Test av kjøttdeig og familiedeig

Billig-kjøttdeig får terningkast seks

Er kjøttdeig et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?

TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig.
TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto
Publisert Oppdatert

Eksperten: Gunn Helene Arsky

 • Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
 • Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
 • Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
 • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
 • Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Hva betyr poengene?

Kjøttdeigene har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen kjøttdeig mens 1 er et svært dårlig valg innen kjøttdeig.

Men en kjøttdeig med terningkast 6 er fortsatt et litt mindre sunt alternativ enn en karbonadedeig.

Hver av de 9 kjøttdeigene med komplette næringsverdier er gitt poeng mellom 1 og 9 for innhold av energi (9 for minst, 1 for mest), proteiner (1 for minst, 9 for mest), fett (1 for mest, 9 for minst), mengde salt (1 for mest, 9 for minst) og andel kjøtt i ferdig produkt (1 for minst, 9 for mest) per 100 g.

Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 45 poeng.

Produktene i testen varierte mellom 11 og 45 poeng, og dette er gjort om til terningkast.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.

Produktene er kjøpt inn lørdag 1.10.2011 ved besøk på Meny på Brobekk, Rema 1000 og Rimi på Bjerke, Coop OBS! på Løren og Ica på Hovseter. Alle tilgjengelige kjøttdeiger av storfe, samt familiedeiger av storfe og svin som fantes i ferskvaredisken ble kjøpt inn.

Kjøttdeig er på en måte universalingrediensen vår når vi skal lage middag. Vet du ikke hva du skal ha, er det lett å gripe til en pakke kjøttdeig, for den kan bli til så mangt. Rimelig er den også.

Men er den et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?

Del

Best i test

Gildes nye 100% storfekjøtt med 30 % mindre fett ble testens vinner, med full pott på alle fronter.

Det ble også en sekser på Coops kjøttdeig uten salt og vann.

Proteinrikt kjøtt

Kjøttdeig er laget av muskelvev med en viss mengde fett i. Her finnes det regler - det er ikke fritt frem for produsenten å bruke masse fett og så kalle det for kjøttdeig.

Nei, det er et slags hierarki: Det feteste (og minst proteinrike) er medisterdeig, så følger familiedeig, deretter kjøttdeig, og aller mest proteinrikt og fettfattig: karbonadedeig.

Protein er byggesteinene i musklene våre, men også håret, neglene, hormonene og andre viktige signalstoffer i kroppen er laget av protein. Når vi også vet at proteiner inngår i absolutt alle cellene i kroppen, skjønner vi at det å få i seg nok protein av god kvalitet, betyr mye for helsen vår.

Vi kan faktisk ikke leve uten.

Rent kjøtt inneholder ca 20 % protein, så ideelt sett bør kjøttdeigene nærme seg dette. Er det mye mindre enn 20 % protein, betyr det gjerne at det er tilsatt en del vann eller is til de ferdige produktet.

Det forringer næringskvaliteten, men gjør også produktet billigere.

Ikke ett fett hva du velger

Kjøttdeig og familiedeig er et fetere alternativ enn karbonadedeig, men som det fremgår av testen - ikke all kjøttdeig er like fet!

Vær nøye på hva slags kjøttdeig du velger. Fettinnholdet i produktene vi har testet varierer fra 10 til 18 prosent. Og det er jo svært stor forskjell.

Fettet i kjøttdeig er i stor grad mettet, den typen som øker kolesterolet vårt og dermed også øker risikoen for hjertesykdom.

Fett fra storfe inneholder dessuten naturlig transfett, og det er ikke bare uheldig for hjertet, men kan også føre til kreft, blant annet. Små mengder transfett (under 1% av ditt daglige energiinntak) er helt ufarlig, men er du storspiser av farsemat, bør du nok velge karbonadedeig for å unngå transfettet.

Spis mindre rødt kjøtt

I de nye kostrådene som kom i januar 2011, anbefales vi å holde oss til maks 500 gram rødt kjøtt i uken.

Dette rådet springer ut fra kunnskapen om at store mengder rødt kjøtt, gjerne av den grillede eller stekte typen, kan medføre økt risiko for kreft.

De fleste av oss spiser nok mer enn dette, spesielt dersom vi også er glade i kjøttpålegg. Dessuten er rødt kjøtt en viktig kilde til jern i kosten, så det er ikke bare, bare å kutte i mengden.

Visste du at svinekjøtt også er kommet med i kategorien "rødt kjøtt"? Det blir dermed ikke noe bedre valg å velge kjøttdeig blandet med svin - det regnes som rødt, alt sammen.

Merking av kjøttdeig

Kjøttdeig med Nøkkelhullsmerket inneholder lite fett generelt, og mindre salt og mettet fett enn de som ikke er merket.

Nå er det imidlertid fritt frem for produsenten å velge å merke eller ikke, så det kan godt hende at en av kjøttdeigene uten Nøkkelhull er like bra som de med.

Men sannsynligvis er de det ikke - det ligger nemlig arbeid bak å lage en nøkkelhullsmerket kjøttdeig, og da vil nok produsenten også gjøre deg som kunde oppmerksom på det.

Har du det travelt og ikke kan rekke å lese bakpå alle kjøttdeigpakkene i butikken, er det smart å velge den med nøkkelhullet. Da vet du at produsenten er nødt til å holde seg innenfor visse grenser når det gjelder fett og salt - og det er bra for deg. Les mer om Nøkkelhullet på nokkelhullsmerket.no.

Sjekk ingrediensene

Noen av kjøttdeigene er tilsatt vann og salt, andre er det ikke. Ofte kan du merke at de som inneholder vann, også slipper mye av vannet ut når du steker kjøttdeigen.

Du mister volum, og mange syns kjøttdeigen steker dårligere - den blir liksom mer kokt enn stekt.

Vi har ikke testet stekeegenskapene i denne testen, men du kan jo ha det i bakhodet når du skal velge mellom ulike merket og typer. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver kjøttdeig. Dette er de råstoffene det er mest av. I tillegg har vi telt opp antall tilsetningsstoffer. Er du opptatt av disse, bør du velge produkter med så få tilsetningsstoffer som mulig.

Produkter uten næringsdeklarasjon

Butikkpakket kjøttdeig av typen "husets" er ikke merket med næringsinnhold, så disse ble ikke kjøpt inn i testen. To andre kjøttdeiger var mangelfullt merket og kunne ikke tas med - se mer om disse nederst på siden.

Prisene

Her er alle prisene, omregnet til kroner per 100 gram:

 • Gilde 100%: kr 14,97
 • Coop uten salt og vann: kr 9,56
 • Matmestern uten vann og salt: kr 11,23
 • Gilde kværnet uten salt og vann: kr 11,98
 • Matmestern kjøttdeig: kr 8,05
 • Gilde kjøttdeig: kr 9,73
 • Coop kjøttdeig: kr 6,63
 • Rema 1000 kjøttdeig: kr 6,60
 • Nordfjord familiedeig: kr 7,00
 • Slaktern: kr 7,48
 • Nordfjord kjøttdeig: kr 8,23

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

10 ting du kan lage med kjøttdeig

Se hvilket skinkepålegg du bør velge

Stor test av salami

Her er den sunneste brødblandingen

Alt om lavkarbo-kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning