Med denne knekkebrødkuren kan du gå ned 10-12 kilo på 12 uker.

I lang tid har vi hørt at det beste er å gå langsomt ned i vekt dersom du skal greie å holde vekten etterpå. Nå viser ny forskning at dette kanskje ikke er tilfellet.

- Personer med et fedmeproblem kan ha bedre langtidsresultater dersom de går mye ned i vekt de første tre-seks månedene, forteller leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth.

Kostplan

Skal man ned i vekt, kan dermed lavkalorikurer være en vei å gå.

Det vil si en kostplan som gir et daglig inntak på mellom 800 og 1200 kalorier.

- Det som er viktig å være klar over, er at du trenger ganske mye færre kalorier når kuren er over. Hvis du fortsetter å spise som tidligere når du er ferdig med vektreduksjonen, vil du ikke bare gå opp igjen i vekt, men du vil veie mer enn du gjorde i utgangspunktet. Dette er fordi forbrenningen blir redusert når du går ned i vekt, forklarer Hjelmesæth.

Han viser til at en person som går ned fra 100 til 90 kilo, altså reduserer kroppsvekten med 10 prosent, vil måtte spise 20 prosent færre kalorier enn før kuren startet, for å holde vekten på 90 kilo, dersom den fysiske aktiviteten er uendret.

Lavkalorikur

Knekkebrødkuren er en lavkalorikur. Den brukes i forskjellige varianter ved mange norske overvektssentre.

Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat Line Kristin Johnson har utarbeidet knekkebrødkuren som brukes ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

- Alle friske voksne kan bruke denne kuren, sier Hjelmesæth.

Vi har tidligere skrevet om Kirsten Norderud som gikk ned 62 kilo ved hjelp av sin egen, hjemmelagde knekkebrødkur.

Men det er noen ting man må passe på:

  • Drikk rikelig med vann.
  • Ta gjerne en multivitamintablett.
  • Kuren bør ikke brukes i mer enn tre måneder. Etter det bør man gradvis øke kalorimengden ved å innføre annen mat.
  • Har man en kronisk sykdom, må man alltid kontakte lege før man begynner på diett.
  • Barn og ungdom skal ikke bruke kuren.

1-2 KILO HVER UKE: Forventet vektnedgang i løpet av behandlingsperioden er 1¿2 kg pr. uke. Forbigående bivirkninger kan forekomme. Mange beskriver tretthet og sult den første uken. © FOTO: Petter Berg HM Foto

Trude Susegg

BMI-kalkulator

Sjekk om du veier for mye.

Høy BMI

Kuren er tiltenkt personer med fedme, altså med en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30. BMI regner du ut med utgangspunkt i vekt og høyde.

Har du en BMI som forteller at du er overvektig, altså BMI mellom 25 og 30, kan kuren også brukes dersom du føler behov for å gå ned i vekt.

- Men ut fra et helseperspektiv er det ikke nødvendig å gå ned i vekt dersom man er litt overvektig, så lenge man er i fysisk aktivitet og spiser sunt, understreker Hjelmesæth.

Ufarlig, men tøff kur

- Dette er for så vidt sunne matvarer, og sånn sett er det ikke farlig å følge denne kuren for voksne, friske mennesker. Men det er veldig lite kalorier i den, og særlig er det lite fett. Så jeg tenker at man kan bli fryktelig sulten, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen.

Hun legger til at det er positivt at det er med en del fisk, som sikrer inntak av essensielle fettsyrer. Dessuten er det bra med mye fiber, både fra knekkebrød og fra grønnsaker.

- Ellers er det relativt mye karbohydrater, så dette er ikke en lavkarbokur. Det er også en høy andel proteiner, sier hun.

Energiandelen fra fett ligger på maksimalt 15 prosent. Helsemyndighetene anbefaler at fett bidrar med 25-35 prosent av energien.

Mathiassen synes det er fornuftig at det er så mye som fire måltider om dagen, og at man kan fylle opp magen med grønnsaker, vann og mineralvann i løpet av dagen.

- Alt i alt er ikke dette noen dårlig kur. Men jeg tenker at det kan bli vanskelig å gjennomføre den over mer enn noen dager, sier hun.

- For kvinner vil denne kuren bare gi halvparten av de kaloriene man vanligvis spiser i løpet av en dag, og for menn er det enda mindre, forklarer hun.

- Og hva skjer hvis man sprekker? Vil man da bøtte innpå med fett fordi man er så sugen, spør hun.

- Det er i alle fall viktig å være klar over at kroppen vil tilbake til det den oppfatter som normalvekten. Så lysten på kaloririk mat kommer til å være sterk. Hvis man ikke skal gå opp igjen i vekt, er det derfor viktig å være klar over at man må spise mindre enn man gjorde i utgangspunktet, understreker hun.

Forventet vektnedgang i løpet av behandlingsperioden er 1-2 kg pr. uke.

Forbigående bivirkninger kan forekomme. Mange beskriver tretthet og sult den første uken. Erfaringsmessig er den tredje og fjerde dagen vanskeligst.

Mulige bivirkninger:

  • Hodepine og svimmelhet. Drikk mye! Kroppen trenger kontinuerlig tilførsel av væske!
  • Følelse av å fryse. Kan forekomme i løpet av lavkaloriperioden. Kle deg varmt og drikk varme drikker.
  • Forstoppelse (gjelder spesielt lavkaloripulver). Drikk mye! Det er normalt at toalettbesøkene blir færre, men det skal ikke gjøre vondt å gå på toalettet.

Følgende råd kan hjelpe:

  • 2 ts linfrø i ½ glass vann, la det stå en stund og drikk/spis det.
  • Laktulose, fås kjøpt på apotek.

I sjeldne tilfeller kan rask vektnedgang forårsake gallestensanfall. Rådfør deg med din lege dersom du har gallesykdom.

Ta én dag om gangen! Etter én uke vil det føles bedre, og gleden over vektnedgangen vil overstige ubehaget.

Drikk ikke juice, hverken kjøpt eller hjemmelaget, ettersom juice inneholder mange kalorier.

KOSTPLAN: Utenom kostplanen kan du spise kokte eller rå grønnsaker og 1 frukt pr. dag. Spis ingenting utover dette. © FOTO: Petter Berg, HM Foto

KNEKKEBRØDKUREN

Utenom kostplanen kan du spise kokte eller rå grønnsaker og 1 frukt pr. dag. Spis ingenting utover dette. Alt annet som spises i tillegg, vil redusere vektnedgangen. Dersom du ønsker å tygge på noe, er sukkerfri tyggegummi et godt alternativ. Unngå drops, karameller etc.

Frokost

1-2 grove knekkebrød med valgfritt pålegg fra påleggsoversikten (se lenger ned).

1 glass skummet melk (søt eller sur).

Vann og grønnsaker.

Eventuelt kaffe/te uten melk eller sukker.

Lunsj

2 grove knekkebrød med valgfritt pålegg som i oversikten lenger ned.

1 glass skummet melk (søt eller sur)

Vann og grønnsaker

Eventuelt kaffe/te uten melk eller sukker

Middag

150 gram kokt torsk, sei eller annen mager fisk

eller

70 gram kokt laks, makrell eller annen fet fisk eller 1 kyllingbryst, bakt i ovn eller stekt i teflonpanne uten stekefett

eller

100 gram magert, rent kjøtt tilberedt uten stekefett.

1 liten potet eller 2 ss kokt ris eller 2 ss pasta.

Vann og grønnsaker i fri mengde.

Kveldsmat

2 grove knekkebrød med valgfritt pålegg fra påleggsoversikten.

1 glass skummet melk (søt eller sur).

Vann og grønnsaker.

Eventuelt kaffe/te uten melk eller sukker.

I tillegg:

1,5 l væske i form av vann, mineralvann (Farris, Bonaqua etc.), sukkerfri saft, kaffe eller te (uten sukker), buljong.

Maks ½ liter sukkerfri brus per dag.

1 multivitamintablett, for eksempel Vitamineral eller Kostpluss.

1 ts soyamargarin eller Vita - brukt til knekkebrødene og/eller steking.

Påleggsoversikt:

På ett av knekkebrødene pr. dag:

- 1 ss av makrell i tomat, røkelaks, peppermakrell, sardiner, sild eller tunfisk.

På ett av knekkebrødene pr. dag:

- Cottage cheese med grønnsaker (paprika, tomat, agurk, reddik etc.) eller magerost med 3 % fett.

På de fire andre knekkebrødene kan du velge mellom:

- Kokt skinke, pastramiskinke, kalkunpålegg, mager leverpostei (9 % fett), servelat med 3 % fett, bankekjøtt, reker, crabsticks, fiskepudding, fiskekaker, egg i skiver, og/eller grønnsakspålegg.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!