Når blodsukkeret synker er det lett å velge noe søtt og usunt.

- Det lureste er heller mat som metter en god stund når du er i farten.

Det sier Cecilie Lykke Danielsen, håndballspiller ved eliteserieklubben Flint Tønsberg.

- Legg fokus på proteiner, langsomme karbohydrater og litt fett, sier Lykke Danielsen.

Nedenfor er 15 mellommåltider du kan spise med god samvittighet.

Oppskriftene er fra Cecilie Lykke Danielsen, håndballspiller ved eliteseriejklubben Flint Tønsberg, Kristine Økern, kostholdsveileder og personlig trener på Elixia Sandvika og Merethe Øyaland Flåten, ernæringsfysiolog i Oslo.

Det lave kaloriinnholdet gjør maten perfekt for fastedagene i 5:2-dietten, hvis du følger den:

1. Cottage cheese og blåbær

150 gram cottage cheese

100 gram blåbær.

Dette holder deg mett lenge og er et veldig godt og søtt alternativ.

Mellommåltid

Mellommåltider hjelper til med å holde blodsukkeret ditt stabilt og hindrer overspising. Spis disse i mellom hovedmåltidene frokost, lunsj, middag og kvelds.

2. Frukt og valnøtter

Et eple, en pære eller fersken.

En liten neve valnøtter

Her får du i deg sunt fett og karbohydrater som metter lenge.

3. Biola med frukt

En halv grapefrukt

70 gram honningmelon

70 gram mango

1 desiliter biola naturell

Sunne melkesyrebakterier fra biolaen som balanserer magen.

4. Knekkebrød

2 rugsprø

2 skiver kalkunskinke naturell eller røkt

4 skiver (28 gram) gul paprika

Knekkebrød gir deg fiber som skaper metthetsfølelse.

5. Råkostsalat

1 gulrot

50 gram blomkål

50 gram hodekål

Et grønt eple

4 skiver kalkunskinke naturell (56 gram)

Kutt dette opp til en fin råkostsalat. Litt lime over det hele gjør at eplene holder seg fine i matboksen og det gir en god smak.

=

FRISK FRUKT: Frukt er godt som mellommåltid, men skal du bli mett bør du fylle opp med litt mager kesam. FOTO: Kristine Økern

6. Bringebæris

200 gram frosne bringebær

200 gram kesam

Litt vaniljepulver

Bringebær moses sammen med kesam og vaniljepulver. Spises som den er eller frys i former.

7. Speltlomper med fyll

2 speltlomper

Friske grønnsaker

Litt grillet kylling

1 spiseskje cottage cheese

Speltlompene fylles med friske grønnsaker, ferdig stekt kylling og cottage cheese.

=

LITT AV HVERT: Miks egg, salat og kalkunskinke. Dette gir få kalorier og metter en stund. FOTO: Kristine Økern

8. Banan-is

En halv banan

Et beger yoghurt uten sukker

Noen ruter sukkerfri sjokolade

Ta en halv banan og frys den. Smør den inn yoghurt. Topp med litt smeltet sjokolade og frys i 30 minutter.

9. Skinke og egg

Noen skiver kalkunskinke

Ønskelig med grønn salat

Ett kokt egg

Skjær opp egget i skiver og rull sammen salat med skinke og egg i.

LAG IS: Denne isen er sunn og fruktig. FOTO: Kristine Økern

10. Pannekake

Ett egg

En spiseskje mel (speltmel, havremel)

Fire spiseskjeer mager kesam

En teskje sukker

Bland sammen og stek som pannekake.

Server gjerne med frukt eller bær og en klatt kesam.

11. Blåbærfromasj

En skyr med blåbærsmak

En teskje fiberhusk (kjøp dette i dagligvarebutikken din blant allergi-matvarene)

En halv desiliter vann

Piskes sammen. La stå kaldt i 20 minutter før du spiser.

=

PANNEKAKE: Sunne pannekaker som mellommåltid gjør kroppen godt. Pynt gjerne med kesam og bær. FOTO: Kristine Økern

12. Mandler og melon

Fem mandler

100 gram vannmelom

100 gram mager vaniljekesam

Bland sammen i en skål og nyt.

13. Hjemmelaget smoothie

En halv banan

Fire never bringebær

Tre spiseskjeer mager kesam.

Ha i en blender. Smoothien er lett å ta med seg i en termoskopp eller lignende.

SPELTLOMPE: Fyll de eller stek speltlompene. FOTO: Kristine Økern

14. Grønnsaker og dip

En gulrot

100 gram kålrot

100 gram mager kesam

Ha en liten boks med dip laget av mager kesam og holiday-dip med oppkuttede grønnsaker ved siden av. Her får du gode vitaminer og mineraler, i tillegg til at grønnsaker metter lenge.

15. Speltlompechips

Tre speltlomper

En spiseskje magerkesam

Friske urter, chili og hvitløk

Del speltlompene i ti kakestykker og la dem på en bakeplate. Ha krydder over. Stek på 225 grader i seks-åtte minutter. Server med en dipp av mager kesam, friske urter, chili og hvitløk.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!