Trøstespising

Derfor trøstespiser kvinner

Mat kan være en trøst, men det kan også være en besettelse.

TRØSTESPISING: Ikke ha godterier liggende, for da blir det lettere å falle for fristelsen.
TRØSTESPISING: Ikke ha godterier liggende, for da blir det lettere å falle for fristelsen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Trøstespising handler om forholdet mellom mat og følelser.

Ellen Anker-Nilssen er psykiatrisk sykepleier og har jobbet med trøstespising i mer enn ti år. Hun etablerte Mat & Følelser i 1998 og ga i 2003 ut boken «Når mat blir en besettelse».

Share

Flukt

- Når man spiser uten å være sulten, er det for å spise vekk vonde følelser. Spisingen blir en flukt fra det vonde. Det er det samme som skjer når man drikker eller tar piller for å glemme det vonde. Forskjellen er at man legger på seg av å spise, og med vektøkning føler man seg ufiks og får mindre ork til å trene. Man kommer inn i en ond spiral, forklarer Anker-Nilssen.

Hun mener dette er et utpreget kvinneproblem, selv om hun også kjenner til gutter som sliter med trøstespising.

Evig slanking

- Ofte er resultatet at man føler seg «usexy» eller «stygg» og dermed kommer inn i slankespiralen, som ved at slankekuren sprekker, og man ender opp med en evig kamp mot kiloene, sier hun.

Resultatet kan bli jojo-slanking , en vandring mellom slankemetoder og slankepreparater, som Beck-metoden, slankepiller , og kanskje til og med «virtuell slanking» .

Ikke spis vekk problemene

Anker-Nilssen anbefaler å snakke med noen om problemene, heller enn å spise dem vekk.

- Det beste er å kjenne på følelsene sine, kjenne etter hvorfor man er sinna, lei seg eller deppa, og sette ord på det. Det er vanskelig uten noen å snakke med og kan bli vanskeligere med årene. Jo lenger man har holdt på med tvangsaktig slanking og trøstespising, desto vanskeligere er det å komme ut av det.

Trener av tvang

Mange av de som kommer til Ellen Anker-Nilssen for å få hjelp, er slanke og ser ikke ut som de har spiseproblemer.

- Trening er trendy, og mange som trøstespiser holder kiloene på avstand. Det betyr også at de ikke alltid har glede av å trene, men kan gjøre det av tvang, sier Ellen Anker-Nilssen.

Vanskelig begrep

Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) er en selvhjelpsorganisasjon, og deres kunnskaper er samlet gjennom 23 år med kontakt med kvinner med spiseforstyrrelser.

Våre erfaringer er at det er viktig både å finne ut av hvorfor behovet for mat dukker opp, og jobbe konkret med sitt forhold til mat

Daglig leder ved IKS, Ellen M. Berg Ottesen, synes det er vanskelig å svare på spørsmål om trøstespising.

- Hva er egentlig «trøstespising»?

- Trøstespising er ikke et godt begrep etter vårt syn, da det er lite trøst i å slite i forhold til mat, kropp og vekt. Jeg regner med at det som legges i ordet er å spise mer enn det man trenger, for å dekke andre behov enn fysiske behov for ernæring, sier Berg Ottesen.

Skyldfølelse og skam

IKS bruker begrepet tvangsspising og i diagnosesystemet brukes begrepet overspising.

- Alle trøstespiser, hvis man definerer det som å gi seg noe ekstra, noe godt en dag man er spesielt sliten eller synes man trenger noe ekstra for hyggens skyld. Det er det heller ikke noe feil med, det gjør de fleste av oss. Problemet oppstår når det er den eneste måten man kan gi seg selv noe godt på, og det også skaper skyldfølelse og skam, som det gjør for de som har spiseforstyrrelser, sier Berg Ottesen.

Bruker mat for å styre følelser

Det IKS har lært er at det er store individuelle forskjeller i disse spiseforstyrrelsene, selv om også mye er likt.

- Alle type spiseforstyrrelser er et forsøk på å løse følelsesmessige konflikter ved å gjøre noe med matinntak og/eller kroppstørrelse, mener Ellen M. Berg Ottesen.

- Vår erfaring er at de aller fleste som har et problemfylt forhold til mat, har det over tid. Har det ikke gått over av seg selv i løpet av noen måneder, så er det nødvendig å se nærmere på hva som gjør at problemet oppstår og hva man kan gjøre for å løse de utfordringene som ligger bak, foreslår Berg Ottesen.

Rusproblemer

Hva det er som gjør at man velger forskjellige redskaper for å takle det som er vanskelig, har hun ikke noe entydig svar på.

- Det vet jeg heller ikke om finnes. Det vi vet er at flere har problemer både i forhold til mat og rus, det kan gjelde flere typer spiseforstyrrelser, sier Ottesen.

Påvirker stresshormoner

Ifølge Fedon.no viser forskning at kombinasjonen av mye fett og raske karbohydrater som sukker og stivelse «trøster» ved å dempe ubehag ved stress, forårsaket av stresshormonene.

Videre øker slik mat serotonin-nivået i hjernen, noe som gir kortvarig velbehag og bedre humør.

- Dette med behov for raske karbohydrater og fett, vet jeg ikke noe mer om enn det jeg har hørt fra kvinner som har tatt kontakt med oss. Flere får en veldig trang etter visse typer mat når de har det som verst, hva dette skyldes vet jeg dessverre ikke, sier Ellen M. Berg Ottesen.

Kvinner spesielt utsatt

- Spiseforstyrrelser kan ramme alle, men kvinner mellom 15 og 35-40 virker spesielt utsatt. Våre erfaringer er at det er viktig både å finne ut av hvorfor behovet for mat dukker opp, og jobbe konkret med sitt forhold til mat. Dette kan man gjøre både via selvhjelpstiltak, slike som vi arrangerer, og gjennom terapi.

- Vår erfaring er at det er viktig å begynne å snakke med noen om hvordan en har det, sier Berg Ottesen.

Spis noe godt og sunt

Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo. Hun er gründer og daglig leder av SomeBody.

Hvis du ikke er i gruppen som overspiser eller tvangsspiser, men likevel vil ha sunne alternativer til mat som gir kos eller «trøst» en gang iblant, kan hennes råd være verdt å lytte til.

- Man vil gjerne ha noe søtt. Prøv da med noe som ikke bare gir «tomme kalorier» og mye kalorier, slik som godteri, is og kaker gjør, sier Camilla Andersen.

BLÅBÆR: Søtt og sunt. Prøv dem med kesam.
BLÅBÆR: Søtt og sunt. Prøv dem med kesam. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Her er hennes tips til hva du bør velge fremfor sjokolade og kaker:

  • Melon, for eksempel honningmelon.
  • Blåbær eller bringebær med lett vanilje-kesam.
  • Unn deg dine favoritter av frukt og bær selv om feks bær ofte er veldig dyre. Kanskje det er en trøst i at man spanderer på seg noe man ellers ikke gjør.
  • Tørket aprikos og mandler, men ikke mer enn en neve nøtter om dagen - nøtter inneholder mye kalorier. Tørket aprikos er søtt og godt, og gir fiber.
  • Ikke ha tilgjengelig godteri og andre søtsaker du vet du kommer til å miste kontroll over og trøstespise, og som bare vil gi deg dårlig samvittighet etterpå.
  • Sørg for å spise regelmessige, mettende måltider (proteiner og fiber gjør deg mett) som gjør at du ikke har så mye plass i magen til å trøstespise.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik får du i deg nok vitaminer

Bær er like bra som slankepiller

Dette bør du ha i kjøleskapet

Fem sunne middager på under 30 minutter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning