Burlesk som trening

Slik blir treningen sexy

Nå kan du danse som Dita von Teese - mens du trener.

SEXY: Dita von Teese danser burlesk i et martiniglass. Riktig så erotisk blir det nok ikke på Elixia i høst.
SEXY: Dita von Teese danser burlesk i et martiniglass. Riktig så erotisk blir det nok ikke på Elixia i høst. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert
TRENING: Elen Thoresen (foran i rosa) har gjort om burleskdans til trening med sin koreografi.
TRENING: Elen Thoresen (foran i rosa) har gjort om burleskdans til trening med sin koreografi. Foto: FOTO:Petter Berg/HM Foto

- Fram med puppene, roper instruktør Elen Thoresen.

Musikken dunker ut i rommet, og rundt 40 jenter presser brystet frem, løfter armene mot taket, og rister på brystene samtidig som de ser forførerisk inn i sitt eget speilbilde.

Det er førpremiere på det nye dansekonseptet Burlesque, hos treningskjeden Elixia.

Del

Ny sjanger

- Vi ser at artister over hele verden bruker elementer av burlesk i sine produksjoner. Og det er en utrolig spennende dansesjanger, sier Thoresen om hvorfor Elixia har valgt å tilby burleskdans som gruppetreningstime ved sine sentre i høst.

Burlesk er navnet på en seksuelt utfordrende revysjanger i USA, og oppstod rundt 1850-tallet som et grovere motstykke til de tradisjonelle vaudeville og varieté-showene.

Burleskene fortsatte inn på 1900-tallet og slo igjennom tidlig på dette århundret, skriver Wikipedia.

Sexy treningsform

Den mest kjente moderne burleskdanseren er Dita von Teese, som blant annet har danset i et stort martiniglass på en av sine forestillinger.

Elen Thoresen er utdannet ballettdanser og koreograf, og det er hun som har satt sammen høstens time for Elixia. Hun mener treningstimen Burlesque har mye til felles med tradisjonell burlesk.

- Ser man på hvordan sjangeren har utviklet seg opp gjennom tiden så vet vi at det er mye scenekunst i burlesk - overdrevne framstillinger og og performance. Du skal få lov til å vise deg frem litt, sier hun.

- For både instruktører og medlemmer er det gøy å leke seg med nye sjangre. Det utfordrer oss, og gir en variasjon i treningen, sier Thoresen.

- Lov å føle seg sexy

Thoresen vil ikke være med på at treningen spiller på sex - som er en dårlig treningsform.

- Jeg vil heller si at vi spiller på det overdrevent feminine, på det vakre og det elegante. Her skal det være lov å føle seg sexy, sier hun.

Koreografen beskriver Burlesque-treningen som en dansetime hvor alt er lov.

- Det skal være litt sånn at du ikke helt kjenner hvor sliten du er før du setter deg ned, nettopp fordi fokuset er på det lekne og det lystbetonte, ikke på kilometertall eller antall repetisjoner. Dette er en dansetime hvor du virkelig skal få testet grensene og få brukt kroppen på måter du kanskje ikke forbinder med trening.

Poledance og burlesk

SLIPP DEG LØS: Dansetimen hvor alt er lov, lover instruktøren.
SLIPP DEG LØS: Dansetimen hvor alt er lov, lover instruktøren. Foto: FOTO: Petter Berg/HM Foto

Kari Jaquesson, livstilsmotivator og innehaver av nettstedet karijaquesson.no, er en av dem som har testet Burlesque-timen til Elixia.

- Jeg var hekta etter fem minutter! Man føler seg leken og sexy med slike bevegelser, og jeg oppfatter ikke bevegelsene som vulgære eller provoserende, men deilig feminine og ekspressive, sier fitnessdronningen.

Hun trener også poledance, som har til felles med burleskdans at det er assosiert med tease og det erotiske.

- Jeg startet med poledancing fordi det irriterte meg sånn at jeg ikke kunne klatre. Jeg liker poledance fordi det er helt annerledes enn noe annet jeg har forsøkt tidligere. Det er utrolig feminint og atletisk på samme tid, sier Jaquesson.

Populært

Dans er en treningsform som har blitt mer og mer populær med årene. Programmet Skal vi Danse gjorde selskapsdans aktuelt, og treningsformen Zumba gikk som en farsott over norske treningssentre i fjor, og kjendiser som Gwyneth Paltrow bruker dans for å holde kroppen i form.

Jaquesson tror populariteten først og fremst skyldes at det er veldig gøy.

- Nå har nok Zumba åpnet øynene for flere typer konsepter der det ikke er sånn at man først må lære trinn uten musikk, før man utfører dem med musikk. Nå er det mange fitnessinspirerte dansekonsept der det er aktivitet uten stopp, og man bygger opp koreografien trinnvis slik man skal gjøre i aerobic. Det gir høy puls hele tiden og en veldig god treningseffekt, sier hun.

God treningseffekt

Koreograf Thoresen kan skrive under på at treningseffekten er god.

- Dans trener absolutt hele kroppen - bevegelighet, smidighet, styrke, kondisjon og koordinasjon. Det er en helhetlig økt hvor du også kan komme borti muskelgrupper du ikke bruker så ofte. Dans gir kroppsbevissthet og setter deg i kontakt med deg selv og det tror jeg er utrolig nyttig for de fleste av oss. Dessuten frigjør dans endorfiner som gir overskudd og glede, sier Thoresen.

FORFØRENDE: På denne timen er det lov å føle seg sexy, sier Elen Thoresen.
FORFØRENDE: På denne timen er det lov å føle seg sexy, sier Elen Thoresen. Foto: FOTO: Petter Berg/HM Foto

Burlesque-treningen er lagt opp som en vanlig dansetime.

- Først oppvarming som får kroppen i gang, og som forbereder både hodet og musklene på det som skal skje. Deretter læres koreografien ut - bit for bit, lag på lag. Vi begynner med det enkle, og utvikler trinnene underveis. Mot slutten av timen blir det en "grand finale" hvor vi setter sammen koreografien, før nedtrapping og strekk på slutten av timen, forklarer Thoresen.

Også for gutter

Og selv om ikke vi så noen på den treningen vi var tilstede på, så forsikrer Thoresen oss om at også gutter er velkomne på timene i høst.

- Absolutt! Jeg håper de dukker opp. Vi har også flere mannlige instruktører som skal kjøre timen, sier Thoresen.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik får du sambarumpe

Treningen som forbrenner mest fett

Den ultimate treningsøvelsen

Slik får du flat mage

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning