Vektkontroll:

Slanke kun mage eller kun lår?

Ekspert sier det er mulig.

SLANKEHEMMELIGHET: Hemmeligheten bak punktslanking ligger i å spise mat som får kroppen i balanse, ifølge dansk livsstilsrådgiver.
SLANKEHEMMELIGHET: Hemmeligheten bak punktslanking ligger i å spise mat som får kroppen i balanse, ifølge dansk livsstilsrådgiver. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Noen har det over baken, andre på magen eller dinglende fra overarmene: Fettet de aldri blir kvitt, uansett hvor mye de går ned i vekt.

Den kjente danske treningseksperten Birgitte Nymann mener likevel å ha funnet en metode som hjelper.

- Punktslanking er mulig

- Man har i alle år sagt at punktslanking er umulig, men da har det som oftest vært snakk om trening. Lokale fettansamlinger kan ikke trenes bort. Mageøvelser fjerner for eksempel ikke magefett. Men ved å endre spisevaner og livsstil kan man påvirke hvor fettet sitter, sier Nymann.

Hun har utdannelse i idrett fra Københavns Universitet og i holistisk sunnhet fra CHEK institute, California.

Hun er en av Danmarks mest populære forfattere innen kosthold, ernæring, trening, sunnhet, motivasjon og stress. Sammen med personlig trener Sharyn Dell har hun skrevet boken Tabfedtet - punkt for punkt (Politiken, 2013).

Her forklares det hvordan man skal kunne slanke bort fettet på de mest problematiske stedene på kroppen.

Hormoner er nøkkelordet

Kostholds- og treningsekspert Birgitte Nymann (Danmark)
Forfatter av boken _Tab fedtet - punkt for punkt_

Foto: Politikens forlag
Kostholds- og treningsekspert Birgitte Nymann (Danmark) Forfatter av boken _Tab fedtet - punkt for punkt_ Foto: Politikens forlag Foto: Politikens forlag

- Spisevaner og livsstil påvirker hormonene våre og skaper hormonell ubalanse. Hormonbalansen har stor innflytelse på hvordan kroppen vår lagrer fett. Gener og kroppstype spiller selvsagt også en rolle. Man kan ikke endre gener, men man kan gjøre kroppen mer symmetrisk, forklarer Nymann.

Hun mener at løsningen må være å gjenopprette balansen gjennom en sunn og målrettet livsstil med et kosthold som er riktig for deg. Alle hormoner spiller en rolle, men fire av dem er spesielt viktige i forbindelse med vektreduksjon, ifølge Nymann: Insulin, kortisol, testosteron og østrogen.

Det er så mye som påvirker hormonene.

- Kostens sammensetning og antall måltider har stor betydning, hevder Nymann.

- For å oppnå hormonell balanse, må du også sørge for å sove godt og nok, trene, stresse ned og sørge for best mulig fordøyelse, sier hun.

Ned i vekt først

PROTEINRIK MAT: Et tips som går igjen hos Nymann er å spise færre karbohydrater og mer proteiner og sunt fett.
PROTEINRIK MAT: Et tips som går igjen hos Nymann er å spise færre karbohydrater og mer proteiner og sunt fett. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Nymann understreker at det først er når du nærmer deg normalvekten at du kan gå i gang med å slanke dine problemområder.

- Midjemålet skal helst være under 88 cm for kvinner og 94 for menn. Man må få de viktigste hormonener i balanse før man kan gå i gang med punktslanking, sier Nymann.

Hun legger til at hvis du vil ned i vekt og få en mer symmetrisk kropp, må du bruke tid. Videre må du fortsettte med din nye livsstil for å holde vekten og kroppsformen hele livet.

Basert på egne erfaringer

Birgitte Nymann forteller at innholdet i boken ikke er basert på forskningsresultater, men på egenstudier og erfaringer over mange år.

- All informasjon i boken er mulig å finne hver for seg, men jeg har samlet dem, sier hun.

- Jeg arbeider med dette i det daglige og har sett på mange at opplegget faktisk virker, sier Nymann.

- Rene spekulasjoner

- Påstandene om punktslanking mangler vitenskapelig dokumentasjon. Det aller meste er rene spekulasjoner, mener professor dr. med. Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Hjelmeseth avviser at man skal kunne slanke spesielle «problemområder» på kroppen.

- Det er magefettet som går først, om du går ned i vekt. Uansett, sier Hjelmeseth.

- Og det er positivt, for magefettet er det mest helsefarlige fettet. Dette fettet sitter løsest. Fettet over baken er det siste som går. Det er lagringsfettet vårt, og sitter fastere, forklarer han.

Helsegevinst

Men en del av Nymanns påstander er han enig i:

- Jeg avviser ikke at det er helsegevinst i å følge rådene hennes, for det er jo ellers masse jeg kan være enig i: God og nok søvn er bra, både for helsen og vekten. Trene, stresse ned, spise fornuftig og sørge for god fordøyelse likeså, sier Hjelmeseth.

Insulin-diskusjon

Hjelmesæth avviser heller ikke at det er en sammenheng mellom hormoner og overvekt.

- Om for eksempel insulin fører til overvekt, er fortsatt en pågående internasjonal diskusjon. Sterkt overvektige har ofte høyt insulinnivå, og ved vektreduksjon synker insulinnivået dramatisk. Det støtter teorien om at det er en sammenheng mellom høyt insulinnivå og overvekt, sier Hjelmeseth.

- Insulin bidrar til å bygge opp fettvevet, men ikke på bestemte kroppsdeler. Det er også noe fornuft i det Nymann skriver om at kortisol og testosteron kan bidra til mer bukfett. Kvinner i fertil alder har relativt mindre magefett enn menn, men når de kommer i overgangsalder og østrogennivået synker, får de mer magefett. I teorien vil disse kunne få mindre magefett med østrogenpiller, sier Hjelmesæth.

Slik gjør du det:

Sidefett:

For mye insulin.

Se for deg en muffins: Det tyter opp over kanten - som over en bukselinning. Dette fettet tyder på at du sannsynligvis spiser mer karbohydrater enn kroppen din vil ha. For mye karbohydrater betyr overproduksjon av insulin og et svingende blodsukker. For å bli kvitt muffinstoppen, må du få blodsukkeret under kontroll.

LITT EKSTRA: Først når du nærmer deg normalvekten kan du begynne å slanke dine problemområder, ifølge Nymann.
LITT EKSTRA: Først når du nærmer deg normalvekten kan du begynne å slanke dine problemområder, ifølge Nymann. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Dette skal du gjøre:

 • Spis færre karbohydrater. Hold deg borte fra sukker, hvetemel, hvit ris og pasta, og sørg for å få i deg protein og sunt fett.
 • Spis ofte og regelmessig. Tre hovedmåltider og småmellommåltider.
 • Ta tilskudd av magnesium, krom, biotin, D-vitaminer og omega 3.
 • Unngå stress.
 • Vær fysisk aktiv, jo oftere jo bedre. Helst tre-fire ganger i uken.

Magefett:

For mye kortisol og for høyt insulinnivå.

Her er det snakk om fettet foran på magen, over og under navlen. Magefett i overflod kan være et tegn på stress. Stress kan være så mye annet enn at du har for mye å gjøre på jobben. Stress oppstår også som en følge av tanker og bekymringer, for lite søvn, for mye alkohol, røyking og usunn mat - alle faktorer som sender beskjed til kroppen om å lagre mer fett på magen. Sukker har også effekt på fettlagring i mageregionen. Jo mer sukker du spiser, desto større blir insulinproduksjonen og dermed fettlagringen. Store blodsukkersvingninger gir mer magefett.

Dette skal du gjøre:

 • Unngå alle typer sukker.
 • Spis færre karbohydrater fra hvetemel, ris og pasta.
 • Få i deg sunne fettsyrer fra nøtter, avokado,rapsolje og olivenolje.
 • Ta tilskudd av omega- 3, magnesium, B- vitamin og krom.
 • Unngå alkohol og nikotin, og drikk maksimum én kopp kaffe daglig.
 • Sov lenge nok og godt nok.
 • Stress ned.
 • Tren kondisjon i intervaller, tren styrke, gå eller sykle lange turer.

Ridebukselår og fett på hofter og rumpe:

For mye østrogen.

Dette er den typiske «pærefasongen » der fettet helst legger seg på baken, Hoftene og øverste del av lårene. Dette skyldes høye nivåer av østrogen. Usunn livsstil, p-piller, Soyaprodukter og hormonforstyrrende stoffer i enkelte plastprodukter kan føre til ekstra fett på hofter og bak. Dette er en fasong som er typisk for kvinner, og det er ikke noe mål å forandre dette. Men har du ekstra mye av dette fettet, kan du endre litt på kroppens symmetri, slik at bak- og hofteparti ikke er så stort i forhold til resten av kroppen.

Dette skal du gjøre:

 • Spis fiberrik mat, eventuelt tilsett kostfiber.
 • Dropp p-pillene.
 • Unngå soyaprodukter.
 • Gjennomfør rensekur én gang om måneden til du er i balanse.
 • Drikk 2-4 kopper grønn te daglig.
 • Unngå alkohol.
 • Drikk skummet melk og velg magre melkeprodukter.
 • Spis matvarer som fremmer nedbrytingen av overflødig østrogen: brokkoli, kål, blomkål, rosenkål, gulrøtter, spirer,
 • epler, ingefær, løk og selleri.
 • Tren lenger om gangen, og sørg for nok mosjon og daglig bevegelse

Grevinneheng:

For lite testosteron og østrogen og for høyt insulinnivå.

Når det dingler under overarmene mens armene er løftet, skyldes det lave nivåer av testosteron og/eller høye nivåer av insulin. Dessverre faller testosteronnivået både hos menn og kvinner som en følge av stress, usunn mat, for mye sukker, alkohol, for lite søvn og for lite bevegelse - og som en følge av alder. Grevinneheng ses oftest hos kvinner, og helst hos kvinner som er i, eller har vært i, overgangsalder. Da senkes både testosteron- og østrogennivåene.

Dette skal du gjøre:

 • Unngå sukker og få kontroll over blodsukkeret.
 • Få i deg sunne fettsyrer ved å spise fet fisk, avokado, valnøtter og malte linfrø. Ta tilskudd av omega-3.
 • Spis soyaprodukter.
 • Unngå stress.
 • Unngå lavkaloridietter.
 • Sov lenge nok og godt nok.
 • Ha masse sex (øker testosteronproduksjonen). Bare tanken på det kan få fart på hormonene!
 • Tren mer og hardere, prioriter styrketrening.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Unngå de verste treningstabbene

Dette er den ultimate treningsøvelsen

Her er sjekklisten for deg som vil spise sunt

Debatt: - Bør jeg slutte å drikke lettbrus?

Pulver gir deg raskere slankeresultater

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen