Oppskrift på stekt egg

Slik steker du egg

Det er åtte ting å tenke på når du steker egg.

Stekt egg
Stekt egg Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Å steke et egg enkelt, men det er likevel påfallende ofte egg serveres som svarte, svidde varianter av det som skal være kritt-hvitt.

Her er de åtte tingene du må tenke på om egget skal skal skinne som sola på tallerken din.

Les også: Dette apparatet gir perfekt kaffe

Les også: Slik blir baconet sprøtt

Del triksene med andre på to trykk!

1. Valg av stekepanne

Bruk en stekepanne som er stor nok til alle eggene du skal steke. Skal du bare steke ett egg, så bruk den minste stekepannen du har.

Non-stick stekepannene er perfekt for å steke egg. I mange andre sammenhenger er de ikke så gode fordi de ikke blir varme nok (for eksempel når man skal steke biff). Dersom du ikke har non-stick stekepanne må du passe på å bruke nok fett.

2. Varm opp stekepannen

Sett platen på medium varma og vent til stekepannen er varm.

3. Bruk fett

Du kan bruke hva slags fett du vil. Smør og olje er vanligst, men det er ingenting i veien for å bruke bacon, gåsefett eller spekk for den sakens skyld.

Om du bruker smør eller olje, så ha i ca to spiseskjeer. Vend på stekepannen så hele blir dekket.

4. Hvordan knuse eggene

For den selvsikre kokken er det ikke noe problem å knuse dem rett i stekepannen. Men, dersom du vil være helt sikker på å unngå skall kan du knekke egget i en skål først.

Det blir litt enklere om du lar eggehviten treffe pannen først. Den stivner raskt og så kan du ha i eggeplommen. Sjansen er i alle fall litt større for at du får den i midten.

5. La dem steke!

Når de er i pannen skal du gjøre minst mulig. Kanskje ha på litt salt og pepper. De er ferdige når det hvite har stivnet helt.

Dersom du ser at noe av det hvite blir liggende på toppen og ikke steker kan du gjøre små snitt med stekespaden slik at den ukokte hvitten renner ned på den varme platen og stivner.

En annen metode er å ha lokk på stekepannen slik at det øverste laget av eggehviten stivner.

6. Snu eggene?

Dersom du vil snu eggene og steke dem på begge sider bør du vente til egget er ferdig (at det hvite er helt stivt). Så snur du det og bare steker i 10-12 sekunder til toppen av eggeplommen stivner.

7. Dele eggene?

Dersom du har flere egg som fester seg til hverandre er det bare å dele dem fra hverandre med stekespaden.

8. I form?

Dersom du vil at eggene skal se "perfekte" ut kan du bruke en stekering. Legg ringen i stekepanna og knekk egget oppi. Legg eventuelt litt press på ringen så ikke egget sklir ut under kanten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning