Ned i vekt

Du blir ikke slank av sunn mat

Spiser du salat til middag og gulrot som snacks, men opplever at vekten likevel står bom stille? Her er noen mulige årsaker.

SUNN MAT: Det er ikke alltid sunn mat gir den vektnedgangen du ønsker deg.
SUNN MAT: Det er ikke alltid sunn mat gir den vektnedgangen du ønsker deg. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Publisert Oppdatert

Mulige årsaker til at du ikke går ned:

Du spiser sunt, men for mye

Du trener mye, men spiser samtidig litt ekstra

Du spiser sunt og lite hele uken, men koser deg litt ekstra i helgene

Du spiser for lite, og dette resulterer i stadige sprekker

Du småspiser uten å vite det

Du regner ikke med de flytende kaloriene

Du drikker ofte vin

Du drikker store mengder lettbrus

Du stresser for mye og får for lite søvn

Kilde: ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari H. Bugge

Det er lite som er så frustrerende som at vekten stopper opp midt i en slankekur. Maten du putter i deg er sunn og tilsynelatende helt etter boka, men likevel rikker ikke vektnålen seg en millimeter.

Det kan være flere grunner til at kiloene ikke forsvinner.

Tenk kalorier

- At man ikke går ned i vekt, selv om man spiser sunt, er ikke alltid motsigende. Å spise sunt er ikke det samme som å spise moderat med kalorier, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.

For eksempel vil et kosthold basert på fet fisk, avocado, nøtter, tørket frukt, vegetabilske oljer og mye brød og ris helt fint kunne kalles sunt, men maten du spiser kan fort utgjøre mange kalorier.

- En hel avocado kan raskt bli vel mye kalorier om den er en del av et måltid. En halv avocado eller kanskje til og med en kvart kan være nok, sier hun.

Sunn sjokolade?

Også mørk sjokolade kan karakteriseres som sunn, men en mørk sjokolade inneholder faktisk like mange kalorier som en melkesjokolade.

- Kun en rute gir nesten like mye energi som et helt eple, og så er spørsmålet om du holder deg til kun en rute? Og hva med en kjeks. To-tre kremfylte sjokoladekjeks gir like mange kalorier som en lunsj for mange av oss, forteller Mathisen.

Sulten av trening

Ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari H. Bugge, bekrefter dette.

- Selv om sammensetningen i kostholdet er veldig bra, og du har et næringsrikt og sunt kosthold, kan energiinntaket være for høyt til at du går ned i vekt. Skal du oppnå vekttap, må du nemlig innta mindre energi enn du forbruker - og det over lengre tid, sier Bugge.

Det er også viktig at du holder et ekstra øye med energiinntaket dersom du trener mye. Mye trening kan resultere i økt sultfølelse, noe som lett fører til at du spiser litt ekstra.

Trening gjør deg heller ikke slank alene.

- Den gode samvittigheten du får av å trene, kan også lure deg til å tro at du kan unne deg litt ekstra. Da går vinninga fort opp i spinninga, sier hun.

Fet kaffe

Det skal med andre ord ikke de helt store utskeielsene til før salaten til lunsj egentlig ikke utgjorde den helt store forskjellen.

- Kommer disse godbitene som et tillegg til ordinær mat, kan det raskt medføre problemer med god vektregulering, sier Mathisen.

Hun forteller at også kaffen mange koser seg med på vei til jobb eller i lunsjpausen kan være en skikkelig kaloribombe.

- En kaffe latte gir raskt mellom 250 og 300 kalorier, spesielt dersom den er laget på helmelk og har sirup som smak i seg. Dette kan over tid gi merkbar vektøkning - kanskje så mye som en kilo i måneden dersom du drikker en latte hver dag, sier hun.

Svart kaffe gjør imidlertid også gode ting for kroppen din.

Vokt deg for isen

En annen godbit du skal vokte deg vel for i disse dager er isen.

HUSK:

Sørg for all del for at du ikke spiser mindre enn hvilestoffskiftet ditt trenger. Er du usikker på hva dette innebærer kan du få veiledning om av en kostholdsveileder, personlig trener eller ernæringsfysiolog.

Kilde: Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen

Når sommeren kommer elsker vi nordmenn å kose oss med is eller iskaffe, og dette er snadder som setter seg på siden.

- Det gir overraskende mange kalorier som kan vippe energibalansen i feil retning og gi en gradvis vektøkning. Skal man ned i vekt må man derfor etterse at man i løpet av en uke har vært strukturert i kostholdet. Har man vært det, kan man gjerne unne seg en liten belønning for eksempel på lørdag, sier hun.

