Kalorier i sjokolade

Så lenge må du trene for å forbrenne favorittsjokoladen

Vi har sjekket kaloriinnholdet i 21 sjokolader.

TEST: Vi har funnet ut hvor mye aktivitet som kreves for å forbrenne favoritt-sjokoladen din.
TEST: Vi har funnet ut hvor mye aktivitet som kreves for å forbrenne favoritt-sjokoladen din. Foto: FOTO: Petter Berg/HM Foto
Publisert Oppdatert
FORSKJELL: Det er stor forskjell på om du velger en liten Eventyrsjokolade framfor en stor plate Melkesjokolade. For å forbrenne 200 gram melkesjokolade må du gå vanlig i fem timer. Med den lille sjokoladen holder det med en halvtime.
FORSKJELL: Det er stor forskjell på om du velger en liten Eventyrsjokolade framfor en stor plate Melkesjokolade. For å forbrenne 200 gram melkesjokolade må du gå vanlig i fem timer. Med den lille sjokoladen holder det med en halvtime. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto

En rute på 45 minutter

Vi stilte følgende spørsmål til ernæringsfysiologen:

Man forbrenner jo mye ved å bare sitte rett opp og ned. Hvis jeg f.eks spiser en rute melkesjokolade av en 200 grams plate, hvor lang tid går det før jeg har forbrent biten jeg akkurat spiste og kan spise en ny, uten å ha lagt på meg?

- En rute av en 200 g sjokoladeplate veier 8,33 g og inneholder 46 kcal. Hvis du veier 63 kilo, forbrenner du ca 1421 kcal per døgn eller 0,98 kcal per minutt bare ved å sitte stille (all fysisk aktivitet er her unntatt, dette er basalenergiforbruket). Det betyr at du må sitte stille i tre kvarter ca for å bruke opp den lille ruten, sier Gunn Helene Arsky.

Når på døgnet er det verst å spise sjokolade?

Det er faktisk tider på døgnet det er "verre" å spise sjokolade enn andre, dersom du er opptatt av vekten.

- Kroppen skrur ned forbrenningen om natten, slik at det vil være litt mer ugunstig å spise sjokoladen om natten eller sent på kvelden, sier Gunn Helene Arsky.

Få ting smaker bedre enn sjokolade når godtesuget melder seg. Men hvor mye må du bevege deg for å veie opp for kosingen?

Nuller det seg ut?

Kanskje har du hatt en samtale med deg selv som forløp omtrent slik: "Å, nå hadde det jammen gjort seg med en sjokolade! Jeg skal jo ut og trene senere i kveld, så da "nuller" den seg lett ut. Så det er bare å spise og kose seg. Eller?"

Vi har tatt denne indre dialogen på alvor og sjekket nettopp dette: Hvor mye må du trene for å veie opp for en utskeielse i sjokoladeveien? Hva slags trening gir best uttelling? Hvilke sjokolader er smartest å velge? Og er egentlig ren melkesjokolade et smart valg?

Store forskjeller

Lørdag 4. februar 2011 handlet vi inn 20 av de vanligste sjokoladene - og en bitte liten Eventyrsjokolade - for å se på dette.

For å beregne forbrukt mengde energi har vi tatt utgangspunkt i en kvinne på 63 kilo. Veier du mer, kan du regne med at du bruker litt mer kalorier (kcal) per minutt, og veier du mindre, bruker du litt mindre per minutt. Vi snakker om en forskjell på ca 3-8 kalorier per kilo kroppsvekt, ikke mer.

Resultatene viser at du må gå i nøyaktig fem timer for å forbrenne en 200 grams melkesjokolade, mens det holder å jogge i 11 minutter for å bruke opp energien i en Kinder Maxi. Bruk lista under til å sjekke ut dine favorittsjokolader og -aktiviteter, så har du noe å gå ut fra når sjokoladehungeren melder seg.

De minste er best

De som kom best ut er ikke overraskende de minste sjokoladene.

Kinder Maxi er minst, veier 21 gram, og inneholder 118 kalorier. Den går du av deg på en halvtime i vanlig gange.

Eventyrsjokoladen fra Freia følger like etter, den veier noen få gram mer, og inneholder 135 kalorier.

Daim og Mandelstang kommer også godt ut.

Mest og minst kalorier per 100 gram

Grunnen til at Kinder Maxi kommer godt ut, er fordi den er minst. Kinder Maxi har nemlig nest mest kalorier per 100 gram av alle sjokoladene vi har testet. Skal du derfor spise mer enn den lille sjokoladen, bør du kanskje velge en av de andre typene?

Sjokoladen med aller flest kalorier per 100 gram er Helnøtt. Firkløver og vanlig Melkesjokolade følger like bak.

Japp er den sjokoladen i testen med minst kalorier per 100 gram i testen. Troika er også et godt valg. Synes du at en Eventyrsjokolade eller en Kinder Maxi blir for liten, er dermed disse to sjokoladene et greit alternativ, selv om de er større.

Størrelsen teller

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har beregnet kalorier og tiden du må bruke på de ulike aktivitetene. Vi har bevisst testet sjokolader i litt ulik størrelse, slik at det blir lettere å sammenlikne store og små sjokolader.

I lista under er de rangert fra den mest kaloririke sjokoladen, til den det tar minst tid å forbrenne. Her har vi altså sett på størrelsen på sjokoladen, og ikke hvilken som er mest kaloririk per 100 gram. Tidligere har vi sett på næringsinnhold i 41 ulike typer sjokolade, og her er de rangert etter kalorier per 100 gram. Den sjokoladetesten finner du her.

Regn ut selv

Som aktiviteter har vi valgt jogge, gå i normalt tempo, spinning og å gå i trapper.

Finner du ikke din favorittsjokolade på lista? På sjokoladen du har kjøpt står det oppgitt hvor mange kalorier den inneholder. Ved hjelp av tallene under kan du selv regne ut hvor lang tid du må bruke for å forbrenne godsakene.

- På spinning bruker du ca 9,3 kcal per minutt, på å gå bruker du ca 3,7 kcal per minutt, jogging brenner 10,7 kcal per minutt og på å gå i trapper bruker du ca 6,5 kcal per minutt, sier Arsky.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vi har testet kakemikser - blåbærmuffins sunnest.

Test av sjokolademelk som restitusjonsdrikk

Vi har testet 69 typer chips

Billig-kjøttdeig får terningkast seks i sunnhetstest

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning