andersson.

Han kjenner til diskusjoner fra Danmark angående en ny europeisk standard for markedsføring, men mener dagens ordning kommer forbrukerne til gode.

- Vi setter oss selvsagt ikke imot hvis det på grunn av en ny europeisk standard blir ulovlig å selge brystoperasjoner på Groupon, sier Andersson.

- I henhold til norsk lov

Daglig leder for Groupon i Norge, Bredo Johansen, forsikrer at Groupon ikke selger varer og tjenester som ikke er i henhold til norsk lov. De mener også at tilbudet fra Gerlee er i tråd med Groupons policy.

- Det mener vi at det er. Vi gikk noen runder før vi fant ut at vi skulle kjøre dealen, skriver Johansen i en epost til Klikk.no.

Avviser Groupon.no mange som vil benytte deres tjeneste til å selge varer eller tjenester?

- Vi har fått henvendelser fra selskaper som driver med plastisk kirurgi, slankeoperasjoner etc. som vi har takket nei til.

Skulle være 72 timer

Om Groupon

Groupon, som ble grunnlagt i november 2008 i Chicago tilbyr en 'daglig deal' på ting å gjøre, spise, se og kjøpe i over 140 byer over hele verden. Groupon benytter seg av styrken i kollektiv kjøpekraft for å kunne tilby uslåelige priser till sine kunder og tilbyr win-win situasjoner till både foretak og konsumenter.

Kilde: Groupon.no/presse

Hvorfor utvidet dere betenkningstiden fra 13 til 60 timer på brystoperasjonen ved Gerlee-klinikken?

- Fordi dealens gyldighet i utgangspunktet var på 72 timer og at vi hadde satt denne feil (ref den samme dealen i Sverige som kjørte med samme gyldighetstid). Grunnen til dette er jo at man skal få tid til å gjøre en mer nøye vurdering før man kjøper, skriver Johansen.

Klokka 16 tirsdag var det foreløpig ingen norske Groupon-kunder som hadde valgt å benytte seg av tilbudet.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Så mye koster en ny kropp

Fotodokumentar: Her fjerner legene Cecilies (39) magehud og fett.

Tren deg til spretne pupper

Slik finner du din biologiske alder

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også