Vær imidlertid ærlig med deg selv og ikke gi deg selv belønning hver dag. Da kan unntakene fort ødelegge for vektreduksjonen.

Ikke skei helt ut

Husk altså at selv om du spiser veldig lite i ukedagene, kan det gjennomsnittlige energiinntaket bli for høyt dersom du skeier ut i helgen.

- Skal du lykkes med å gå ned i vekt, er dette en dårlig strategi. Du må faktisk spise litt mindre hele uken - og uken etter og uken etter det igjen også, sier Bugge.

En del småspiser også mye uten å være klar over det selv. En liten osteskive glir ubemerket ned mens man smører matpakker, en liten pølsesnabb prøvesmakes mens du lager mat og noen rester spisers i stedet for å kastes når bordet ryddes.

- Dette kan summere seg til et betydelig energiinntak i løpet av dagen og uken. Her handler det om å være bevisst egen vaner og uvaner, sier hun.

Flytende kalorier

Vær dessuten oppmerksom på at også flytende kalorier må medberegnes når du sjekker regnskapet. Du tar kanskje en brus på kvelden og litt vin både fredag og lørdag.

- Om du glemmer å regne med energiinntaket i drikke, kan du lure deg selv ganske mye. Vi erfarer for øvrig at de som drikker vin ofte, kan slite med å gå ned i vekt. Om det skyldes kaloriene i vinen eller det at man blir litt mer slepphendt med snacks og annet som følger med, vet vi ikke. Mange oppnår i alle dall bedre resultater på vekten dersom de kutter ut eller ned på inntaket av alkohol, sier hun.

Hun forteller at det samme gjelder mange av dem som drikker mye lettbrus. Selv om lettbrusen ikke inneholder kalorier, er det faktisk en del som sliter med vektnedgangen når de drikker mye.

Beveg deg mer

- I tillegg har over 80 prosent av oss godt av å bevege seg litt mer enn vi gjør. Det er enklere å prøve å bruke opp overskuddsvekten enn å prøve å faste det av seg ved å spise mindre, mener Mathisen. Hun anbefaler trening tre ganger i uken, men minner også om at det er lurt å bevege seg mer i hverdagen.

- Vi sitter mye bedre i solveggen om bena har gått seg en god tur først, og kaffen smaker så mye bedre ute i naturen etter en gåtur enn på asfalten midt i byen, sier hun.

Spis nok

En annen fallgruve når du skal ned i vekt, er at du fokuserer i overkant mye på den ønskede vektreduksjonen. Kanskje så mye at du rett og slett spiser for lite.

- Effekten er da at man taper muskelmasse som er sentral når du skal opprettholde forbrenningen. Videre vil forbrenningen vår automatisk reduseres når vi spiser for lite, sier hun.

En ulempe med for lite mat er dessuten at det er fort gjort å gå på en smell etter noen dager.

- Mange vil klare å spise svært lite i et par-tre dager, men reagerer så med kjempesult etterpå. Da vil de spise for mye i et større måltid eller i løpet av en dag. Andre vil slås ut av søtsuget som kroppen reagerer med når man er for streng med kaloriinntaket. Så selv om man føler at man ofrer mye og spiser bra, vil søtsuget og ulvehungeren veie opp for innsatsen, sier hun.

Husk å hvile

Sist, men ikke minst, vil det å stresse med slankingen kunne påvirke vektnedgangen din.

- Det er ikke noe vi har så mye kunnskap om, men igjen noe vi erfarer. For noen kan det hjelpe å skifte fokus. I stedet for å fokusere på vekten og vektnedgangen, kan man heller fokusere på kostholdsfaktorer, sier Bugge.

Du kan for eksempel tenke mer på inntak av det sunne fettet, mengden grønnsaker eller noe annet. For noen kan et slikt endret fokus bidra til at vekten igjen går nedover.

Pass dessuten på å sove nok, da også for lite søvn kan settes i sammenheng med dårligere resultater.

- For andre ser vi at en ferie, der de bestemmer seg for ikke å tenke på slanking, plutselig gir et supert resultat, så her er det mange varianter, sier Bugge.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

10 slanketips til å leve med

Få hjelp fra melk

Sit ups gir deg ikke flat mage

Slik får du flat mage

Kostholdsvanene som gir flat mage

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning