Dette holder deg frisk

Spis deg frisk

Her er maten som eksperten mener holder deg frisk hele livet.

TOMATER: Det er faktisk bedreå spise kokte tomater enn rå tomater.
TOMATER: Det er faktisk bedreå spise kokte tomater enn rå tomater. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Det kommer stadig nye råd om hva som er sunt og hva som ikker er sunt.

Nå har vi fått svar fra eksperten. Og dette er hva ernæringsfysiolog Lise von Krogh mener du bør spise.

Ikke bare er det sunt, det kan også være med å holde deg frisk resten av livet.

1. HAVRE:

Havre er en type korn som inneholder en rekke mineraler, vitamin B og antioksidanter.

Bra fordi: Havre inneholder det løselige kostfiberet beta-D-glukan, som kan få immunsystemet til å fungere bedre, senke det dårlige LDL-kolesterolet og forebygge kreft.

Du dekker behovet ditt hvis du spiser havregrøt, havregryn, knekkebrød eller brød av havremel.

2. FET FISK:

Fet fisk som ørret, makrell, sild og laks er de rikeste kildene til omega-3-fettsyrer. Omega-3- fettsyrer beskytter cellene i hele kroppen.

Fet fisk inneholder verdifullt protein, og gir deg dessuten vitamin D og jod, som vi har få alternative kilder til.

Bra fordi: Reduserer faren for hjerte- og karsykdommer, reduserer kolesterolet og motvirker betennelser i kroppen.

Omega-3-fettsyrene er viktige for synet, læring, psyken og fosterutvikling. Nordmenn spiser generelt for lite fet fisk. Du bør spise fet fisk til middag to ganger i uka.

Les også:

Vi tester fiskemiddager

Her får du over 300 fiskeoppskrifter

3. EGG:

Egg inneholder kvalitetsprotein, og har litt fett i eggeplommen. Det meste av dette fettet er umettet og mykt, og inneholder også verdifulle vitaminer, som de fettløselige vitaminene A, D og E.

EGG: Myten om høyt kolesterol av egg er ikke sant, mener vår ekspert.
EGG: Myten om høyt kolesterol av egg er ikke sant, mener vår ekspert. Foto: Foto: Crestock

Egg inneholder også kalsium, fosfor og folsyre.

Bra fordi: Kroppen trenger kvalitetsproteinet i egg når den skal bygge muskler, hår, tenner, brusk, enzymer, immunstoffer, bindevev og annet vev i kroppen.

Det er ikke nødvendig å spise store mengder egg for å få i seg nok protein, og myten om at egg fører til høyt kolesterol stemmer ikke.

Les også:

Slik steker du egg

Lyst på egg til middag? Her får du hundrevis av oppskrifter

4. YOGHURT:

Yoghurt inneholder gode melkesyrebakterier, samtidig som du får vitamin B, kalsium, protein og andre mineraler.

Yoghurt inneholder fett og melkesukker, men er likevel et næringsrikt måltid. Yoghurt tilsatt melkesyrebakterien LGG er det aller beste.

Bra fordi: Yoghurt er bra for fordøyelsen og immunforsvaret.

Drikker du syrnet melk eller yoghurt med LGG, vil du få en gunstig sammensetning av bakteriefloraen i tarmen.

Les også:

Her er den sunneste yoghurten

Denne yoghurten bør små barn styre unna

5. TOMAT:

Tomat inneholder det røde fargestoffet lykopen. Jo dypere farge tomaten har, jo mer fargestoff inneholder den.

Bra fordi: Lykopen er en sterk antioksidant som er kjent for å forebygge ulike typer kreft. Lykopen er også gunstig for kolesterolet.

Det spesielle med det fettløselige fargestoffet lykopen, er at opptaket er bedre fra kokte tomater, tomatsaus, ketsjup, tomatsuppe og lignende, enn fra rå tomat.

Opptaket bedres enda mer om maten tilsettes litt olje. Tomater inneholder også vitamin C.

Les også:

Her er de beste tomatene på boks

Vi gir deg oppskriftene på den beste maten med tomat

6. HVITLØK:

Hvitløk inneholder svovelforbindelser som gir den karakteristiske hvitløkslukten.

Disse svovelforbindelsene gir hvitløk spesielt helsebringende egenskaper.

Bra fordi: Kan redusere risikoen for kreft, særlig mage- og leverkreft.

Noen mener også at hvitløk kan forebygge forkjølelse, magesår og diaré.

Les også:

Her er ti gode grunner til å spise hvitløk

Lær å bruke hvitløk i maten

7. GRØNNKÅL:

Disse grønne og krusete bladene er spekket med næringsstoffer. Her finner vi kostfiber, folsyre, vitamin B6 og kalsium.

Visste du at 100 gram grønnkål inneholder like mye kalsium som 1,5 dl melk, og like mye vitamin C som tre kiwier? Dessuten er den en god kilde til andre antioksidanter.

Bra fordi: Grønnkål inneholder vitamin E og C, betakaroten og svovelholdige antioksidanter, som kan forebygge kreft.

Grønnkål kan du stue, wokke eller lage suppe av.

Les også:

Hellstrøm bruker grønnkål til ribba. Se oppskriften

8. NYPER:

Nyper er en av bærtypene med desidert mest antioksidanter.

Bra fordi: Antioksidanter er stoffer som forebygger oksidasjon i kroppen.

Oksidasjon er at kroppen eldes, eller «ruster» innvendig. Et kosthold rikt på antioksidanter forebygger kreft, hjerte og karsykdommer, og reduserer hastigheten på aldringsprosessen. Antioksidanter kan også være med på å styrke immunforsvaret vårt.

Tørket nypepulver kan du strø på maten, for eksempel i smoothies og yoghurt. Du kan også prøve nypesuppe og nypete.

Les også:

Vi har testet familiejuice

9. OLIVENOLJE:

Olivenolje smaker ikke bare godt, den er også rik på sunt fett og sunne stoffer som kalles polyfenoler og antioksidanter.

Kaldpresset jomfruolivenolje har høyest kvalitet og er best på smak.

Bra fordi: Kan redusere risikoen for hjertesykdommer, og er gunstig for kolesterolet. Dessuten kan olivenolje redusere betennelse, virke blodtrykkssenkende og motvirke blodpropp. Olivenolje kan brukes som dressing, i bakverk og i sauser.

Smaksstoffene i oljen tåler ikke så høy steketemperatur, så til steking bør du heller bruke en billigere, varmpresset olivenolje.

Les også:

Vi har testet olivenolje. Se hvem som er best

Lev sunnere med middelhavskosthold

OLIVENOLJE: Oljen kan redusere risikoen for hjertesykdommer.
OLIVENOLJE: Oljen kan redusere risikoen for hjertesykdommer. Foto: Foto: Crestock

10. TRANEBÆR:

Tranebær og tranebærjuice er en god kilde til vitamin C, men bærene er kanskje aller best kjent for å motvirke urinveisinfeksjon.

Bra fordi: Disse røde bærene inneholder en type antioksidanter vi kaller fenoler. Fenolene gjør at bakteriene som fremkaller infeksjon ikke klarer å feste seg på innsiden av urinveiene.

Tranebær kan også virke forebyggende på magesår og kreft. Tranebær kan drikkes som juice, og spises rå eller tørket. Bærene kan brukes i kaker, som syltetøy og som krydder i sauser.

En liten neve tørkede bær passer godt i kornblanding og i yoghurt.

Les også:

Vi har testet knekkebrød

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2009, og sist oppdatert 08/11 2017.

Les også