Vektkontroll

Her er de ti mest leste slankeartiklene i 2011

Lavkarbo og suppekur mest populært i året som har gått.

HORMONSLANKING: Du spiser sunt, du trimmer og holder deg i aktivitet, men kiloene siger på uten at du har gjort noe for å fortjene det. Det kan hende det er hormonene som jobber mot deg.
HORMONSLANKING: Du spiser sunt, du trimmer og holder deg i aktivitet, men kiloene siger på uten at du har gjort noe for å fortjene det. Det kan hende det er hormonene som jobber mot deg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Det er ingen tvil om at DinKost.no sine artikler om slanking er populært lesestoff, men i 2011 var det særlig én artikkel som skilte seg ut med ekstra høy lesescore.

Med nesten fire ganger så mange sidevisninger som nummer to på listen, var det saken om lavkarbodietten som virker, som falt best i smak hos dere lesere.

At 2011 har vært et kanonår for lavkarbo-konseptet vitner også resten av topp 10-listen om.

Fire av våre ti mest leste slankesaker handler om lavkarbo, men også slanking ved hjelp av suppekur var det mange som ville lese om i året som har gått.

Her er topplisten:

1. Lavkarbo-diett som virker

286.024 visninger

Du kan gå ned mellom to og ti kilo i måneden med lavkarbo.

- Du behøver slett ikke være så redd for fett, så lenge du ikke blander det med mat som har mye karbohydrater, sier lege Sofie Hexeberg.

2. Ned i vekt med suppekur

72.395 visninger

Slik kan du gå ned 2-3 kilo på en uke. Fortvil ikke! Det er mulig å bli kvitt noen kilo i en fei. Slankekuren består av en suppe som du kan spise ubegrenset av hele uken.

I Norge kalles denne kuren gjerne «Rikshospitalets suppekur». Trolig har den ikke noe med noe sykehus å gjøre, men effektiv skal den være.

3. Spis deg fri fra stressfettet

65.286 visninger

Disse rådene hjelper både mot stress og vektøkning. Visste du at nervøsitet eller økonomiske problemer kan trigge vektøkning?

Selv om du ellers spiser sunt og trener regelmessig, kan perioder med høyt stressnivå gjøre det ekstra vanskelig å gå ned noen kilo. Måltidene blir gjerne sjeldne, men store.

4. Lavkarbo-dietten alle klarer

47.772 visninger

Enkel lavkarbo-mat for hele uka.

- Du trenger ikke å endevende kostholdet ditt for å gå ned i vekt. Ofte trenger du bare å bytte ut enkelte matvarer med andre som smaker godt og som er bedre for deg, sier klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.

Lindseth er en varm tilhenger av lavkarbohydrat-kosthold, og er overbevist om at vi, ved å spise mindre karbohydrater, får kroppen til å fungere som den skal og at vi dermed blir mindre fristet til å spise mat vi ikke burde spise.

5. Enkle lavkarbo-oppskrifter

46.878 visninger

Hver dag i uke 27 presenterte vi mettende og gode dagsmenyer med lavkarbo-mat.

Menyen har også lavt kaloriinnhold, og kan derfor også brukes av deg som vil kutte inntak av kalorier.

Det finnes en rekke matvarer som er karbohydrat-feller, så følg menyen.

6. Rask og enkel lavkarbo-mat

46.172 visninger

De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret. Eksempler på slike karbohydrater er grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.

7. Pangstart med suppekuren

39.292 visninger

Er du lei noen brysomme ekstrakilo? Suppekuren er en god starthjelper for å få fart på slankingen.

Om du bytter ut to av dagens måltider med disse suppene, går du ned minst to kilo den første uken.

Her har du fire fine suppeoppskrifter å velge mellom. Felles for dem er at de ikke er jevnet med mel og smør, derimot er det ingrediensene selv som tykner suppen.

8. De beste slanketipsene

38.983 visninger

Visste du at fruktsukker er like fetende som vanlig sukker, at vi har brune fettceller som hjelper oss å forbrenne fett, og at det finnes maskiner som kan smelte bort fettet vårt?

Dinkost.no har skrevet om Elin som tenkte seg 10 kilo lettere, Kristin som slanket seg 62 kilo ved å spise makrell i tomat, og ikke minst Solveig-Elise, som mistet hele 170 kilo ved å endre livsstil.

9. Unngå mat som gjør deg sulten

38.732 visninger

Her er maten som får blodsukkeret til å skyte i været - for så å falle pladask etter kort tid.

Det er her den glykemiske belastningen (GB) kommer inn. Denne forteller hvilken blodsukkerstigning du får av 100 gram mat - som er fast referanse for beregning av GB.

- Ut fra beregningen av GB er de "vektløse", kalorifattige riskakene noe av det vi kan spise oss lubne på. De har masse karbohydrater per 100 gram og gir følgelig høy GB. Og enda viktigere; den store blodsukkerstigningen de medfører, ender opp med økt matlyst og overspising litt senere, sier indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg.

10. Derfor går du ikke ned i vekt

37.073 visninger

Du spiser sunt, du trimmer og holder deg i aktivitet, men kiloene siger på uten at du har gjort noe for å fortjene det. Det kan hende det er hormonene som jobber mot deg, så inngå et samarbeid med dem - først som sist.

- Overvekt har ingenting med viljestyrke å gjøre. Det er hormonene og ikke viljestyrken, som styrer vekten. Du vil ikke slite med overvekt hvis du spiller på lag med hormonene dine, fastslår dr. Fedon Lindberg.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Solveig-Elise gikk ned 170 kilo

10 tips til en slankere og sunnere kosthold

De 5 verste slankekurene

8 tegn på at du har et helseproblem

Trening gjør deg ikke slank

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning