Slankekuren du aldri må begynne på

De fem verste diettene

Noen dietter burde aldri ha sett dagens lys.

Noen dietter er bare helsprø.
Noen dietter er bare helsprø. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Noen tyr til ekstreme metoder for å få vekk de ekstra kiloene. Dette har ført til et enormt marked for diverse slankekurer, enkelte av dem er regelrett dumme, eller på grensen til medisinsk uforsvarlige.

Her er fem kurer ernæringseksperter og leger sterkt fraråder deg å følge.

Del

Ormdietten

Å svelge et bendelormegg er en slankekur, tro det eller ei. Dietten går ut på å ha en bendelorm i magen, så den kan forsyne seg av all næringen du inntar.

Denne dietten har blitt markedsført som en naturlig måte å bli kvitt fett, uten trening, sulting eller operasjon.

- Bendelorm tar ofte andre veier, og ender opp med å gå til hjernen, hjertet eller leveren din for å ta næring der i stedet. Derfor er dette livsfarlig å holde på med, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, til klikk.no.

Størrelse null-pillen

Denne dietten er blitt brukt av mange radmagre jenter i Hollywood, og består kun av å ta en pillen Clenbuterol.

TENK DEG OM: Dette er ikke bra for helsen.
TENK DEG OM: Dette er ikke bra for helsen. Foto: FOTO: Crestock

Clenbuterol er opprinnelig en astmamedisin brukt på hester, og er ikke regnet for bruk på mennesker. Den reduserer matlysten og gjør deg så oppspilt at du har vanskelig for å sitte i ro. Dette gjør at du forforbrenner flere kalorier, og spiser mindre.

Pillen fører til endret hjerterytme, høyt blodtrykk og endret saltbalanse i blodet.

- Denne pillen kan ha livstruende bivirkninger, og jeg ber alle om å tenke seg om og ikke bruke den, sier Steinar Madsen.

Luftdietten

Dietten heter Breatharianism på engelsk, og har mange tilhengere verden over.

Som navnet tilsier består denne dietten enkelt og greit av luft, og ingenting annet. Den eneste forutsetningen er at luften du puster inn ikke må være forurenset.

Håndfast mat er strengt forbudt, men hjemmesiden deres sier ingenting om å drikke vann.

En 49 år gammel skotsk kvinne skal ha blitt funnet død etter at hun fulgte dietten, mens en mann skal ha havnet i koma før han døde av dietten.

- Hvis du bare skal leve på luft, og ikke drikke, vil du dø innen noen dager. Har man lov til å drikke vann kan man klare seg over noe lengre tid, men det er ikke sunt, sier ernæringsekspert Cathrine Borchsenius.

Franske Legionær-frokost

Denne dietten har fått navnet sitt fra De Franske legionærer.

Frokosten til disse soldatene består av å løpe åtte kilometer daglig, for deretter å fylle på med svart kaffe og sigaretter resten av dagen, og det er nettopp det dietten går ut på også.

- Det er ikke nødvendigvis feil ikke å spise frokost før joggeturen, men om man ikke får i seg annet enn røyk og kaffe hele dagen, er det ikke sunt, sier Cathrine Borchsenius.

USUNT: Det er ikke sunt å leve på røyk og kaffe.
USUNT: Det er ikke sunt å leve på røyk og kaffe. Foto: FOTO: Crestock

"Bananpose-dietten"

Bananpose-dietten er en farlig trend modellene på catwalken har satt i gang for å bli så tynne som mulig. I stedet for å spise får de intravenøs næring i armen.

Den intravenøse blandingen inneholder flere vitaminer og mineraler, blant annet tiamin, folat og magnesium. Dette får kroppen til å fungere i det vanlige uten at du spiser ordentlig, og det holder sultfølelsen borte.

Opprinnelig blir disse posene brukt som akutthjelp for alkoholikere med alvorlige undernæring.

- Selvsagt er det bedre at de tar vitaminer enn ingenting, men det er ikke sunt, sier Cathrine Borchsenius.

Les også:

De dummeste slankekurene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning