Slanking og vektkontroll

Tenk deg slank

Mina gikk ned 35 kilo på 10 måneder.

FØR OG ETTER: Mina før og etter hun mistet 35 kilo.
FØR OG ETTER: Mina før og etter hun mistet 35 kilo. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen, Privat
Publisert Oppdatert

Hvem er Mina?

Navn: Mina Helen Kristoffersen.

Alder: 39.

Bosted: Drammen.

Jobber som: Coach og mental trener. Driver firmaet dittpotensiale.no

Vært med på: TV-programmet Drømmeren på TV2.

- Jeg spiste opp følelsene mine. Puttet sjokolade og mat inn i munnen som trøst fordi jeg var redd og bekymret. Jeg planla neste måltid allerede mens jeg spiste, forteller Mina Helen Kristoffersen.

Mange kvinner trøstespiser for å dekke over, eller glemme følelser. For Mina startet trøstespisingen da hun fødte sin yngste sønn. Hun hadde svangerskapsforgiftning, og sønnen ble forløst ved akutt keisersnitt og veide bare to kilo, selv om han ikke var for tidlig født.

- Han måtte mates annenhver time. Jeg var så redd for ham! Jeg skjønner nå at jeg spiste opp de vonde følelsene som kom. Dermed la jeg på meg 20 kilo etter fødselen, sier hun.

Spark i baken

Det gikk bra med sønnen, men Mina følte seg tung i kroppen etter fødselen.

Det var da Mina skulle være med i programmet "Drømmefangeren" på TV2 at hun bestemte seg for å ta av de ekstra kiloene.

- Jeg visste da at dette skulle vises på TV, og det ble et spark i baken. Det var lite jeg kunne gjøre med klipp fra intervjuet og forelesningen, de 95 kiloene var jo der. Men jeg bestemte meg for at før programmet skulle sendes i april samme år, skulle jeg være slankere, forteller Mina.

Et gjennomsnittsmenneske trenger rundt 2000 kalorier daglig, finn ut hvor mange du trenger

Mina har en plan!

Mina gikk dermed systematisk til verks.

- Den første måneden gikk jeg ned syv kilo! Jeg hadde jo mye å ta av, og da går det raskere i starten, sier hun.

Mina gikk ned til sammen 35 kilo i løpet av ti måneder, men synes hun mistet de kvinnelige formene. Dermed skeiet hun ut litt mer i matveien og gikk opp de ti kiloene hun ønsket, til rundt 70.

- Min nøkkel ble først å lage en plan. Jeg begynte å skrive ned alt jeg spiste hver dag, og veide meg én gang i uken, ikke oftere, sier Mina.

Hun drakk mye vann, fjernet sukkeret fra teen, tok opp kampen mot søtsuget og fant erstatninger som lettkakao med lettmelk. I tillegg gikk hun kveldstur med venninner hver kveld.

Mina innrømmer at det var hardt i starten, men at det etterhvert ble lettere og lettere.

- Jeg merket etter hvert at bevegelse gir sterkere fysikk, noe som igjen gir sterkere mental helse. Og da blir det lettere å nå målene, sier Mina.

ETTER: Mina etter å ha tenkt vekk 35 kilo.
ETTER: Mina etter å ha tenkt vekk 35 kilo. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen

Tankenes kraft

Bli slank med Minas metode:

1. Ta beslutningen.

2. Lag en skriftlig plan.

3. Sett deg et konkret hovedmål i kilo.

4. Se deg selv når du er i mål.

5. Lag delmål for hver uke.

6. Ha en ukentlig handlingsplan.

7. Evaluer delmålet ditt hver uke.

8. Belønn deg selv underveis.

9. Gi deg selv nok tid.

(Kilde: dittpotensiale.no)

Hva er NLP?

NLP står for Neuro Lingvistisk Programmering - eller Neuro Lingvistisk Psykologi som det også kalles.

Består av praktiske løsningsorienterte strategier, metoder og psykologiske redskaper til å forbedre kommunikasjon, forhandling, målsetning, personlig motivasjon osv., og til å arbeide med personlig vekst og prestasjon.

(Kilde: Mina Helen Kristoffersen)

I denne tiden ble Mina kjent med NLP (nevrolingvistisk programmering). Hun er i dag utdannet NLP-trener i dette verktøyet.

- Det viktigste innen NLP er at du selv styrer ditt sinn og dermed dine resultater. Det begynte jeg å bruke bevisst, sier hun.

Mina strevde med alle fristelsene hver gang hun var i butikken.

- «Jeg MÅ ha den sjokoladen,» tenkte jeg da jeg sto i kø foran kassen. Jeg visste at nytelsen var kortvarig og at den ble erstattet av skam og følelsen av å mislykkes. Men jeg kjøpte den likevel, forteller hun.

Mothes forteller at det finnes mange måter å sette seg mål på, og ikke alle måtene er støttende for måloppnåelsen. NLP definerer hvordan man setter slike mål, i tillegg til å definere strategier for motivasjon som gjør det attraktivt og lysbetont å jobbe mot målet.

- Når det gjelder overbevisning er det viktig å tro på sitt mål. NLP har mange måter å behandle slik tro på. Dette er noen av hovedelementene når det gjelder å være rustet mentalt for å oppnå et mål, sier Mothes.

Mange dietter og slankekurer lover et enormt vekttap, men mange slankekurer er ubrukelige.

Farvel fristelser

Sjokoladesuget kom som regel de gangene Mina følte seg sliten, og mente hun fortjente belønning. Da begynte hun i stedet å visualisere, og se seg selv i en bikini på stranda, fornøyd med kroppen sin.

- Jeg tenkte at i stedet for sjokoladen fortjente jeg ni bikinier når jeg hadde klart å gå ned i vekt. Jeg fokuserte bare på det positive vektnedgangen skulle gi meg, forteller Mina.

Hun styrte etter hvert tankene bevisst når hun var inne i butikken, og kunne se bort på sjokoladen og si "Hei, sjokolade! Deg har jeg smakt før, så deg trenger jeg ikke å smake på i dag".

- Jeg forestilte meg at jeg hadde en imaginær ryggsekk på ryggen, og jeg la den lille seieren i ryggsekken og gikk ut av butikken uten sjokoladen. Jeg følte meg stolt, sier Mina.

Slike strategier gjorde at hun klarte å gå ut av butikken uten å ha falt for de mange fristelsene.

- Sammen med sunt kosthold og mosjon kan man bruke støttende mentale strategier for å sette seg mål og holde motivasjonen på topp, sier Kristin Mothes, NLP coach og daglig leder ved NLP senteret.

Mer langsiktig

Psykolog Hans Petter Karstad ved Balderklinikken forteller at flere studier viser at de som har gått ned i vekt ved hjelp av dietter, sannsynligvis vil gå opp i fremtiden.

Studiene viser også at de som har vært på slankekur legger på seg mer enn de som ikke har vært det.

Karstad mener derfor at en gradvis vektreduksjon er det beste, men at det krever mye.

- Det hjelper ikke med bedre kosthold og mer mosjon om man ikke klarer å opprettholde denne trenden i lengden, og det er det dessverre få mennesker som gjør, sier han.

I det lange løp forsvinner ofte fornuften til fordel for fristelsene, og da er det gjort.

- For å skape en varig endring må man i tillegg til kosthold og livsstil også endre tankemønsteret, mener Karstad.

Det mentale er viktig

BESTEM DEG: Det mentale er viktig for å få til en langvarig endring.
BESTEM DEG: Det mentale er viktig for å få til en langvarig endring. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Karstad forklarer at hvis man tar inn færre kalorier enn man forbrenner, så vil man selvfølgelig gå ned i vekt. Problemet er at kiloene så lett kommer tilbake.

- Dette kan forklares med en kombinasjon av mentale og biologiske prosesser, sier Karstad.

Stresshormoner kan sette kroppen i sparemodus, og gi økt fettlagring rundt overkropp og midje.

- Det viser at det er viktig å ta hensyn til mentale så vel som biologiske prosesser, hvis man skal ha en varig vektendring, sier Karstad.

Han legger til at mange spiser for å døyve vonde følelser, og at et forandret tankesett kan hjelpe med å endre de negative følelsene.

- Når man ikke lenger misbruker mat, går man nesten alltid ned i vekt. Vonde følelser blir erstattet av gode, noe som gir mer energi og fører til en sunnere livsstil enn før, sier Karstad.

Med andre ord er det hjernen viktig i prosessen med å gå ned i vekt.

Les også:

Rask og enkel Lavkarbo-mat

Slik finner du din biologiske alder

Dette er den sunneste sjokoladen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning